Verse vijgen; verrassend veelzijdig – De vijg wint steeds meer terrein in onze keukens, maar waar let je op bij het kopen van vijgen en wat kan er allemaal mee?
Echte exoten
Vijgen zijn vruchten die van oorsprong uit Azië komen en vooral geïmporteerd worden uit mediterrane landen als Turkije, Griekenland, Italië en Frankrijk. Vijgenbomen zijn exoten en houden van droog en warm weer. Omdat hier de zomers steeds warmer worden doen ze het de laatste jaren in de Nederlandse tuinen ook goed. Voorwaarde is wel dat ze op een beschutte plek in de zon staan.
Vijgen zijn er in veel verschillende soorten en kleuren van groen/geel tot rood en heel donker paars. Het zijn net als aardbeien schijnvruchten en groeien uit de bodem van de bloem.
Vijgen rijpen niet na, dus ze moeten rijp worden geplukt. Dit maakt het tot een lastige vrucht, eenmaal geplukt is de vrucht, maar beperkt houdbaar. Het vijgen seizoen is van juni tot en met oktober. Augustus en september zijn hoogtepunt maanden.
Vijgen laten zich goed drogen, gedroogde vijgen zijn een stuk zoeter dan verse vijgen en geven niet dat bijzondere mondgevoel van dat zachte, met knisperende bite van de kleine – eetbare – pitjes.
Goede verse vijgen kopen
Als je vijgen koopt moeten ze zacht en relatief zwaar zijn. Dan weet je dat ze sappig zijn. Verder moet de schil geen rotte plekjes vertonen. En zelfs dan kun je helaas soms nog verrast worden. Pas als je de vrucht opensnijdt weet je of hij goed is. Een goede vijg heeft donkerrood vruchtvlees. De pitjes zijn soms al een beetje bruin, dat is niet erg. Het is zelfs niet erg als het vruchtvlees vanuit het midden ook al een beetje bruin begint te worden, maar het moet niet te veel zijn.
Vijgen kun je maar kort bewaren gebruik ze daarom het liefst binnen een paar dagen. Bewaren doe je het beste koel. Eten doe je ze op kamertemperatuur of warm.
Hoe kun je verse vijgen bereiden?
Om de vrucht te eten snijd je het steeltje eraf. Het schilletje kun je eten, maar er zijn ook mensen die liever de schil eraf halen. Soms zie je wat melkachtig sap uit de schil komen. Dat heeft geen of nauwelijks smaak. Het prachtig gekleurde vruchtvlees met knisperende pitjes is wat de vrucht zo aantrekkelijk maakt.
Verse vijgen kun je natuurlijk gewoon zo als vrucht opeten, maar je maakt er ook de heerlijkste gerechten mee. De typische zoete smaak van de vrucht past heel goed bij een zoute tegenhanger als parmaham of geitenkaas, maar ook bij een zalig zachte mozzarella.
Gegrild of gebakken zijn vijgen nog smaakvoller. Ze zijn perfect te verwerken in de heerlijkste taarten en clafoutis. Maar gegrild gevuld met kaas of in een salade zijn ze ook geweldig lekker.
Een lekker, simpel en snel voorgerecht zijn de vijgen met mozzarella en munt van het volgende recept.
Vijgen met mozzarella en munt
Nodig voor 4 personen:
- 2 bollen buffel mozzarella
- 4 verse vijgen
- 2 à 3 takjes munt
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Was de vijgen, dep ze droog, snijd het steeltje eraf en snijd ze in plakjes. Laat de mozzarella uitlekken en snij deze ook in plakjes. Zorg dat je evenveel plakjes hebt als plakjes vijg.
Drapeer om en om plakjes vijg en mozzarella. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en hak de munt fijn die je er ook over heen strooit. Nog wat verse peper en liefst mooi zout erover en klaar is een heerlijk voorgerecht!
Hou het simpel en serveer verse vijg op een kaasplankje of in een salade
Er kan meer met verse vijgen
Je kunt het simpel houden zoals het vorige recept, maar ook net iets meer aandacht geven. Wikkel met geitenkaas gevulde vijgen eens in een plakje parmaham en bak ze kort in de oven of koekenpan. Dit is erg lekker geserveerd in een maaltijdsalade, maar ook geserveerd met brood als voorgerecht.
Heb je net iets te veel vijgen en je wil ze niet laten bederven stoof ze dan eens. De vijgen worden heerlijk zacht van binnen en behouden door hun schil een bepaalde stevigheid zodat ze hun vorm behouden. Gestoofde vijgen kun je prima een paar dagen in koelkast bewaren maar ook in de vriezer. Zo gooi je niets weg en kunt er het hele jaar door van genieten.
Salade met verse vijgen
Maak van je maaltijd een feestje en geniet van een verfrissende salade met verse vijgen, boordevol smaak en verse ingrediënten.
Verse vijgen met geitenkaas; een heerlijk voorgerecht
Met dit recept voor verse vijgen met geitenkaas tover je in een paar minuten een voorgerecht op tafel waar je echt trots op mag zijn!
Gestoofde verse vijgen voor op de kaasplank
Gestoofde verse vijgen zijn goddelijk op de kaasplank. Het stoofvocht kun je inkoken en gebruiken als heerlijke zoetmaker in de yoghurt.
Vijgen en parmaham als starter voor een diner
Met verse ingrediënten maak je mooie gerechten. Dat hoeft niet ingewikkeld! Vijgen en parmaham met wat geitenkaas maken dit voorgerecht
Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de tropen
Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?
Voor de Mini Burratine zie https://www.ah.nl/producten/product/wi474824/zanetti-mini-burratine
Als lunch gerecht:
Leg drie plakken Parma ham in een driehoek op een bord.
Recept voor één persoon.
Snij van twee, gewassen, rijpe vijgen het steeltje en eventueel het dun plakje van het onderste deel. Snij iedere vijg in 4 partjes en leg de 8 partjes in een cirkel op het bord.
Leg tussen ieder part een basilicum blaadje. Plaats vervolgens in het midden van de vijgencirkel een kleine bol Mozzarella Burrata met het ’tuitje’ naar boven en snij deze gedeeltelijk open aan de bovenkant. Giet een een dun straaltje olijfolie over de vijgenpartjes en eindig op de bol Mozzarella en herhaal deze handeling met Balsamico Crema.
Een mooi glas witte wijn erbij en je hebt een heerlijke lunch.
Eet smakelijk!
Dat klinkt inderdaad als een heerlijke lunch Cees. Leuk dat je het deelt! Proost ?
Klinkt lekker ga het uitproberen!