• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, december 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Vispakketjes of vis ‘en papillotte’

door Frederike
in Specials
0
0
vispakketjes of vis en papillotte

Vispakketjes of vis ‘en papillotte’ – Verse vis garen in een pakketje is een vorm van stoomkoken. De vis en de andere ingrediënten (groenten, kruiden, sauzen, et cetera) worden in een afgesloten pakketje gestopt. Tijdens het garen wordt stoom vrijgegeven in het pakketje, waardoor het gerecht gelijkmatig gaart.

Waar komt dat nu vandaan ‘en papillotte’?

Hier schrijven we het vaak zo: ‘en papillotte’, met dubbele ‘l’ en dubbele’t’, vermoedelijk omdat we het zo uitspreken, maar onze ‘en papillotte’ komt van het Franse ‘en papillote’, met één ‘t’. Dat is eigenlijk de echte correcte kookterm. Hoe we het schrijven maakt niets uit, het is de smaak die telt!

Vispakketjes zet je vaak binnen 30 minuten op tafel

Vispakketjes zijn erg populair tijdens het barbecueseizoen, omdat ze gemakkelijk op de grill kunnen worden bereid. Maar eigenlijk kunnen we het hele jaar door heerlijke vispakketjes maken. Met lokale ingrediënten, uit elk seizoen, want een vispakketje kan heel makkelijk en snel worden bereid in de oven, of in zelfs in de airfryer. De kooktijd voor vispakketjes varieert, afhankelijk van de dikte van de vis en de gebruikte groenten, maar ze zijn meestal in minder dan 20-30 minuten gaar.

De kooktechniek: en papillotte

Koken en papillotte is een kooktechniek waarbij voedsel, in een luchtdichte envelop van bakpapier, aluminiumfolie of in sommige werelddelen zelfs in bananenblad wordt bereid. Je bereidt het gerecht in een papieren of foliepakketje, om de smaken en sappen te behouden en het voedsel te stomen in zijn eigen vocht. Het koken in een pakketje helpt de vis vochtig en sappig te houden, wat vooral handig is bij vis die gemakkelijk uitdroogt. Alle sappen, smaken, geuren en kleuren in het vispakketje blijven als het ware gevangen, tot je het pakketje opent. Het is bovendien een gezonde kooktechniek, want ook alle voedingsstoffen blijven bij deze bereidingswijze behouden.

Alle smaken, geuren en kleuren blijven als het ware gevangen

vispakketje met schelvis

Hoe maak je het perfecte pakketje?

Verse ingrediënten zijn cruciaal

We hoeven slechts rekening te houden met enkele basisprincipes voor het maken van een smakelijk vispakketje. Cruciaal zijn verse ingrediënten. We gaan dus voor verse, liefst lokale, vis en groenten.

Inpakken in folie, bakpapier of een combi?

Goed materiaal is ook belangrijk, de vispakketjes moeten immers potdicht blijven zitten. Als het goed gaat, dan staan ze aan het einde van de bereidingstijd mooi bol. Dat wil zeggen dat je pakketje mooi luchtdicht is. Voor het vouwen van onze pakketjes nemen we bakpapier, aluminiumfolie of de combinatie van beide. Ja, het bestaat, aluminiumfolie aan de buitenkant met binnenin een laagje bakpapier. Enkel aluminiumfolie werkt eigenlijk het fijnste, omdat je dat het beste dicht kan vouwen. Maar werken met bakpapier is wat milieuvriendelijker, want dat kan nadien gewoon in de compostbak. Neem gewoon wat jij het fijnste vindt. Experimenteer en leer!

Ga goed voorbereid aan de slag

Een goede voorbereiding mag niet ontbreken. Selecteer verse ingrediënten, zoals visfilets, groenten, schaal- en schelpdieren, en kruiden. Snijd ze in gelijke porties, zodat ze gelijkmatig koken. Scheur of snijd een stuk bakpapier of aluminiumfolie en houd hierbij rekening met het formaat. Het stuk moet groot genoeg zijn om de ingrediënten te bevatten en nadien dicht te vouwen.

Het vispakketje samenstellen

De hoofdingrediënten

Schik de ingrediënten in het midden van het bakpapier of de aluminiumfolie. Zorg ervoor dat ze goed zijn verdeeld en niet te dicht op elkaar liggen in het midden van het vispakketje.

