• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee

De lekkerste recepten & tips met verse zalm

door Connie Derks
in Specials
0
2
Verse zalm of zalmfilet

Verse zalm of zalmfilet – Zoek je een recept voor verse zalm of zalmfilet dan ga je dat hier vinden. We hebben heel veel recepten en handige tips voor de lekkerste zalmgerechten.

Aan de slag met verse zalm of zalmfilet

Als je een mooi stukje zalm hebt gekocht verwacht je ook dat dit lekker smaakt. Hoe bereid je verse zalm het beste zodat je ook echt kunt genieten van een heerlijk zacht stukje zalmfilet? Vaak is het probleem dat de vis te lang gebakken is met als resultaat een droge filet. Hoe je de zalm het beste kunt bakken en waarom, dat leggen we uit in het volgende artikel:

Laat ook zalm op kamertemperatuur komen voor je deze bakt

Zalm bakken of grillen doe je zo

verse zalm bakken
Kookschool

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info

Recepten met verse zalm

Zalm is een van de meest verkochte vissoorten, dit komt door zijn zeer toegankelijke en zachte smaak. Zalm is een rondvis, dit betekent dat deze rond van vorm is, en niet zoals een tongfilet bijvoorbeeld plat. Dit heeft als voordeel dat verse zalm mooie dikke zalmfilets heeft. Met die filets kun je de lekkerste gerechten maken. Je kunt de zalm bakken, grillen, roken, en heel luxe; sous-vide bereiden. Maar zalm kun je ook rauw verwerken, sushi is daar een goed voorbeeld van. Iedere bereidingswijze geeft weer een heel ander resultaat, maar de smaak blijft altijd heel toegankelijk.

Voorgerechten met verse zalm

Verse vis als voorgerecht is een mooie start van een diner. De ouderwetse zalmcocktail met zalm uit blik en een cocktailsausje tellen we hierbij niet mee. Als je de cocktail met verse zalm maakt, is het natuurlijk een ander verhaal. Maar naast een cocktail zijn er nog veel meer mogelijkheden om verse zalm op tafel te zetten als voorgerecht. Soms is de bereidingswijze zo simpel en snel dat je je afvraagt waarom je dit niet eerder zo hebt gemaakt.

Ga eens een stapje verder en serveer de zalm eens rauw in dunne plakjes. Je kunt de zalm ook zelf marineren, dit is erg leuk om te doen en geeft een verrassend lekkere smaak. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om verse zalm of zalmfilet als voorgerecht op tafel te zetten, we hebben alvast een paar leuke voorgerechten voor je op een rijtje gezet.

Gravad Lax - Gemarineerde zalm
Voorgerecht

Gravad Lax, gemarineerde zalm

Gravad lax is een typisch gerecht uit het hoge koude noorden. Gemarineerde zalm en dan bedoelen we langdurig gemarineerd. Dit is zalig!

Amuse van zalm, garnalen en avocadomousse
Voorgerecht

Amuse van zalm, garnalen en avocadomousse

Wil je een keer echt goed voor de dag komen bij je gasten? Serveer dan deze amuse van zalm, garnalen en avocadomousse. Met gemarineerde rammenas.

Vorige Volgende

De meeste voorgerechten worden overigens gemaakt met gerookte zalm.

Hoofdgerechten met verse zalm of zalmfilet

Je kunt verse zalmfilet natuurlijk als moot bakken en zo serveren, maar probeer ook eens een andere bereidingswijze. Grill de verse vis in een grillpan of op de barbecue. Zeker in de zomer is dit een echte aanrader. Makkelijk koken met zalm kan ook door deze in de oven te bereiden, vaak zijn deze recepten supersimpel en je hebt er geen omkijken naar. Vind je het leuk om te experimenteren dan is sous-vide garen ook een hele goede optie voor zalm. Probeer het maar eens, je weet niet wat je proeft. Alleen al in bereidingswijzes zijn er dus heel veel keuzes en dan hebben we het nog niet over de recepturen gehad.

Ook zalm en pasta is een goede combinatie, dit kan als lasagne maar ook met pasta zoals bijvoorbeeld penne of tagliatelle.  En wat denk je van een pastasalade met verse zalm, of een van de vele andere salades met zalm, het wordt nog lastig kiezen vrees ik.

lasagne met zalm
Ovenschotel

Lasagne met zalm

verse zalm uit de oven
Ovenschotel

Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig

Ovenschotel met heek en zalm
Ovenschotel

Ovenschotel met heek en zalm; serveer verse vis op z’n best

Wrap met zalm en guacamole
Lunch

Wrap met zalm en guacamole

Oosterse zalm
Visgerechten

Oosterse zalm uit de oven

wrap met gebakken zalm op oosterse wijze-
Hoofdgerecht

Wrap met gebakken zalm op oosterse wijze

loaded fries met zalm en avocado
Hoofdgerecht

Loaded fries met zalm en avocado

zalmspiesjes voor de barbecue
Visgerechten

Zalmspiesjes voor de barbecue

pastasalade met verse zalm
Pastagerechten

Pastasalade met verse zalm

Vorige Volgende

Bij de borrel

Maak je borrelhapjes, dan denk je al heel snel aan gerookte zalm. Maar ook verse zalm kun je, gepocheerd, bij de borrel serveren in een heerlijke salade. Een toastje of een stukje stokbrood erbij en je borreltafel wordt een feest.

Avocadosalade met zalm
Hapjes

Avocadosalade met zalm; lekker op de borrelplank

Wil je een echt lekkere en ook nog eens gezonde salade voor bij de borrel? Maak dan zeker deze romige avocadosalade met zalm.

De restjes zalm van vandaag gaan morgen voor een nieuwe ronde

Restjes (als je die al hebt) zijn altijd fijn want die kunnen de volgende dag gebruikt worden in weer een ander gerecht. Je kunt er ook voor zorgen dat je restjes hebt door slim te koken en vooruit te denken. Als je dan verse zalm gaat bereiden kun je direct een beetje meer maken. Dit serveer ja dan niet maar leg je opzij. Dit kun je later gebruiken in een heerlijke salade voor de lunch maar ook in de pasta of als onderdeel van een voorgerecht. Zo heb je de dag erna weer iets heel lekkers en een beetje minder werk.

Welke kruiden en specerijen zijn lekker bij verse zalm

Kruiden en specerijen kunnen je gerecht maken of breken. Dit is niet alleen bij verse zalm of zalmfilet, maar bij alle gerechten. Ook te veel kruiden in soorten en/of hoeveelheid is niet aan te raden, blijf bij de basis en zorg ervoor dat je wel nog je hoofdingrediënt blijft proeven. Gebruik daarom de kruiden die bij je gerecht passen.

Citroen, ui, knoflook en ook gember zijn ingrediënten die veel worden gebruikt bij zalm.

Behalve deze zijn er ook de verse kruiden die gebruikt worden, om het overzichtelijk te houden zetten we deze voor je op een rijtje. Afhankelijk van recept wordt er ook nog gebruikgemaakt van diverse specerijen zoals korianderpoeder, komijn, kurkuma en zo meer, maar dit is echt afhankelijk van het gerecht dat je maakt.

Balanceer op de juiste manier. Niet te veel smaken gebruiken en ook niet te sterk kruiden. Zorg dat je de verse zalm blijft proeven!

Verse kruiden bij verse zalm 

  • peterselie
  • bieslook
  • kervel
  • dragon
  • oregano
  • tijm
  • koriander
  • rozemarijn

Eerlijke zalm

Als je zalm koopt, heb je keuze uit verschillende soorten zalm. Wist je dat er wel 200 soorten zalm zijn? En natuurlijk, de ene zalm is de andere niet. Diverse keurmerken prijken dan ook op de verpakkingen, maar je weet nog altijd niet goed wat je moet kiezen. Koop je dat mooie donkere stukje verse zalm of toch liever die zacht rosé zalmfilet. Welke zalm is het lekkerste en zeker zo belangrijk, welke zalm is een echt bewuste keuze. Ook de prijsverschillen zijn vaak enorm, kortom je ziet door de bomen het bos niet meer. Om je te helpen met kiezen en je wegwijs te maken in de wereld van verse zalm en zalmfilet zetten wij de feiten op een rij.

Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten

Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
Kookschool

Wilde zalm of kweekzalm? In de supermarkt ligt van alles. Welke is goed en welke niet? Waar kun je op letten? Wij klommen in de telefoon en zochten het uit.

Check het recept of lees de info

Verse zalm verveelt nooit

Veel wereldkeukens maken gebruik van zalm, rauw, gerookt, gekookt, gebakken of gegrild het kan allemaal met zalm. Ook verschillende kruiden en specerijen, van pittige gember of knoflook tot een zachte roomsaus maken de mogelijkheden met zalm eindeloos. Hopelijk hebben we je kunnen inspireren met deze recepten en de vele tips die je bij de recepten en in afzonderlijke artikelen terugvindt.

Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.

Gerookte zalm

Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel

Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.

Vis

Vis

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

gerookte vis
Specials

Gerookte vis

vispakketje met mosselen
Visgerechten

Vispakketje met mosselen

Mosselen met room en limoncello
Visgerechten

Mosselen met room en limoncello; lekker!

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

salade gerookte vis
Salade

Salade met gerookte vis

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

haring
Specials

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Reacties 2

  1. Gerd says:
    1 jaar geleden

    Bedankt voor de lekkere recepten.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      1 jaar geleden

      Heel graag gedaan Gerd, we inspireren graag en schrijven onze recepten met liefde en aandacht zodat iedereen lekker kan tafelen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de info
Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen