Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )

Een vinaigrette is een dressing op basis van olie en azijn in de verhouding 3 delen olie en 1 deel azijn. Bij de klassieke vinaigrette is dit olijfolie met witte wijnazijn. Hier wordt dan nog heel fijngesneden sjalot, mosterd en honing aan toegevoegd en op smaak gebracht met peper en zout.

De olie in een vinaigrette

De meest gebruikte olie voor een vinaigrette is een neutrale olijfolie maar je kunt het zo bont maken als je zelf wil. Maak eens gebruik van een andere olie zoals zonnebloem of arachideolie. Of vervang een gedeelte van de olie door een walnoot of hazelnootolie. Neem deze niet puur behalve dat deze smaken te sterk aanwezig zijn is deze olie vrij kostbaar. Neem dan 2 delen olijf of zonnebloemolie 1 deel walnootolie en 1 deel azijn.

De azijn in een vinaigrette

Azijn is er in vele smaken, je hebt witte wijnazijn rode wijnazijn, appelazijn, frambozenazijn en balsamico. Ook heb je de azijnen met vijgen kersen mango en nog veel meer. Al deze azijnen zijn geschikt voor een dressing. Ook lekker is om in plaats van azijn citroen of sinaasappelsap te nemen. Steeds met de basis 3 olie 1 azijn.

Een zoetje

Om al dat zuur te neutraliseren heb je een zoete tegenhanger nodig. Meestal is dit honing of suiker. Wanneer je suiker neemt los deze dan eerst op in de azijn want eenmaal in de olie lost deze minder snel op. Heb je een balsamico met bijvoorbeeld vijgen of een crema dan hoef je vaak geen zoet toe te voegen omdat deze al een zoete ondertoon hebben.

Vinaigrette op smaak brengen

Nu heeft een dressing al veel smaak van de olie en de azijn maar een beetje zout en peper is altijd wel nodig. Het op smaak brengen kan ook met verse of gedroogde kruiden of een zeer fijn gesnipperd sjalotje of lente-uitje. Of gebruik een lekkere mosterd, geraspte mierikswortel, knoflook of gember. Je kunt de smaken allemaal aanpassen aan de salade waar je deze bij wil gebruiken maar hou altijd in de gaten overdaad schaadt, niet te veel soorten en te grote hoeveelheden.

Klassieke vinaigrette

  • 150 gram zachte olijfolie
  • 50 gram witte wijnazijn
  • 1 theel. Franse mosterd
  • 1 theel. honing
  • ½ sjalotje
  • Peper/zout

Snij het sjalotje ragfijn. Doe de azijn in een flesje of jampotje en voeg er de mosterd, de honing een beetje peper en zout aan toe. Doe er het sjalotje bij en schud of roer goed tot alles gemengd is. Voeg er de olie aan toe en meng nogmaals goed.

Vinaigrette met appelazijn en dille

  • 150 gram zachte olijfolie
  • 50 gram appelazijn
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • ½ sjalotje
  • 4 takjes dille
  • Peper/zout

Snij het sjalotje ragfijn. Snij de dille grof. Doe de azijn in een flesje of jampotje en voeg er de mosterd, de honing een beetje peper en zout aan toe. Doe er het sjalotje bij en schud of roer goed tot alles gemengd is. Voeg er de olie en de gehakte dille aan toe en meng nogmaals goed.

Vinaigrette met balsamico en vijgen

  • 150 gram zonnebloemolie
  • 50 gram balsamico (crema met vijgen)
  • ½ sjalotje
  • 1 gedroogde vijg (optioneel)
  • Peper/zout

Snij het sjalotje en de vijg in kleine stukjes en meng alles goed.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Cecile zegt

    Hoe lang kun je zo’n vinaigrette bewaren? Want ik veronderstel dat je deze niet per keer maakt.
    Lieve groet Cecile

    1. Connie zegt

      Deze dressings zijn in de koelkast ongeveer 2 weken te bewaren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.