• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Verse vijgen; verrassend veelzijdig

Redactie door Redactie
in Specials
0

Verse vijgen; verrassend veelzijdig – De vijg wint steeds meer terrein in onze keukens, maar waar let je op bij het kopen van vijgen en wat kan er allemaal mee?

Echte exoten

Vijgen zijn vruchten die van oorsprong uit Azië komen en vooral geïmporteerd worden uit mediterrane landen als Turkije, Griekenland, Italië en Frankrijk. Vijgenbomen zijn exoten en houden van droog en warm weer. Omdat hier de zomers steeds warmer worden doen ze het de laatste jaren in de Nederlandse tuinen ook goed. Voorwaarde is wel dat ze op een beschutte plek in de zon staan.

Vijgen zijn er in veel verschillende soorten en kleuren van groen/geel tot rood en heel donker paars. Het zijn net als aardbeien schijnvruchten en groeien uit de bodem van de bloem.

Vijgen rijpen niet na, dus ze moeten rijp worden geplukt. Dit maakt het tot een lastige vrucht, eenmaal geplukt is de vrucht, maar beperkt houdbaar. Het vijgen seizoen is van juni tot en met oktober. Augustus en september zijn hoogtepunt maanden.

Vijgen laten zich goed drogen, gedroogde vijgen zijn een stuk zoeter dan verse vijgen en geven niet dat bijzondere mondgevoel van dat zachte, met knisperende bite van de kleine – eetbare – pitjes.

Goede verse vijgen kopen

Als je vijgen koopt moeten ze zacht en relatief zwaar zijn. Dan weet je dat ze sappig zijn. Verder moet de schil geen rotte plekjes vertonen. En zelfs dan kun je helaas soms nog verrast worden. Pas als je de vrucht opensnijdt weet je of hij goed is. Een goede vijg heeft donkerrood vruchtvlees. De pitjes zijn soms al een beetje bruin, dat is niet erg. Het is zelfs niet erg als het vruchtvlees vanuit het midden ook al een beetje bruin begint te worden, maar het moet niet te veel zijn.

Vijgen kun je maar kort bewaren gebruik ze daarom het liefst binnen een paar dagen. Bewaren doe je het beste koel. Eten doe je ze op kamertemperatuur of warm.

Hoe kun je verse vijgen bereiden?

Om de vrucht te eten snijd je het steeltje eraf. Het schilletje kun je eten, maar er zijn ook mensen die liever de schil eraf halen. Soms zie je wat melkachtig sap uit de schil komen. Dat heeft geen of nauwelijks smaak. Het prachtig gekleurde vruchtvlees met knisperende pitjes is wat de vrucht zo aantrekkelijk maakt.

Verse vijgen kun je natuurlijk gewoon zo als vrucht opeten, maar je maakt er ook de heerlijkste gerechten mee. De typische zoete smaak van de vrucht past heel goed bij een zoute tegenhanger als parmaham of geitenkaas, maar ook bij een zalig zachte mozzarella.

Gegrild of gebakken zijn vijgen nog smaakvoller. Ze zijn perfect te verwerken in de heerlijkste taarten en clafoutis. Maar gegrild gevuld met kaas of in een salade zijn ze ook geweldig lekker.

Een lekker, simpel en snel voorgerecht zijn de vijgen met mozzarella en munt van het volgende recept.

Vijgen met mozzarella en munt

Verse vijgen- Vijg met mozzarellaNodig voor 4 personen:

  • 2 bollen buffel mozzarella
  • 4 verse vijgen
  • 2 à 3 takjes munt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Was de vijgen, dep ze droog, snijd het steeltje eraf en snijd ze in plakjes. Laat de mozzarella uitlekken en snij deze ook in plakjes. Zorg dat je evenveel plakjes hebt als plakjes vijg.

Drapeer om en om plakjes vijg en mozzarella. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en hak de munt fijn die je er ook over heen strooit. Nog wat verse peper en liefst mooi zout erover en klaar is een heerlijk voorgerecht!

Hou het simpel en serveer verse vijg op een kaasplankje of in een salade

Er kan meer met verse vijgen

Je kunt het simpel houden zoals het vorige recept, maar ook net iets meer aandacht geven. Wikkel met geitenkaas gevulde vijgen eens in een plakje parmaham en bak ze kort in de oven of koekenpan. Dit is erg lekker geserveerd in een maaltijdsalade, maar ook geserveerd met brood als voorgerecht.

Heb je net iets te veel vijgen en je wil ze niet laten bederven stoof ze dan eens. De vijgen worden heerlijk zacht van binnen en behouden door hun schil een bepaalde stevigheid zodat ze hun vorm behouden. Gestoofde vijgen kun je prima een paar dagen in koelkast bewaren maar ook in de vriezer. Zo gooi je niets weg en kunt er het hele jaar door van genieten.

Gestoofde verse vijgen
Bijgerecht

Gestoofde verse vijgen voor op de kaasplank

Gestoofde verse vijgen zijn goddelijk op de kaasplank. Het stoofvocht kun je inkoken en gebruiken als heerlijke zoetmaker in de yoghurt.

Salade met verse vijgen
Salade

Salade met verse vijgen

Maak van je maaltijd een feestje en geniet van een verfrissende salade met verse vijgen, boordevol smaak en verse ingrediënten.

Verse vijgen met geitenkaas
Voorgerecht

Verse vijgen met geitenkaas; een heerlijk voorgerecht

Met dit recept voor verse vijgen met geitenkaas tover je in een paar minuten een voorgerecht op tafel waar je echt trots op mag zijn!

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

Als je de nazomer of de herfst op tafel wil zetten serveer je een heerlijke halloumi salade met vijgen en een zelfgemaakte vinaigrette.

Vorige Volgende
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de tropen

Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?

Tags: Fruit
DeelPin12VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 9

  1. Cees De Vries says:
    5 jaar geleden

    Voor de Mini Burratine zie https://www.ah.nl/producten/product/wi474824/zanetti-mini-burratine

    Beantwoorden
  2. Cees de Vries says:
    5 jaar geleden

    Als lunch gerecht:
    Leg drie plakken Parma ham in een driehoek op een bord.
    Recept voor één persoon.

    Snij van twee, gewassen, rijpe vijgen het steeltje en eventueel het dun plakje van het onderste deel. Snij iedere vijg in 4 partjes en leg de 8 partjes in een cirkel op het bord.
    Leg tussen ieder part een basilicum blaadje. Plaats vervolgens in het midden van de vijgencirkel een kleine bol Mozzarella Burrata met het ‘tuitje’ naar boven en snij deze gedeeltelijk open aan de bovenkant. Giet een een dun straaltje olijfolie over de vijgenpartjes en eindig op de bol Mozzarella en herhaal deze handeling met Balsamico Crema.
    Een mooi glas witte wijn erbij en je hebt een heerlijke lunch.
    Eet smakelijk!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Dat klinkt inderdaad als een heerlijke lunch Cees. Leuk dat je het deelt! Proost ?

      Beantwoorden
  3. Anja says:
    6 jaar geleden

    Klinkt lekker ga het uitproberen!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief