• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Verse vijgen; verrassend veelzijdig

door Redactie
in Specials
0
4
Verse vijgen; verrassend veelzijdig

Verse vijgen; verrassend veelzijdig – De vijg wint steeds meer terrein in onze keukens, maar waar let je op bij het kopen van vijgen en wat kan er allemaal mee?

Echte exoten

Vijgen zijn vruchten die van oorsprong uit Azië komen en vooral geïmporteerd worden uit mediterrane landen als Turkije, Griekenland, Italië en Frankrijk. Vijgenbomen zijn exoten en houden van droog en warm weer. Omdat hier de zomers steeds warmer worden doen ze het de laatste jaren in de Nederlandse tuinen ook goed. Voorwaarde is wel dat ze op een beschutte plek in de zon staan.

Vijgen zijn er in veel verschillende soorten en kleuren van groen/geel tot rood en heel donker paars. Het zijn net als aardbeien schijnvruchten en groeien uit de bodem van de bloem.

Vijgen rijpen niet na, dus ze moeten rijp worden geplukt. Dit maakt het tot een lastige vrucht, eenmaal geplukt is de vrucht, maar beperkt houdbaar. Het vijgen seizoen is van juni tot en met oktober. Augustus en september zijn hoogtepunt maanden.

Vijgen laten zich goed drogen, gedroogde vijgen zijn een stuk zoeter dan verse vijgen en geven niet dat bijzondere mondgevoel van dat zachte, met knisperende bite van de kleine – zeer eetbare – pitjes.

Waar moet je op letten bij het kopen van verse vijgen?

Als je vijgen koopt moeten ze zacht en relatief zwaar zijn. Dan weet je dat ze sappig zijn. Verder moet de schil geen rotte plekjes vertonen. En zelfs dan kun je helaas soms nog verrast worden. Pas als je de vrucht opensnijdt weet je of hij goed is. Een goede vijg heeft donkerrood vruchtvlees. De pitjes zijn soms al een beetje bruin, dat is niet erg. Het is zelfs niet erg als het vruchtvlees vanuit het midden ook al een beetje bruin begint te worden, maar het moet niet te veel zijn.

Vijgen kun je maar kort bewaren gebruik ze daarom het liefst binnen een paar dagen. Bewaren doe je het beste koel. Eten doe je ze op kamertemperatuur of warm.

Hoe kun je verse vijgen bereiden?

Om de vrucht te eten snijd je het steeltje eraf. Het schilletje kun je eten, maar er zijn ook mensen die liever de schil eraf halen. Soms zie je wat melkachtig sap uit de schil komen. Dat heeft geen of nauwelijks smaak. Het prachtig gekleurde vruchtvlees met knisperende pitjes is wat de vrucht zo aantrekkelijk maakt.

Verse vijgen kun je natuurlijk gewoon zo als vrucht opeten, maar je maakt er ook de heerlijkste gerechten mee. De typische zoete smaak van de vrucht past heel goed bij een zoute tegenhanger als parmaham of geitenkaas, maar ook bij een zalig zachte mozzarella.

Gegrild of gebakken zijn vijgen nog smaakvoller. Ze zijn perfect te verwerken in de heerlijkste taarten en clafoutis. Maar gegrild gevuld met kaas of in een salade zijn ze ook geweldig lekker.

Een lekker, simpel en snel voorgerecht zijn de vijgen met mozzarella en munt van het volgende recept.

Vijgen met mozzarella en munt

Verse vijgen- Vijg met mozzarellaNodig voor 4 personen:

  • 2 bollen buffel mozzarella
  • 4 verse vijgen
  • 2 à 3 takjes munt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Was de vijgen, dep ze droog, snijd het steeltje eraf en snijd ze in plakjes. Laat de mozzarella uitlekken en snij deze ook in plakjes. Zorg dat je evenveel plakjes hebt als plakjes vijg.

Drapeer om en om plakjes vijg en mozzarella. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en hak de munt fijn die je er ook over heen strooit. Nog wat verse peper en liefst mooi zout erover en klaar is een heerlijk voorgerecht!

Hou het simpel en serveer verse vijg op een kaasplankje of in een salade

Er kan meer met verse vijgen

Je kunt het simpel houden zoals het vorige recept, maar ook net iets meer aandacht geven. Wikkel met geitenkaas gevulde vijgen eens in een plakje parmaham en bak ze kort in de oven of koekenpan. Dit is erg lekker geserveerd in een maaltijdsalade, maar ook geserveerd met brood als voorgerecht.

Heb je net iets te veel vijgen en je wil ze niet laten bederven stoof ze dan eens. De vijgen worden heerlijk zacht van binnen en behouden door hun schil een bepaalde stevigheid zodat ze hun vorm behouden. Gestoofde vijgen kun je prima een paar dagen in koelkast bewaren maar ook in de vriezer. Zo gooi je niets weg en kunt er het hele jaar door van genieten.

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

Gestoofde verse vijgen
Bijgerecht

Gestoofde verse vijgen voor op de kaasplank

vijgen en parmaham
Voorgerecht

Vijgen en parmaham als starter voor een diner

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?

DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Gevulde appels met vanillesaus
Nagerecht

Gevulde appels met vanillesaus

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

Reacties 4

  1. Cees De Vries says:
    3 jaar geleden

    Voor de Mini Burratine zie https://www.ah.nl/producten/product/wi474824/zanetti-mini-burratine

    Beantwoorden
  2. Cees de Vries says:
    3 jaar geleden

    Als lunch gerecht:
    Leg drie plakken Parma ham in een driehoek op een bord.
    Recept voor één persoon.

    Snij van twee, gewassen, rijpe vijgen het steeltje en eventueel het dun plakje van het onderste deel. Snij iedere vijg in 4 partjes en leg de 8 partjes in een cirkel op het bord.
    Leg tussen ieder part een basilicum blaadje. Plaats vervolgens in het midden van de vijgencirkel een kleine bol Mozzarella Burrata met het ‘tuitje’ naar boven en snij deze gedeeltelijk open aan de bovenkant. Giet een een dun straaltje olijfolie over de vijgenpartjes en eindig op de bol Mozzarella en herhaal deze handeling met Balsamico Crema.
    Een mooi glas witte wijn erbij en je hebt een heerlijke lunch.
    Eet smakelijk!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Dat klinkt inderdaad als een heerlijke lunch Cees. Leuk dat je het deelt! Proost ?

      Beantwoorden
  3. Anja says:
    4 jaar geleden

    Klinkt lekker ga het uitproberen!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen