Vla zelf maken – Nederlanders zijn gek op toetjes, er is geen land waar je zoveel soorten nagerechten in de koelingen van de supermarkten kunt vinden. Alleen al in vla zijn er talloze variaties, vanille, chocolade, aardbeien, karamel, stracciatella en zelfs slagroomvla, de keuze is enorm. Met een pak vla heb je makkelijk en snel een eenvoudig nagerecht op tafel staan. Er is niets mis met vla uit de supermarkt, maar vla zelf maken is natuurlijk veel leuker en zelfgemaakt en vers is echt veel lekkerder.
Goede vla maak je van echte boerenmelk
Je ziet steeds vaker boerderijen waar ze melk en andere producten verkopen. Je hebt het “bordje melk te koop” vast wel eens zien staan langs de weg. Als je een volgende keer weer ziet, stop dan eens en koop eens een fles verse melk. Die boerenmelk is echt vers, zo onder de koe vandaan, en misschien verkoopt diezelfde boer nog wel veel meer versproducten.
Verse boerenmelk moet je wel goed gekoeld bewaren. Bij de boer koop je die boerenmelk vanuit een koeling, of vanuit een gekoelde tap. Je kunt er tegenwoordig pinnen of contant betalen, dus de smoes dat je geen contant geld bij je hebt, gaat niet meer op. Probeer wel om die verse melk weer zo snel mogelijk op een koude plek te zetten, ga geen uren meer fietsen met die melk in je fietstas. Of je moet een tussenstop maken om de dorst te lessen met die heerlijke koude verse melk.
In 10 minuten zelf vla maken van boerenmelk
Het is leuk en helemaal niet moeilijk om zelf vla te maken. Niemand verwacht dat je iedere dag zelf vla gaat maken, maar je zou het wel echt eens een kans moeten geven. Het verschil in smaak is echt groot, zeker als je boerenmelk gebruikt. Voor het werk hoef je het niet te laten want binnen 10 minuten is het gemaakt.
De basis is verse boerenmelk en een beetje suiker. De vla wordt gebonden met maizena en soms ook met ei. Dat ei geeft behalve binding, maar ook erg veel smaak en niet te vergeten kleur. Dus als ze bij die boerderij ook nog eieren verkopen moet je zeker die verse scharreleieren meenemen. Scharreleieren hebben een veel gelere dooier en dat geeft de vla een lichtgele kleur. Nee, vanillevla is niet geel van origine, de vanillevla uit de pakken is geel door de kleurstof.
Chocoladevla zelf maken
Als je vanillevla zelf maakt, is dat geweldig lekker, maar chocoladevla is nog lekkerder. Gebruik hiervoor een echt pure cacao. Kies niet voor de een of andere mix voor chocolademelk want die mixen bestaan uit suiker melkpoeder en een beetje cacao en smaakstof. Het mag duidelijk zijn dat je daar geen lekkere chocoladevla mee maakt.
Zelf vla maken met vers fruit
Behalve vanillevla en chocoladevla kun je ook talloze andere smaken vla zelf maken. Met het recept voor aardbeien vla maak je net zo makkelijk frambozenvla, perzikvla, bramenvla, kersenvla of vla van ander fruit dat jij lekker vindt. O, en er hoeft niet alleen fruit in de vla. Je kunt natuurlijk ook vanillevla op tafel zetten met een flinke dot vers fruit erboven op.
Maak de allerlekkerste aardbeienvla in maar 15 minuten
Zet eens een zelfgemaakte aardbeienvla op tafel! Die maak je van verse volle melk en natuurlijk heerlijk rijpe aardbeien!
Maak een feestje van je zelfgemaakte vla met lekkere toppings
Zelf vla maken is lekkerder en erg leuk om te doen, maar met lekkere toppings maak je er een nog groter feestje van. Vooral kinderen vinden het leuk om toetjes te versieren. Je kunt kiezen voor lekker vers fruit van het seizoen, een lekkere dot slagroom of stukjes koek. Hieronder vind je een aantal ideeën voor de lekkerste toppings voor je zelfgemaakte vla.
- Vers fruit zoals aardbeien, kersen, bosbessen, stukjes mango en nog veel meer.
- Een lepeltje zelfgemaakte jam of vruchtensaus
- Geklopte slagroom
- Een lepel mascarpone of crème fraîche (bij chocoladevla)
- Maak een vlaflip met vla, yoghurt en een vruchtensaus
- Gebroken koekjes
- Geroosterde noten
- Muesli of cruesli
- Gehakte chocolade (of hagelslag)
- Chocoladesaus
- Dulche de leche
- Mini oreo of (chocolade) pepernoten
- Stukjes chocolade van Snickers, KitKat, Bueno of andere bars
Je ziet, vla zelf maken is een groot feest, er is zoveel keuze dat je niet weet wat je het eerst zal gaan maken. Laat je ons weten waar jullie voor gekozen hebben?
Tafel lekker !!
Vla zelf maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 - 1 liter boerenmelk
- 1 eetlepel vanille-extract
- 2 (scharrel) eieren
- 30 - 40 gram maizena
- 60 - 100 gram suiker
- 50 gram cacao
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Vla zelf maken:
Zelf vanillevla maken van boerenmelk doe je zo:
Doe 1 liter boerenmelk in een ruime pan en verwarm het tot bijna aan de kook.
Meng 30 gram maizena met 60 gram suiker en een snufje zout in een klein schaaltje.
Doe de 2 eieren in een kom en klop ze een beetje los.
Voeg er de maizena en de suiker aan toe en klop alles licht schuimig.
Voeg er al roerende ongeveer 1/4 van de boerenmelk aan toe.
Giet dit in de pan en roer goed door elkaar.
Verwarm de vanillevla op een zacht vuur door steeds goed te roeren met een pannenlikker. Veeg goed over de bodem om aanbranden te voorkomen. Laat de vanillevla kort doorkoken.
Doe de vanillevla in schaaltjes of in een grote kom en dek dit af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Vind je een velletje wel lekker dan kun je die stap overslaan.
Eet de vla lauwwarm of lekker koud, net wat je voorkeur heeft. Decoreer de vla eventueel met vers fruit, en slagroom.
Zelf chocoladevla maken van boerenmelk doe je zo:
Meng 100 gram suiker met de cacao, 40 gram maizena en een snufje zout en roer daar 100 ml van de boerenmelk doorheen.
Breng de resterende 900 ml van de boerenmelk aan de kook.
Giet 1/4 deel van de hete melk bij het cacaopapje en roer dit goed door elkaar. Giet dit terug in de pan en breng alles al roerende met een pannenlikker aan de kook. Veeg regelmatig over de bodem oom aanbranden te voorkomen. Laat de chocoladevla even goed doorkoken.
Giet de chocoladevla in kommetjes of in een schaal en dek die af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen.
Serveer de chocoladevla ijskoud eventueel met een toef slagroom of andere lekkernijen naar keuze.
Tafel lekker !!
Goedemorgen Inge,
Ik wil gaan proberen zelf frambozenvla te maken voor mijn man. Ik heb alleen 3 vraagjes:
1) Wat voor soort melk moet ik gebruiken: Magere, halfvolle of volle melk?
2) Moet het koelverse of houdbare melk zijn?
3) De frambozen: moeten het verse frambozen zijn of mag/kan ik ook diepvries frambozen gebruiken? Bij diepvries: moet ik dan van te voren nog wat doen?
Ik hoop dat u hier antwoord op heeft.
Met vriendelijke groet,
Laura
Voor het maken van frambozenvla kun je alle soorten melk gebruiken Inge. Volle melk geeft ook een vollere smaak en daar zouden wij voor kiezen. Het kan zowel met houdbare als met koelverse melk, de laatste heeft onze voorkeur. Dat geldt ook bij de frambozen. Diepvries kan, ontdooi ze dan eerst, vers is absoluut lekkerder.
Dank u wel voor uw reactie. Ik neem uw adviezen gelijk aan, en ga die ingrediënten kopen en daarmee de frambozenvla maken. Heel benieuwd wat mn man ervan gaat vinden 🙂
Met vriendelijke groet,
Laura
Kun je de maizena ook vervangen door bloem? Zo ja hoeveel bloem dan?
Het kan wel Hiske, je zult meer bloem nodig hebben dan de maïzena, omdat de maïzena meer bindkracht heeft, werkt dit echt eenvoudiger. De exacte hoeveelheid bloem zul je dus met experimenteren moeten ontdekken.
Hoi, als ik de melk met frambozenpuree verwarm, gaat de melk schiften. Wat op zich ook wel logisch is. Moet de frambozenpuree echt met de melk verwarmd worden?
Nee, niet samen verwarmen Dineke. Eerst de melk verwarmen en daarna de frambozenpuree toevoegen.
Hallo..
Kan ik inplaats van een vanilla stokje, essence gebruiken?
Helaas waar ik woon is het heel duur en moeilijk te vinden
Jazeker Debby, dat kan ?
Weer je misschien ook hoe veel?
Je kunt het halve vanillestokje vervangen door 2 theelepels vanille essence
Heel erg bedankt ❤️
Graag gedaan ?
Voor de aardbeivla, doe je de aardbeipuree dan al door de melk als je ga koken, of door het papje van maizena. Gebruik je de hele ei of alleen de eigeel?
Nee, 350 ml van de melk vervangen door 350 gram gepureerde aardbeien. Dus niet door het maïzena papje! En gebruik het hele ei.
Wanneer doe je dan de aardbeipuree erdoor
Dit ga ik binnenkort zeker eens proberen! Hoe lang zou je een portie kunnen bewaren?
Leuk Inge, ga uit van 1 week in de koelkast.