Overleeft een komkommer jouw snijplank? Bij mij worden de plakjes altijd al weggehapt voor ze de salade bereiken. Koop dan maar een komkommer extra, het zijn de kosten niet en smullen is het wel. Je kunt je slechtere dingen bedenken toch?
De eerste Hollandse komkommers zijn er weer, dus smaak is weer gegarandeerd. Lekker vers, verwerkt in onderstaande salades.
Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!
Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!
Komkommersalade Zoetzuur
1 kleine komkommer, 4 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel suiker, ½ theelepel mosterd, zout, peper, 1 eetlepel fijngeknipte verse munt, 1 eetlepel fijngeknipte verse dille, 2 cherrytomaatjes
Schil de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Roer in een kom de azijn, de suiker, de mosterd en zout en peper door elkaar, schep er de komkommerblokjes en de helft van de kruiden door en laat de komkommer in de koelkast minstens 1 uur marineren. Laat de komkommerblokjes in een zeef uitlekken. Snijd de tomaatjes in vieren. Doe de komkommer in een schaal en strooi de rest van de kruiden erover. Garneer met de tomaatpartjes.
Komkommersalade Lekker pittig
1 kleine komkommer, 1 rode ui, 1 rode Spaanse peper, ½ deciliter azijn, 4 eetlepels suiker.
Snijd de komkommer in dunne plakjes en de ui in dunne ringen. Hak de peper fijn. Breng in een steelpan de zijn en suiker aan de kook. Laat al roerend de suiker oplossen. Roer de peper erdoor. Rangschik de komkommer en de ui op een schaal. Schenk het sausje erover.
Komkommersalade Lekker met een Thais accent
1/2 komkommer, 2 tomaten, 1 bosje lente-uitjes, in grove ringen, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, 1/4 theelepel zout, 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper, 1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes, 25 gram fijngehakte geroosterde zoute pinda’s.
Schil de komkommer en snijd hem in stukjes. Snijd de tomaten in stukjes. Doe de komkommer, tomaat en ui in een schaaltje. Roer in een kommetje het citroensap, de olijfolie, peper, zout en de korianderblaadjes door elkaar en houd dit mengsel apart. Roer vlak voor het opdienen de pinda’s en het sausje door de salade.
Komkommersalade Lekker zomers met yoghurt
1 komkommer, 1 rode paprika, 2 takjes peterselie, 1 takje groene selderij met blaadjes, 4 takjes koriander, 4 deciliter griekse yoghurt, 1 teentje knoflook, 1 mespunt chilipoeder, 1 mespunt kardemompoeder 1 theelepel kerriepoeder, peper en zout.
Was de komkommer en snijd hem in kleine blokjes. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en de pitjes en snijd hem in kleine stukjes. Was de selderijstengel en snijd in blokjes. Hak de groene kruiden samen met de selderijblaadjes fijn. Roer al deze ingrediënten door de yoghurt en pers er het knoflookteentje over uit. Breng op smaak met het chili, kerrie en kardemompoeder, peper en zout. Laat minstens een half uur de smaken intrekken in de koelkast voor je de salade serveert.
Komkommersalade Nog frisser met appel
1 grote komkommer, 2 friszure appels, 1 bos radijs, 1 doosje tuinkers, 1/2 teentje knoflook, 1 bekertje zure room, 1 theelepel scherpe mosterd, 1 theelepel verse fijngehakte basilicum, zout en peper.
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder met een lepel het zaad en snijd de komkommer eerst in lange banen en vervolgens in blokjes. Halveer de appel, verwijder het klokhuis, snijd ook in blokjes en besprenkel ze met citroensap. Was de radijs en snijd in plakjes. Knijp de knoflook boven de zure room uit en meng er de basilicum en de mosterd door. Breng met zout en peper op smaak. Meng de dressing enkele uren voor het serveren door de salade en schep tussentijds nog enkele malen om. Knip de tuinkers met een schaar van het bedje en strooi die kort voor het opdienen over de salade.
Heerlijke recepten. Ga ze allemaal proberen.
Aanvullingen zijn welkom Joke 😉