• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Vispakketjes of vis ‘en papillotte’

Ken jij die kooktechniek al?

Frederike door Frederike
in Specials
0
vispakketjes of vis en papillotte

Vispakketjes of vis ‘en papillotte’ – Verse vis garen in een pakketje is een vorm van stoomkoken. De vis en de andere ingrediënten (groenten, kruiden, sauzen, et cetera) worden in een afgesloten pakketje gestopt. Tijdens het garen wordt stoom vrijgegeven in het pakketje, waardoor het gerecht gelijkmatig gaart.

Waar komt dat nu vandaan ‘en papillotte’?

Hier schrijf je het vaak zo: ‘en papillotte’, met dubbele ‘l’ en dubbele’t’, vermoedelijk omdat je het zo uitspreekt, maar onze ‘en papillotte’ komt van het Franse ‘en papillote’, met één ‘t’. Dat is eigenlijk de echte correcte kookterm. Hoe je het schrijft, maakt niets uit, het is de smaak die telt!

Vispakketjes zet je vaak binnen 30 minuten op tafel

Vispakketjes zijn erg populair tijdens het barbecueseizoen, omdat ze gemakkelijk op de grill kunnen worden klaargemaakt. Maar eigenlijk kun je het hele jaar door heerlijke vispakketjes maken. Met lokale ingrediënten, uit elk seizoen, want een vispakketje kan heel makkelijk en snel worden bereid in de oven, of in zelfs in de airfryer. De kooktijd voor vispakketjes varieert, afhankelijk van de dikte van de vis en de gebruikte groenten, maar ze zijn meestal in minder dan 20-30 minuten gaar.

De kooktechniek: en papillotte

Koken en papillotte is een kooktechniek waarbij voedsel, in een luchtdichte envelop van bakpapier, aluminiumfolie of in sommige werelddelen zelfs in bananenblad wordt bereid. Je bereidt het gerecht in een papieren of foliepakketje, om de smaken en sappen te behouden en het voedsel te stomen in zijn eigen vocht. Het koken in een pakketje helpt de vis vochtig en sappig te houden, wat vooral handig is bij vis die gemakkelijk uitdroogt. Alle sappen, smaken, geuren en kleuren in het vispakketje blijven als het ware gevangen, tot je het pakketje opent. Het is bovendien een gezonde kooktechniek, want ook alle voedingsstoffen blijven bij die bereidingswijze behouden.

Alle smaken, geuren en kleuren blijven als het ware gevangen

vispakketje met schelvis

Hoe maak je het perfecte pakketje?

Verse ingrediënten zijn cruciaal

Je hoeft slechts rekening te houden met enkele basisprincipes voor het maken van een smakelijk vispakketje. Cruciaal zijn verse ingrediënten. Je gaat dus voor verse, liefst lokale, vis en groenten.

Inpakken in folie, bakpapier of een combi?

Goed materiaal is ook belangrijk, de vispakketjes moeten immers potdicht blijven zitten. Als het goed gaat, dan staan ze aan het einde van de bereidingstijd mooi bol. Dat wil zeggen dat je pakketje mooi luchtdicht is. Voor het vouwen van de pakketjes neem je bakpapier, aluminiumfolie of de combinatie van beide. Ja, het bestaat, aluminiumfolie aan de buitenkant met binnenin een laagje bakpapier. Enkel aluminiumfolie werkt eigenlijk het fijnste, omdat je dat het beste dicht kan vouwen. Maar werken met bakpapier is wat milieuvriendelijker, want dat kan nadien gewoon in de compostbak. Neem gewoon wat jij het fijnste vindt. Experimenteer en leer!

Ga goed voorbereid aan de slag

Een goede voorbereiding mag niet ontbreken. Selecteer verse ingrediënten, zoals visfilets, groenten, schaal- en schelpdieren, en kruiden. Snijd ze in gelijke porties, zodat ze gelijkmatig koken. Scheur of snijd een stuk bakpapier of aluminiumfolie en houd hierbij rekening met het formaat. Het stuk moet groot genoeg zijn om de ingrediënten te bevatten en nadien dicht te vouwen.

Het vispakketje samenstellen

De hoofdingrediënten

Schik de ingrediënten in het midden van het bakpapier of de aluminiumfolie. Zorg ervoor dat ze goed zijn verdeeld en niet te dicht op elkaar liggen in het midden van het vispakketje.

Op smaak brengen

Breng vervolgens het pakketje op smaak, met kruiden, specerijen, zout, peper en een beetje vet, zoals boter of olijfolie. Vouw de folie of het bakpapier over de ingrediënten om een envelop te vormen. Maak het pakketje niet te strak, er moet nog ruimte zijn om bol te gaan staan. Vouw de randen goed dicht door ze naar boven te vouwen en stevig aan te drukken, zodat er geen stoom kan ontsnappen.

Het garen van de vispakketjes

Plaats het vispakketje op een bakplaat, of in een ovenschaal, en bak ze in een voorverwarmde oven op de gewenste temperatuur of probeer het pakketje eens te garen in de airfryer. De kooktijd hangt af van de dikte van de ingrediënten en de temperatuur. Serveer het vispakketje direct op een bord en open ze aan tafel, om de stoom en de heerlijke geuren vrij te laten komen. Wees wel voorzichtig, want de stoom kan erg heet zijn.

Experimenteer met verschillende ingrediënten, kruiden en specerijen om je eigen perfecte pakketje te creëren!

De lekkerste recepten voor vispakketjes of vis ‘en papillotte’

Hieronder vind je een aantal heerlijke recepten om te starten. Als je er eenmaal mee aan de slag gaat kom je ongetwijfeld op leuke nieuwe ideeën voor vis ‘en papillotte’.

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing
Visgerechten

Forel uit de oven; met een heerlijke marinade van citroen en honing

Verse forel, een heerlijke marinade en een supermakkelijk recept. Maak forel uit de oven of leg het forelpakketje op de BBQ.

vispakketje met grote garnalen en coquilles
Visgerechten

Vispakketje met grote garnalen en coquilles

Een vispakketje met grote garnalen en coquilles, een perfect huwelijk van heerlijke geuren en verse smaken.

vispakketje met schelvis
Visgerechten

Vispakketje met schelvis

Een vispakketje met verse schelvis en slechts een handvol andere ingrediënten, daar pak jij weer mee uit!

vispakketje "bouillabaisse"
Visgerechten

Vispakketje “bouillabaisse”, met verse rouille

Vispakketje "bouillabaisse", naar een typisch visgerecht uit Marseille. Eens helemaal anders, maar boordevol smaak!

dorade in papillotte
Visgerechten

Dorade in papillotte

Een vispakketje met verse ingrediënten, geïnspireerd op de Oosterse keuken, Smaakvol, snel en makkelijk. Dat is deze dorade in papillotte.

vispakketje met mosselen
Visgerechten

Vispakketje met mosselen

Je brengt de zee direct op je bord met dit Frans-Normandisch geïnspireerde recept voor een vispakketje met mosselen.

zomerse papillotte van sardines
Visgerechten

Zomerse papillotte van sardines

Met slechts een handvol verse ingrediënten, maak je een heerlijke zomerse papillotte van sardines. Je waant je aan de Middellandse Zee!

Forel pakketje
Visgerechten

Forel pakketje uit de oven

Scoor met dit recept van een forel pakketje uit de oven. Iedereen krijgt zijn eigen pakketje met vers gestoomde groenten en heerlijke vis.

Vorige Volgende
Tags: Vis - Verse vis
DeelPin3VerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief