Voorgerechten met vlees – Er wordt vaak iets luxer en uitgebreider gegeten als je gasten krijgt, of op een feestelijke dag met je gezin. Je begint vaak met een drankje en een voorgerecht, terwijl je normaal gesproken misschien alleen een hoofdgerecht kookt. Het aanbod aan voorgerechten is groot, maar je kunt ze ook verdelen in soep, of voorgerechten met vlees, vis of vegetarisch. Welke je kiest, heeft te maken met de rest van het menu en wie er aanschuift. De liefhebbers van een lekker stukje vlees zullen vaak kiezen voor een voorgerecht met vlees. Dit kan een salade, een cocktail of tartaar zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden om vlees als voorgerecht op tafel te zetten.
Kook als een prof en ga voor een topscore
Een voorgerecht is een gerecht dat je met de grootste zorgvuldigheid serveert. Maak de bordjes mooi op, gebruik een beetje dressing en extra garnering zoals tomaatjes, sla of nootjes. Met een voorgerecht en een nagerecht kun je punten scoren bij je gasten. Een voorgerecht is het eerste wat ze krijgen en als dit een ‘wauw effect’ heeft, heb je de eerste punten al binnen. De smaak is het tweede punt. Die moet perfect in balans zijn. De hoeveelheid is je derde punt. Het moet zo veel of zo weinig zijn, dat ze zin hebben in meer van dat heerlijke voorgerecht met vlees, maar het niet krijgen. Het verlangen naar meer, maakt dat het in het geheugen blijft als iets geweldigs.
Voorgerechten of voor het gerecht
Let bij voorgerechten goed op de porties. Je serveert het voor het hoofdgerecht, om de eetlust op te wekken. Het hoort ervoor te zorgen dat je trek krijgt in wat er nog meer op het menu staat. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er tijdens het voorgerecht zoveel gegeten wordt dat de eetlust verdwenen is. Bovendien moet de smaak van het gerecht aansluiten bij het hoofdgerecht. Als je een voorgerecht met vlees hebt, zoals varkenshaasmedaillons of spiesjes van biefstuk, serveer dan geen vis, maar een lekker groot stuk vlees of spareribs. Het voorgerecht moet altijd lichter verteerbaar en kleiner zijn dan het hoofdgerecht.
Gebakken, gekookt of rauw, met vlees kan het allemaal
Welke bereiding je kiest voor het voorgerecht met vlees begint bij het soort vlees. Rundvlees zoals ossenhaas is heerlijk om carpaccio van te snijden, maar wil je iets met kip serveren moet dit helemaal gaar zijn. Varkens- en lamsvlees kan perfect rosé geserveerd worden. Elk soort vlees is uniek en heeft zijn eigen smaak en bereidingswijze. Kijk vooral welk soort vlees en bereiding past bij de gasten en wat aansluit bij de rest van de maaltijd.
Koken zonder stress
Als je voor je gezin of vrienden kookt, is het makkelijker om te ontspannen dan voor gasten die je niet goed kent. Hij of zij zal het toch wel lusten en je kookkunsten op een andere (niet altijd mildere) manier beoordelen. Er is toch meer spanning als je kookt voor speciale gelegenheden. In zo’n situatie is het beter om voor iets eenvoudigs te kiezen en dit goed uit te voeren, dan dat je je grenzen gaat verleggen op een moment dat je eigenlijk geen stress kunt gebruiken. Grenzen verleggen en iets nieuws uitproberen mag altijd, en is op een ander moment zelfs aan te raden. Als het echt goed moet zijn, doe dit dan niet. Oefen altijd eerst een keertje zodat je weet hoe het moet. Een kok die stress heeft, is niet gezellig en kookt minder lekker dan een ontspannen mens. Er mag best een beetje druk op liggen, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent, toch?
Het meest bekende voorgerecht met vlees
Carpaccio is het meest verkochte voorgerecht met vlees in restaurants. Het staat daarom ook op vrijwel iedere kaart. Wil je thuis carpaccio eten? Koop dan niet die voorverpakte plakjes vlees met saus, maar doe er net een beetje meer moeite voor en serveer een echt lekkere carpaccio. Hoe je die maakt, zie je in het volgende recept.
Carpaccio van ossenhaas
Ben jij liefhebber van een echt lekkere carpaccio van ossenhaas? Goede kwaliteit vlees en dun snijden is de truc. Slijp je mes maar vast.
Welk voorgerecht met vlees kies jij?
We hebben de voorgerechten met vlees voor je gebundeld. Dit maakt het waarschijnlijk niet makkelijker, want dat levert vast keuzestress op. Het ene recept is namelijk nog lekkerder en leuker dan het andere. Laat je ons weten welk voorgerecht jij het lekkerst vindt?
Wildragout; van wild zwijn en hert
Wildragout, een lekker voorafje bij een bijzonder etentje, maar ook gewoon heerlijk met pasta of rijst, voor een gewone dagelijkse maaltijd!
Wildragout met paddenstoelen en groene peper
Serveer in de herfst of winter eens deze verrukkelijke wildragout met paddenstoelen en groene peper. Lekker over de pasta of de rijst.
Runderragout; Zelfgemaakt écht het lekkerst
Een klassieke runderragout met een variatie voor een extra gevulde runderragout. Lekker in een pasteibakje maar ook bij rijst of pasta.
Biefstuksalade, eenvoudig en bijzonder smaakvol
Het perfecte voorgerecht voor liefhebbers van rood vlees is een biefstuksalade. De salade is makkelijk, snel en bijzonder smaakvol.
Koekjes van kip en mais
Serveer de koekjes van kip en mais als voorgerecht of snack en iedereen zal genieten, dankzij de heerlijke smaak en het krokante randje.
Kleine spiesjes van varkenshaas
Begin je maaltijd eens met kleine spiesjes van varkenshaas, heerlijk zachte kruidige stukjes vlees en een lekker sausje om te dippen.
Empanada met kip
Geniet van heerlijke empanada met kip als voorgerecht. Deel ze met familie en vrienden voor een gezellige start van je etentje.
Biefstuk in een taco
Heerlijk vlees, pittige salsa en romige guacamole in een krokant bakje. Dit voorgerecht van biefstuk in een taco is een echte topper.
Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus
Start de maaltijd met gezelligheid en serveer een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus. Door te delen ontstaan de leukste gesprekken.
Varkenshaas medaillon met kruidenboter
Geniet van kruidige en krachtige smaken met varkensmedaillons met kruidenboter als voorgerecht. Heerlijk met vers knapperig brood.
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.