Vispakketjes of vis ‘en papillotte’ – Verse vis garen in een pakketje is een vorm van stoomkoken. De vis en de andere ingrediënten (groenten, kruiden, sauzen, et cetera) worden in een afgesloten pakketje gestopt. Tijdens het garen wordt stoom vrijgegeven in het pakketje, waardoor het gerecht gelijkmatig gaart.
Waar komt dat nu vandaan ‘en papillotte’?
Hier schrijf je het vaak zo: ‘en papillotte’, met dubbele ‘l’ en dubbele’t’, vermoedelijk omdat je het zo uitspreekt, maar onze ‘en papillotte’ komt van het Franse ‘en papillote’, met één ’t’. Dat is eigenlijk de echte correcte kookterm. Hoe je het schrijft, maakt niets uit, het is de smaak die telt!
Vispakketjes zet je vaak binnen 30 minuten op tafel
Vispakketjes zijn erg populair tijdens het barbecueseizoen, omdat ze gemakkelijk op de grill kunnen worden klaargemaakt. Maar eigenlijk kun je het hele jaar door heerlijke vispakketjes maken. Met lokale ingrediënten, uit elk seizoen, want een vispakketje kan heel makkelijk en snel worden bereid in de oven, of in zelfs in de airfryer. De kooktijd voor vispakketjes varieert, afhankelijk van de dikte van de vis en de gebruikte groenten, maar ze zijn meestal in minder dan 20-30 minuten gaar.
De kooktechniek: en papillotte
Koken en papillotte is een kooktechniek waarbij voedsel, in een luchtdichte envelop van bakpapier, aluminiumfolie of in sommige werelddelen zelfs in bananenblad wordt bereid. Je bereidt het gerecht in een papieren of foliepakketje, om de smaken en sappen te behouden en het voedsel te stomen in zijn eigen vocht. Het koken in een pakketje helpt de vis vochtig en sappig te houden, wat vooral handig is bij vis die gemakkelijk uitdroogt. Alle sappen, smaken, geuren en kleuren in het vispakketje blijven als het ware gevangen, tot je het pakketje opent. Het is bovendien een gezonde kooktechniek, want ook alle voedingsstoffen blijven bij die bereidingswijze behouden.
Alle smaken, geuren en kleuren blijven als het ware gevangen
Hoe maak je het perfecte pakketje?
Verse ingrediënten zijn cruciaal
Je hoeft slechts rekening te houden met enkele basisprincipes voor het maken van een smakelijk vispakketje. Cruciaal zijn verse ingrediënten. Je gaat dus voor verse, liefst lokale, vis en groenten.
Inpakken in folie, bakpapier of een combi?
Goed materiaal is ook belangrijk, de vispakketjes moeten immers potdicht blijven zitten. Als het goed gaat, dan staan ze aan het einde van de bereidingstijd mooi bol. Dat wil zeggen dat je pakketje mooi luchtdicht is. Voor het vouwen van de pakketjes neem je bakpapier, aluminiumfolie of de combinatie van beide. Ja, het bestaat, aluminiumfolie aan de buitenkant met binnenin een laagje bakpapier. Enkel aluminiumfolie werkt eigenlijk het fijnste, omdat je dat het beste dicht kan vouwen. Maar werken met bakpapier is wat milieuvriendelijker, want dat kan nadien gewoon in de compostbak. Neem gewoon wat jij het fijnste vindt. Experimenteer en leer!
Ga goed voorbereid aan de slag
Een goede voorbereiding mag niet ontbreken. Selecteer verse ingrediënten, zoals visfilets, groenten, schaal- en schelpdieren, en kruiden. Snijd ze in gelijke porties, zodat ze gelijkmatig koken. Scheur of snijd een stuk bakpapier of aluminiumfolie en houd hierbij rekening met het formaat. Het stuk moet groot genoeg zijn om de ingrediënten te bevatten en nadien dicht te vouwen.
Het vispakketje samenstellen
De hoofdingrediënten
Schik de ingrediënten in het midden van het bakpapier of de aluminiumfolie. Zorg ervoor dat ze goed zijn verdeeld en niet te dicht op elkaar liggen in het midden van het vispakketje.
Op smaak brengen
Breng vervolgens het pakketje op smaak, met kruiden, specerijen, zout, peper en een beetje vet, zoals boter of olijfolie. Vouw de folie of het bakpapier over de ingrediënten om een envelop te vormen. Maak het pakketje niet te strak, er moet nog ruimte zijn om bol te gaan staan. Vouw de randen goed dicht door ze naar boven te vouwen en stevig aan te drukken, zodat er geen stoom kan ontsnappen.
Het garen van de vispakketjes
Plaats het vispakketje op een bakplaat, of in een ovenschaal, en bak ze in een voorverwarmde oven op de gewenste temperatuur of probeer het pakketje eens te garen in de airfryer. De kooktijd hangt af van de dikte van de ingrediënten en de temperatuur. Serveer het vispakketje direct op een bord en open ze aan tafel, om de stoom en de heerlijke geuren vrij te laten komen. Wees wel voorzichtig, want de stoom kan erg heet zijn.
Experimenteer met verschillende ingrediënten, kruiden en specerijen om je eigen perfecte pakketje te creëren!
De lekkerste recepten voor vispakketjes of vis ‘en papillotte’
Hieronder vind je een aantal heerlijke recepten om te starten. Als je er eenmaal mee aan de slag gaat kom je ongetwijfeld op leuke nieuwe ideeën voor vis ‘en papillotte’.
Forel pakketje uit de oven
Scoor met dit recept van een forel pakketje uit de oven. Iedereen krijgt zijn eigen pakketje met vers gestoomde groenten en heerlijke vis.
Forel uit de oven; met een heerlijke marinade van citroen en honing
Verse forel, een heerlijke marinade en een supermakkelijk recept. Maak forel uit de oven of leg het forelpakketje op de BBQ.
Vis en papillotte met jeneverbesboter en prei
Vis en papillotte is een voorbeeld van een makkelijke, gezonde en snelle manier om vis te bereiden. In dit recept vis en papillotte met prei.
Zomerse papillotte van sardines
Met slechts een handvol verse ingrediënten, maak je een heerlijke zomerse papillotte van sardines. Je waant je aan de Middellandse Zee!
Vispakketje met mosselen
Je brengt de zee direct op je bord met dit Frans-Normandisch geïnspireerde recept voor een vispakketje met mosselen.
Vispakketje met grote garnalen en coquilles
Een vispakketje met grote garnalen en coquilles, een perfect huwelijk van heerlijke geuren en verse smaken.
Vispakketje “bouillabaisse”, met verse rouille
Vispakketje "bouillabaisse", naar een typisch visgerecht uit Marseille. Eens helemaal anders, maar boordevol smaak!
Dorade in papillotte
Een vispakketje met verse ingrediënten, geïnspireerd op de Oosterse keuken, Smaakvol, snel en makkelijk. Dat is deze dorade in papillotte.