Op smaak brengen

Breng vervolgens het pakketje op smaak, met kruiden, specerijen, zout, peper en een beetje vet, zoals boter of olijfolie. Vouw de folie of het bakpapier over de ingrediënten om een envelop te vormen. Maak het pakketje niet te strak, er moet nog ruimte zijn om bol te gaan staan. Vouw de randen goed dicht door ze naar boven te vouwen en stevig aan te drukken, zodat er geen stoom kan ontsnappen.

Het garen van de vispakketjes

Plaats het vispakketje op een bakplaat, of in een ovenschaal, en bak deze in een voorverwarmde oven op de gewenste temperatuur of probeer het pakketje eens te garen in de airfryer. De kooktijd hangt af van de dikte van de ingrediënten en de temperatuur. Serveer het vispakketje direct op een bord en open deze aan tafel, om de stoom en de heerlijke geuren vrij te laten komen. Wees wel voorzichtig, want de stoom kan erg heet zijn.

Experimenteer met verschillende ingrediënten, kruiden en specerijen om je eigen perfecte pakketje te creëren!

De lekkerste recepten voor vispakketjes of vis ‘en papillotte’

En natuurlijk zijn wij al volop aan de slag geweest met de vispakketjes. Hieronder een aantal heerlijke recepten om te starten. Als je er eenmaal mee aan de slag gaat kom je ongetwijfeld op leuke nieuwe ideeën voor vis ‘en papillotte’.

vispakketjes of vis en papillotte
Specials

Vispakketjes of vis ‘en papillotte’

Hoe je het perfecte vispakketje- helemaal volgens jouw eigen culinaire wensen- maakt, dat lees je hier. Experimenteer en leer!

vispakketje met grote garnalen en coquilles
Visgerechten

Vispakketje met grote garnalen en coquilles

Een vispakketje met grote garnalen en coquilles, een perfect huwelijk van heerlijke geuren en verse smaken.

vispakketje met schelvis
Visgerechten

Vispakketje met schelvis

Een vispakketje met verse schelvis en slechts een handvol andere ingrediënten, daar pak jij weer mee uit!

vispakketje "bouillabaisse"
Visgerechten

Vispakketje “bouillabaisse”, met verse rouille

Vispakketje "bouillabaisse", naar een typisch visgerecht uit Marseille. Eens helemaal anders, maar boordevol smaak!

dorade in papillotte
Visgerechten

Dorade in papillotte

Een vispakketje met verse ingrediënten, geïnspireerd op de Oosterse keuken, Smaakvol, snel en makkelijk. Dat is deze dorade in papillotte.

vispakketje met mosselen
Visgerechten

Vispakketje met mosselen

Je brengt de zee direct op je bord met dit Frans-Normandisch geïnspireerde recept voor een vispakketje met mosselen.

zomerse papillotte van sardines
Visgerechten

Zomerse papillotte van sardines

Met slechts een handvol verse ingrediënten, maak je een heerlijke zomerse papillotte van sardines. Je waant je aan de Middellandse Zee!

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing
Visgerechten

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing

Verse forel, een heerlijke marinade en een supermakkelijk recept. Maak forel uit de oven of leg het forelpakketje op de BBQ.

Vorige Volgende
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Varkensvlees
Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

gedroogde linzen recepten
Specials

Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters

Winterpeen
Specials

Winterpeen

Bloemkool bakken of roerbakken
Specials

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Recepten met garnalen
Specials

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters
Specials

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom
Specials

Slagroom

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Varkensvlees
Specials

Varkensvlees; het meest gegeten!

Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?

Check het recept of lees de info
gedroogde linzen recepten

Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters

Winterpeen

Winterpeen

Bloemkool bakken of roerbakken

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Recept in de picture

Kaasfondue met bier
Hoofdgerecht

Kaasfondue met bier; met oude boerenkaas en Romero

Kaasfondue met bier, dat is eens wat anders dan met wijn. We gebruikten Romero en oude boerenkaas en dat geeft heel veel smaak aan de fondue!

Check het recept of lees de info
Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

Kipfilet in heerlijke paprika roomsaus uit de oven

koolraapstamppot recept vegetarisch

Koolraapstamppot met gekarameliseerde rode uien en feta

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
  • Redactie op Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
  • Eric op Champignonsoep; romig en pittig tegelijk
  • Gerda Croese-Bosch op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • F.M. Prinsen op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
  • G.M. Willemsen op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Jaap op Bonbon van gedroogde ham met aardappelsalade
  • Marina op Gebakken kwarktaart, Duitse lekkernij
  • Greet Schut op Krokant gefrituurd ei
  • Connie Derks op Limburgse rijstevlaai

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen