Recepten om zelf te maken



Vier poke recepten; het beste uit Hawaï – en Japan

Vier poke recepten; het beste uit Hawaï – en Japan

Vier poke recepten; het beste uit Hawaï – en Japan – Poke (spreek uit: poké) is een koud voor- of lunchgerecht uit Hawaï bestaande uit een mengsel van stukjes rauwe vis, fijngesneden groenten en kruiden, een sausje met sesamolie en sojasaus, gebrande nootjes en in een kommetje geserveerd, meestal op een bedje van sushirijst of noedels. Poke is nog een beetje een onbekende in Nederland, maar dat was sushi 15 jaar geleden ook nog. Inmiddels is sushi zó mainstream geworden dat niet alleen hele Chinese horecafamilies zich hebben omgeschoold tot sushimasters, maar ook de Albert Heijn en andere supermarkten een heuse sushibar hebben geïnstalleerd in hun winkel.

Lekker Tafelen heeft zo sterk het vermoeden dat het met poke net zo zal vergaan. Poke is inmiddels vanuit Hawaï met een tornadosnelheid in de VS komen aanwaaien en het zal niet lang meer duren, of de oversteek naar Europa zal een feit zijn.  Lees hier meer over poke.

Hoe maak je poke?

Er bestaan dus eindeloos veel verschillende poke recepten, maar het principe is simpel:

  • gebruik goede kwaliteit rauwe vis, snijd deze in stukjes
  • voeg fijngehakte rauwe smaakmakers als knoflook, (bos)ui, gember, Spaanse peper en/of kruiden toe
  • voeg eventueel wat rauwe (fijngehakte) groenten toe zoals komkommer, avocado en/of wat zeewier
  • voeg een saus toe (soja en sesamolie zijn standaard, maar denk ook aan bijvoorbeeld nog wat wasabi, srirachi, teriyaki, gembersiroop…)
  • voeg eventueel nog knapperige stukjes noot of sesamzaadjes toe
  • eventueel op een bedje van rijst of noedels
  • Serveer in een kommetje

Is poke gezond?

Poke is zeker gezond: verse vis, knoflook, gember, kruiden, sesamzaadjes, nootjes, rauwe groenten zoals avocado, komkommer en bosui zijn allemaal gezonde ingrediënten. We eten nog steeds niet voldoende vis, er zitten weinig verzadigde vetzuren in en knoflook, avocado, Spaanse peper en gember zitten vol vitamines. Als het je om gezondheid gaat, moet je wel opletten dat je er niet te veel sojasaus door doet, want dat is puur zout. Maar wij vinden Poke vooral erg lekker.

Vier poke recepten; het beste uit Hawaï – en Japan

Wij creëerden inmiddels vier poke recepten. Aan jou om ze uit te proberen of je er door te laten inspireren. Serveer ze als lunch- of voorgerecht of ook leuk: bij de borrel in kleine kommetjes als amuse.

Klassiek:

Pittige poke met tonijn

Pittige poke met tonijn; smulgerecht uit Hawaï

Dit gerecht is een redelijk klassiek poke recept, zoals het op Hawaï zelf wordt gegeten. Let op! Het is best pittig. Laat eventueel de Spaanse peper weg.

Smeuïg:

Poke met zalm en avocado

Poke met rauwe zalm, avocado en glasnoedels

Deze romige Poke lepel je voor je plezier naar binnen. De zachte zalm en avocado krijgen een smakelijk gezelschap van de smeuïge Japanse sesamsaus.

Als sushi:

Poke met tonijn en rijst

Poke met tonijn en rijst; succesnummer uit Hawaï

Dit smaakt alsof je een hele lekkere sushi in stukjes hebt gehakt en door elkaar eet. Zowel klein als groot zullen hiervan zitten smullen.

Bijzonder:

Poke met coquilles en sojabonen

Poke met coquilles en sojabonen

Een iets exclusievere poke, coquilles zijn immers geen alledaagse kost, maar beslist ook de moeite waard.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
vis

Koken van het seizoen



Je las: Vier poke recepten; het beste uit Hawaï – en Japan

2 comments

Schrijf een reactie
  1. Nora
    Nora 8 maart, 2017, 12:18

    Had nog nooit van Poke gehoord, maar ben nu al dankzij deze recepten groot fan hiervan. Heb alle vier reeds gemaakt, heerlijk en ook gemakkelijk. Ga nu variëren, want dit gerecht heeft eindeloos veel mogelijkheden.

    Reply this comment
    • Vanessa
      Vanessa 8 maart, 2017, 15:05

      Nora, wat fijn om dat te horen! We zijn bij Lekker Tafelen natuurlijk erg benieuwd naar je variaties! Please keep us posted!

      Reply this comment

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*