Watermeloen salade op drie manieren – De tijd dat de watermeloen alleen maar in de zomer te verkrijgen was is inmiddels wel voorbij, toch smaakt een stuk goed gekoelde watermeloen zoveel beter op warme dagen. Gewoon lekker uit het vuistje of verwerkt in een salade.
Een echte dorstlesser
De watermeloen is een echte dorstlesser, niet zo gek als je bedenkt dat een watermeloen voor zo’n 90% uit water bestaat. Ook daarom is het eten van watermeloen zeker tijdens warme dagen een aanrader, zo zorg je voor voldoende hydratatie.
Rood of misschien wel geel ??
Naast de bekende watermeloen met het rode vruchtvlees is er ook een variant met geel vruchtvlees, de zogenaamde “yellow flesh” watermeloen. Deze watermeloen bevat minder pitten en is wat zoeter van smaak. Aan de buitenkant zijn de verschillen niet noemenswaardig.
Waar moet je op letten bij het kopen
Watermeloenen rusten op de grond terwijl ze groeien, de plek waar ze op de grond liggen vormt een verkleurde plek op de meloen. De meloen heeft de meeste smaak zodra deze plek gelig tot goudkleurig is, dit betekent dat hij voldoende gerijpt is. Een ronde watermeloen is zoeter dan een langwerpige meloen. Als het steeltje nog groen is is de meloen te vroeg geplukt en nog niet goed op smaak, kies dus een meloen met een gedroogd steeltje. Klop met je handpalm zachtjes op de meloen, klinkt hij hol dan is de meloen rijp. Ook het gewicht zegt veel over de meloen. Een kleine, maar zware meloen is zeer waarschijnlijk heerlijk sappig.
Bewaar een watermeloen altijd in de koelkast of leg hem in ieder geval voor gebruik even in de koelkast een gekoelde watermeloen smaakt namelijk zoveel lekkerder.
Watermeloen salade op drie manieren
Watermeloen salade, mais en citroen
- 1/4 watermeloen
- 1 maiskolf
- 1 tl sumak
- 1/8 tl cayenne peper
- 5 blaadjes basilicum
- 1/2 citroen
- evt. zeezout
Schil de meloen en snijd hem in blokjes. Snijd met een scherp mes de maiskorrels van de kolf. Verwijder met een dunschiller de schil van de citroen en snijd de schil in zeer fijne reepjes. Snijd ook de basilicumblaadjes in fijne reepjes. Doe de meloen in een kom en verdeel hierover de maiskorrels. Strooi de sumak en de cayennepeper over de meloen en strooi als laatste de citroenschil en basilicum (en eventueel wat zeezout) over de meloen.
Sumak is een specerij gemaakt van de gekneusde bessen van de sumakplant. Het heeft een frisse, licht pittige smaak. Het gebruik van sumak geeft je gerecht een frisse touch. Sumak kun je vinden in de Turkse/Marokkaanse supermarkt of gespecialiseerde kruidenwinkels.
Watermeloen salade, feta en basilicum
- 1/4 watermeloen
- 100 gram feta
- 6 blaadjes basilicum
- 3 el olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- 50 gram ongezouten pinda’s
- snuf chili vlokken
Verwijder de schil van de meloen en snijd hem in blokjes. Doe de watermeloen en de blaadjes basilicum in een kom en brokkel de feta er over. Schenk vervolgens de olijfolie en het citroensap over de meloen en strooi de pinda’s en chili vlokken er over.
Watermeloen salade, perzik en komkommer
- 1/8 watermeloen
- 1/4 komkommer
- 1 perzik
- 3 blaadjes basilicum
- 50 gram geroosterde pijnboompitjes
- 4 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- peper uit de molen
Verwijder de schil van de meloen en de perzik. Snijd de meloen in reepjes, halveer de komkommer en snijd in zeer dunne plakjes. Snijd ook de perzik in dunne plakjes. Meng de meloen, de komkommer, de perzik en de pijnboompitjes in een kom. Meng de olijfolie en de balsamicoazijn en schenk over de salade. Maak af met wat peper uit de molen.
Al een paar maal gemaakt en het is heerlijk.
Wat leuk om te lezen dat het zo goed heeft gesmaakt. De watermeloen blijft lekker om, zeker op warme dagen, mee te variëren.