Vis schoonmaken als een professional – Veel mensen houden van verse vis, en eten het dan ook graag. Maar het zelf klaarmaken van die vis is een heel ander verhaal. En dat heeft meestal te maken met het schoonmaken van de vis. Zo’n hele vis op je snijplank, die jij dan te lijf moet gaan, kan best intimiderend overkomen. En dan kies je maar weer voor dat stukje vis dat reeds door de visboer is schoongemaakt. Herkenbaar? Maar ook jij kunt leren vis schoonmaken als een professional!
Redenen om zelf vis schoon te maken
- Een belangrijke reden om zelf vis schoon te maken is dat je makkelijker kunt controleren of de vis vers is. Heldere ogen, stevige schubben en de geur van de zee. Het zijn allemaal tekenen waaraan je kunt zien dat de vis vers is. Een filet uit de supermarkt is vaak al een paar dagen eerder gefileerd en is dus minder vers. En dat proef je.
- Een hele vis is vaak goedkoper dan gefileerde vis. Dat komt uiteraard doordat de visboer er minder werk aan heeft. Bovendien krijg je meer waar voor je geld. De afsnijdsels en graten die je overhoudt, kun je gebruiken om een visbouillon te trekken.
- Veel soorten verse vis worden niet als filet aangeboden. Als jij zelf vis kunt schoonmaken als een professional, heb je dus de keus uit veel meer vissoorten. Dat betekent ook dat je kunt kiezen voor duurzaam gevangen vissoorten.
- Je bepaalt zelf hoe de vis wordt gesneden. Wil je grote of kleine filets, mogen ze dikker of dunner? Jij maakt de vis zelf schoon, dus je doet het zoals jij het wilt hebben.
- Natuurlijk is het schoon kunnen maken van vis als een professional een belangrijke vaardigheid voor een hobbykok die de zaken serieus neemt. Hoe vaker je zelf de vis schoonmaakt, hoe handiger je erin wordt. Uiteindelijk gaat ook jij met zelfvertrouwen die hele vis te lijf.
Zorg voor het juiste gereedschap
‘Goed gereedschap is het halve werk’ is een bekende uitdrukking. En dat geldt zeker als je vis wilt schoonmaken als een professional. Zorg om te beginnen voor een goede snijplank, die naderhand makkelijk schoon te maken is. Hygiënisch werken is belangrijk als je met verse vis werkt. Het belangrijkste gereedschap is een scherp mes. Met een bot mes is vis fileren haast onmogelijk. Een ander handig hulpmiddeltje is een gratenpincet. Daarmee verwijder je heel makkelijk ook de kleine graatjes. Je kunt ze al voor een paar euro kopen in een goed gesorteerde kookwinkel.
Vis schoonmaken als een professional is zeker de moeite waard
Hoewel het zelf schoonmaken van vis misschien even een stap is, is het zeker de moeite waard om het te leren. Je geniet van versere en meer duurzame vis, die ook nog eens minder kost. Je krijgt meer ‘feeling’ met het product en je leert een waardevolle keukentechniek. Probeer het maar eens, als je het een paar keer hebt gedaan zul je zien dat ook jij vis kunt schoonmaken als een professional.
Zo word jij een professional in vis schoonmaken
Hieronder vind je twee artikelen over het schoonmaken van vis. Want rondvis en platvis maak je niet op dezelfde manier schoon. Met duidelijke foto-instructies leer je hoe jij precies weet hoe je welke vis moet schoonmaken. Als een professional!
Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)
Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.
Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)
Heb je een hele zalm en weet je niet hoe te beginnen? Als je deze stap-voor-stapinstructies volgt kun je iedere rondvis fileren.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!