• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee

De lekkerste recepten & tips met verse zalm

0
Verse zalm of zalmfilet

Verse zalm of zalmfilet – Zoek je een recept voor verse zalm of zalmfilet dan ga je dat hier vinden. Op deze pagina vind je heel veel recepten en handige tips voor de lekkerste zalmgerechten.

Aan de slag met verse zalm of zalmfilet

Als je een mooi stukje zalm hebt gekocht verwacht je ook dat dit lekker smaakt. Hoe bereid je verse zalm het beste zodat je ook echt kunt genieten van een heerlijk zacht stukje zalmfilet? Vaak is het probleem dat de vis te lang gebakken is met als resultaat een droge filet. Hoe je de zalm het beste kunt bakken en waarom, dat leggen we uit in het volgende artikel:

Laat ook zalm op kamertemperatuur komen voor je deze bakt

Zalm bakken of grillen doe je zo

verse zalm bakken
Kookschool

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de infoDetails

Recepten met verse zalm

Zalm is een van de meest verkochte vissoorten, dit komt door de hele toegankelijke en zachte smaak. Zalm is een rondvis, dit betekent dat de hele vis rond van vorm is, en dus niet, zoals bij bijvoorbeeld een tongfilet, plat. Dit heeft als voordeel dat verse zalm mooie dikke zalmfilets heeft. Met die filets kun je de lekkerste gerechten maken. Je kunt de zalm bakken, grillen, roken, en heel luxe; sous-vide bereiden. Maar zalm kun je ook rauw verwerken, sushi is daar een goed voorbeeld van. Iedere bereidingswijze geeft weer een heel ander resultaat, maar de smaak blijft altijd heel toegankelijk.

Zalm pocheren in court bouillon; vers en makkelijk

Zalm pocheren in court bouillon
Visgerechten

Zacht zalm pocheren in court bouillon geeft je sappige vis vol smaak, zonder vet of saus. Probeer dit recept zelf eens.

Check het recept of lees de infoDetails

Voorgerechten met verse zalm

Verse vis als voorgerecht is een mooie start van een diner. De ouderwetse zalmcocktail met zalm uit blik en een cocktailsausje tellen we hierbij niet mee. Als je de cocktail met verse zalm maakt, is het natuurlijk een ander verhaal. Maar naast een cocktail zijn er nog veel meer mogelijkheden om verse zalm op tafel te zetten als voorgerecht. Soms is de bereidingswijze zo simpel en snel dat je je afvraagt waarom je dit niet eerder zo hebt gemaakt.

Ga eens een stapje verder en serveer de zalm eens rauw in dunne plakjes. Je kunt de zalm ook zelf marineren, dit is erg leuk om te doen en geeft een verrassend lekkere smaak. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om verse zalm of zalmfilet als voorgerecht op tafel te zetten, hieronder vind je alvast een paar leuke voorgerechten met verse zalm.

Zalmtartaar van verse zalm
Voorgerecht

Zalmtartaar van verse zalm

Een licht en verfijnd voorgerechtje met vis? Maak eens zalmtartaar van verse zalm. Dat is een gerecht waar de visliefhebbers blij van worden!

Gemarineerde zalm - Gravad lax
Voorgerecht

Gemarineerde zalm (Gravad Lax)

Wil je eens een bijzonder gerechtje serveren? Maak eens zelf gravad lax, of gemarineerde zalm. Leuk om te doen en heel erg lekker!

Tartaar van zalm en avocado
Voorgerecht

Tartaar van zalm en avocadocrème

 Met verse tartaar van zalm en avocadocrème zet je in een mum van tijd een prachtig gerecht op tafel. Perfect voor bijzondere gelegenheid!

Amuse van zalm, garnalen en avocadomousse
Voorgerecht

Amuse van zalm, garnalen en avocadomousse

Wil je een keer echt goed voor de dag komen bij je gasten? Serveer dan deze amuse van zalm, garnalen en avocadomousse. Met gemarineerde rammenas.

Vorige Volgende

De meeste voorgerechten worden overigens gemaakt met gerookte zalm.

Hoofdgerechten met verse zalm of zalmfilet

Je kunt verse zalmfilet natuurlijk als moot bakken en zo serveren, maar probeer ook eens een andere bereidingswijze. Grill de verse vis in een grillpan of op de barbecue. Zeker in de zomer is dit een echte aanrader. Makkelijk koken met zalm kan ook door die in de oven te maken, vaak zijn die recepten supersimpel en je hebt er geen omkijken naar. Vind je het leuk om te experimenteren dan is sous-vide garen ook een hele goede optie voor zalm. Probeer het maar eens, je weet niet wat je proeft. Alleen al in bereidingswijzes zijn er dus heel veel keuzes en heel veel verschillende recepten.

Ook zalm en pasta is een goede combinatie, dit kan als lasagne maar ook met pasta zoals penne of tagliatelle.  En wat denk je van een pastasalade met verse zalm, of een van de andere salades met zalm, het wordt nog lastig kiezen!

Ovenschotels met verse zalm

Ovenschotels met verse zalm
Specials

Ben jij ook zo gek op verse zalm? En dan in het bijzonder ovenschotels met verse zalm? Lekker Tafelen verzamelde de lekkerste voor je!

Check het recept of lees de infoDetails
wrap met gebakken zalm op oosterse wijze-
Visgerechten

Wrap met gebakken zalm op oosterse wijze

Oosterse zalm
Visgerechten

Oosterse zalm uit de oven

loaded fries met zalm en avocado
Hoofdgerecht

Loaded fries met zalm en avocado

Viscurry in kokossaus
Visgerechten

Viscurry in kokossaus

Verse zalmmoot in groene currysaus
Visgerechten

Verse zalmmoot in groene currysaus

pastasalade met verse zalm
Salade

Pastasalade met verse zalm

Penne met verse zalm en verse spinazie
Visgerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Maaltijdsalade met verse zalm
Visgerechten

Maaltijdsalade met verse zalm

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Vorige Volgende

Bij de borrel

Maak je borrelhapjes, dan denk je al heel snel aan gerookte zalm. Maar ook verse zalm kun je, gepocheerd, bij de borrel serveren in een heerlijke salade. Een toastje of een stukje stokbrood erbij en je borreltafel wordt een feest.

Bladerdeeghapje met zalm
Hapjes

Bladerdeeghapje met zalm

Het lekkerste bladerdeeghapje met zalm maak je natuurlijk zelf. Je weet zeker dat je zalm eet en je kunt het kruiden naar eigen smaak.

Avocadosalade met zalm
Hapjes

Avocadosalade met zalm; lekker op de borrelplank

Wil je een echt lekkere en ook nog eens gezonde salade voor bij de borrel? Maak dan zeker deze romige avocadosalade met zalm.

Vorige Volgende

De restjes zalm van vandaag gaan morgen voor een nieuwe ronde

Restjes (als je die al hebt) zijn altijd fijn, want die kunnen de volgende dag gebruikt worden in weer een ander gerecht. Je kunt er ook voor zorgen dat je restjes hebt door slim te koken en vooruit te denken. Als je dan verse zalm gaat klaarmaken, kun je direct een beetje meer maken. Dit serveer je dan niet, maar leg je opzij. Dit kun je later gebruiken in een heerlijke salade voor de lunch maar ook in de pasta of als onderdeel van een voorgerecht. Zo heb je de dag erna weer iets heel lekkers en een beetje minder werk.

Welke kruiden en specerijen zijn lekker bij verse zalm

Kruiden en specerijen kunnen je gerecht maken of breken. Dit is niet alleen bij verse zalm of zalmfilet, maar bij alle gerechten. Ook te veel kruiden in soorten en/of hoeveelheid is niet aan te raden, blijf bij de basis en zorg ervoor dat je wel nog je hoofdingrediënt blijft proeven. Gebruik daarom de kruiden die bij je gerecht passen.

Citroen, ui, knoflook en ook gember zijn ingrediënten die veel worden gebruikt bij zalm.

Behalve dat zijn er ook de verse kruiden die gebruikt worden, om het overzichtelijk te houden vind je hier een opsomming. Afhankelijk van recept wordt er ook nog gebruikgemaakt van diverse specerijen zoals korianderpoeder, komijn, kurkuma en zo meer, maar dit is echt afhankelijk van het gerecht dat je maakt.

Balanceer op de juiste manier. Niet te veel smaken gebruiken en ook niet te sterk kruiden. Zorg dat je de verse zalm blijft proeven!

Verse kruiden bij verse zalm 

  • peterselie
  • bieslook
  • kervel
  • dragon
  • oregano
  • tijm
  • koriander
  • rozemarijn

Eerlijke zalm

Als je zalm koopt, heb je keuze uit verschillende soorten zalm. Wist je dat er wel 200 soorten zalm zijn? En natuurlijk, de ene zalm is de andere niet. Diverse keurmerken prijken dan ook op de verpakkingen, maar je weet nog altijd niet goed wat je moet kiezen. Koop je dat mooie donkere stukje verse zalm of toch liever die zacht rosé zalmfilet. Welke zalm is het lekkerste en zeker zo belangrijk, welke zalm is een echt bewuste keuze. Ook de prijsverschillen zijn vaak enorm, kortom je ziet door de bomen het bos niet meer. Om je te helpen met kiezen en je wegwijs te maken in de wereld van verse zalm en zalmfilet vind je hier de feiten.

Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten

Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
Kookschool

Wilde zalm of kweekzalm? In de supermarkt ligt van alles. Welke is goed en welke niet? Waar kun je op letten? Wij klommen in de telefoon en zochten het uit.

Check het recept of lees de infoDetails

Verse zalm verveelt nooit

Veel wereldkeukens maken gebruik van zalm, rauw, gerookt, gekookt, gebakken of gegrild, het kan allemaal met zalm. Ook verschillende kruiden en specerijen, van pittige gember of knoflook tot een zachte roomsaus maken de mogelijkheden met zalm eindeloos. Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door de zalmrecepten en de tips die je bij de recepten en in afzonderlijke artikelen terugvindt.

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • oven gegaarde zalm in roomsaus

    Ovengegaarde zalm in roomsaus

  • schol bakken

    Schol bakken; puur, eenvoudig en vooral erg lekker

  • pasta met gerookte makreel

    Pasta met gerookte makreel – gezond, betaalbaar en met heel veel smaak

  • Forel pakketje

    Forel pakketje uit de oven

  • haring salade

    Rode bietjes-haring salade

  • Hele dorade uit de oven

    Hele dorade uit de oven

  • lekkerbek

    Lekkerbek zelf maken doe je zo

  • Rijkgevulde vissoep

    Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Kibbeling zelf maken

    Kibbeling zelf maken; gebakken vis naar jouw eigen smaak

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.