Waterijs – 6 heerlijke varianten om zelf te maken – In de zomer is het een feest om verkoeling te vinden met een zelfgemaakt ijsje. Deze ijsjes zijn niet alleen gezonder en goedkoper dan de supermarktvariant, ze zien er ook zoveel mooier uit.
Creatief met fruit
Vers fruit is natuurlijk de basis voor goed waterijs. Dat hoef je er meestal niet speciaal voor te kopen. Je kent het vast wel dat er op de fruitschaal altijd wel iets net even te lang ligt. Het wordt rijper en het moet op. Als jij voldoende fruit in huis haalt, ontkom je daar niet aan. Dat fruit is prima geschikt voor het maken van smoothies, fruitsalades en dus ook voor waterijs.
Minder fruit kopen omdat het anders oud wordt is vanaf nu dus geen optie meer.
De genoemde hoeveelheden zijn voor 4 ijsjes.
Waterijs Meloen – munt
- 500 gram watermeloen in stukje
- sap van 1/2 limoen
- 6-8 muntblaadjes
Pureer alle ingrediënten tot een gladde massa. Schenk deze massa vervolgens in de ijsvormpjes en laat ze opstijven in de vriezer.
Probeer de Yellow Flesh watermeloen. Deze watermeloen bevat minder pitten en is zoeter van smaak is. Deze watermeloen dankt zijn naam aan het feit dat het vruchtvlees geel is in plaats van het bekende rood.
Citroenthee ijs
- 1 citroen
- 250 ml citroenthee
Schil de citroen en snijd en dunne schijfjes van. Plaats de schijfjes citroen in de vormpjes en schenk de afgekoelde thee erbij. Laat vervolgens opstijven in de vriezer.
Bosbessenyoghurt ijs
- 250 ml Griekse yoghurt
- merg van 1/2 vanillestokje
- 1 eetlepel honing
- 100 gram bosbessen
Roer de yoghurt, de vanille en de honing flink door elkaar. Schep hier voorzichtig de bosbessen doorheen. Vul de vormpjes en plaats in de vriezer.
Waterijs Mango – kokos
- 1 mango
- 80 ml kokosmelk
- 25 gram suiker
- 25 ml water
Maak van de suiker en het water een suikersiroop door beide ingrediënten in een pannetje te verwarmen tot dat de suiker is opgelost. Schil de mango en snijd deze in stukken. Pureer de mango samen met de kokosmelk. Laat de siroop afkoelen en schenk deze als laatste erbij en roer even flink door. Schenk vervolgens in de vormpjes en laat ze opstijven in de vriezer.
Waterijs Kiwi – Aardbei
- 1 kiwi
- 200 gram aardbeien
Pureer eerst de kiwi tot pulp, neem vervolgens de aardbeien en doe hetzelfde. Neem de vormpjes en doe er een laag van de kiwipulp in en daarbovenop de aardbeienpulp. Plaats de vormpjes in de vriezer en laat ze opstijven.
Waterijs Zomerfruit
- 100 gram vers zomerfruit (bramen, frambozen, rode bes, bosbes etc.)
- sap van 4 sinaasappels
Pers de sinaasappels. Vul de vormpjes met het zomerfruit en vul ze af met het sinaasappelsap. Plaats ze in de vriezer om op te laten stijven.
Tip: Waterijs vormpjes
IJsvormpjes zijn o.a. te verkrijgen bij Action, Blokker, Ikea, Marskramer of Xenos. Eventueel kunnen plastic bekertjes worden gebruikt, vul deze en plaats ze een uurtje in de vriezer steek er vervolgens een ijsstokje in en laat ze verder opstijven. Het ijsje uit de vormpjes halen gaat makkelijker als ze even onder warm stromend water worden gehouden.
Als ik naar buiten kijk zie ik geen zomer (de zomer komt met bakken uit de lucht), maar dat trotseer ik graag als ik deze heerlijke ijsjes zie. Mjammie!