- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Verse Tomatensaus, echt lekker vers en vijf keer anders

Verse Tomatensaus – Over huisgemaakte tomatensaus willen mensen graag een beetje stoer doen. Het gaat dan al snel over Italië. Die ideale bolognese bijvoorbeeld zoals de echte Italianen die maken. En we kunnen ook echt beamen dat de Italiaanse tomatensauzen verrukkelijk zijn. Lees ons eerdere artikel[1] over dit onderwerp maar eens. Naast die Italiaanse sauzen kun je nog veel meer varianten bedenken op een tomatensaus. Die mag je natuurlijk over of bij de pasta serveren, maar ook bij rijst, of bij een stukje vlees [1] of vis [2] kun je prima een verse tomatensaus geven.

Trots op lokale producten

Er zijn talloze tomatentelers in ons land. En die tomatenteelt is allang niet meer wat het geweest is. De plain tomaten synchroniseren we al snel met waterbommen. Dat is een aantal jaren ook echt zo geweest. Het ging om pure massateelt. De tomatentelers hebben echter ook niet stil gezeten. Steeds meer van deze telers zijn zich gaan specialiseren. Zo worden de tomaatjes door de bank genomen weer lekkerder en zoeter van smaak. Jammer is dat je deze speciale rassen in de supermarkt vaak niet tegenkomt. Een lokale groentespecialist heeft ze vaak wel. Eigenlijk zou je de tomaten dan ook eerst moeten proeven voor je ze koopt. Want een tomaatje met smaak geeft natuurlijk een boost aan het gerecht wat je daarmee creëert. We stimuleren je dan ook van harte om naar die echte groenteman te gaan. Vaak ben je dan goedkoper uit en doordat je een beter product koopt eet je ook nog eens lekkerder. Wees trots op lokale producten. Koop Hollandse tomaten bij de lokale groentespecialist.


Verse Tomatensaus, echt lekker vers en vijf keer anders

Tomaten, verse ingrediënten en alledaagse keukenbasics als bouillon, kruiden, specerijen of room. Dat is wat je nodig hebt om een verse tomatensaus te maken. Durf vooral zelf te combineren. Als je de basis eenmaal door hebt zul je deze sauzen vanzelf naar je eigen hand zetten. We willen je vooral inspireren om vaker voor een verse tomatensaus te kiezen. Ze zijn in een mum van tijd gemaakt, je kunt ze in de koelkast of in de vriezer bewaren en ze zijn gewoon écht lekker. Allemaal voordelen dus ten opzichte van de potten en emmertjes kant en klare sauzen in diverse winkels.

Tomatensaus met spekjes

Verhit de olie in een ruime pan en fruit [3] de ui op middelhoog vuur 4 min. Zet het vuur hoog en bak het spek nog 3 min. mee. Voeg de rozemarijn en de tomaten toe. Schenk 200 ml water in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 5 min. koken. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Tip: Tomaten ontvellen is best even een klus, en dat kun je dan beter in één keer goed doen. Verdubbel de ingrediënten en vries de helft in!

Verse Tomatensaus met spinazie

 

Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui 4 min. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. Voeg de tomaat toe en kook 3 min. Pureer de saus met de staafmixer. Voeg de bouillon en de spinazie toe. Verwarm op laag vuur in ca. 10 min. Voeg de boter toe en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de verse tomatensaus bij vis of pasta

Tip: Deze sauzen kun je goed een dag van te voren maken. Bewaar de saus dan in de koelkast!

Verse tomatensaus met stukjes kip en doperwten

Verwarm 1 eetlepel olie in een ruime pan en bak de knoflook 1 min. Voeg de tomaat toe en kook 5 min. op laag vuur. Voeg 200 ml water toe en pureer de saus met de staafmixer. Voeg de doperwten toe en kook op laag vuur nog 4 min. Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de kip met de kruiden 2 min. Voeg toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Laat tomaten goed rijpen voor het maken van een verse tomatensaus. Rijpe tomaten zijn smaakvoller en dat proef je terug in de saus.

Verse tomatensaus met tonijn en bleekselderij

Verhit de olie in een ruime pan en bak de ui en bleekselderij 5 min. Voeg de knoflook toe en fruit nog 1 min. Voeg de tomaten toe. Laat 10 min. zacht koken. Voeg de tonijn met het vocht toe, roer met een vork los en warm nog 2 min. door. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Weet je al dat tomaten helemaal niet in de koelkast thuis horen? Vruchtgroenten zoals tomaten, komkommer, courgette, aubergine en paprika bewaar je liefst op een koele plaats buiten de koelkast. Leg de tomaten op kamertemperatuur om ze wat sneller te laten rijpen.

Romige tomatensaus

Verwarm de olie in een ruime pan en bak de knoflook 1 min. Voeg de tomaat toe maar bewaar wat om straks in stukjes toe te voegen. Kook 5 min. op laag vuur. Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer. Laat even afkoelen. Voeg de room en bouillontablet toe. Zet de pan weer op het vuur, breng aan de kook en laat 5 min. doorkoken op laag vuur. Voeg de achtergehouden tomaat toe en breng op smaak met peper en zout.

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. Lees ons eerdere artikel: https://lekkertafelen.nl/specials/pastasauzen/