Wentelteefjes – De manier om van oud brood iets echt lekkers te maken zijn toch wel de wentelteefjes. Als je een schaal vol wentelteefjes op tafel zet voor ontbijt weet je zeker dat er goed gegeten gaat worden. Er is niemand die warme wentelteefjes afslaat. Als je die toch al lekkere wentelteefjes serveert met lekker vers fruit van het seizoen dan is het helemaal feest. Appels, peren, aardbeien of banaan, bedenk het maar, het is allemaal lekker met wentelteefjes.
Met wentelteefjes maak je van oud brood iets echt lekkers
Hoe veel brood gooi jij weg? Hoe vaak gebeurt het dat je nog een paar sneetjes brood hebt die eigenlijk te droog zijn om nog echt lekker te zijn. Je kunt dat sneetje brood natuurlijk roosteren, daar knapt hij echt van op. Maar als je er wentelteefjes mee maakt weet je zeker dat je een lekker ontbijt op tafel gaat zetten. Weggooien is zonde, geef dat brood een tweede ronde. En het maakt echt niet uit welk brood je hiervoor gebruikt, je kunt van alle soorten brood wentelteefjes maken.
Zo maak je een ontbijt wat niet alleen erg lekker is, maar ook nog eens gezond en budgetvriendelijk. Met wentelteefjes eet je, mits je niet te veel boter gebruikt bij het bakken, een gezond ontbijt. Zo begin je de dag goed, zeker als je daar dan ook nog lekker vers fruit bij serveert.
Wentelteefjes maken is supereenvoudig
Als er iets makkelijk te maken is zijn het wel wentelteefjes. Hoe leuk is het om met de kinderen samen dat oude brood te verwerken tot die lekkere wentelteefjes. Zo leren ze dat je met een beetje creativiteit van iets wat je denkt dat niet lekker meer is toch een erg smakelijk ontbijt kunt maken.
Voor wentelteefjes hoef je ook niet echt veel in huis te hebben, een paar eitjes, een beetje melk, oud brood en een beetje boter, maar al zou je die niet in huis hebben met olie lukt het ook. De werkwijze is heel simpel, klop eieren met melk en een snufje zout los en haal daar het brood doorheen. Bak de plakjes brood volgezogen met eimengsel in een koekenpan tot ze goudbruin en gaar zijn.
Het basisrecept voor wentelteefjes
- 2 eieren
- 100 ml melk
- 4 sneetje oud brood
- snufje zout
- eventueel een beetje suiker
- boter om in te bakken
Weggooien is zonde, geef dat brood een tweede ronde
Wentelteefje met fruit van het seizoen
Die heerlijk gebakken plakjes oud brood worden nog lekkerder als je ze serveert met vers fruit. Dat fruit kun je aanpassen aan het seizoen. In de zomer is er volop zacht fruit zoals, aardbeien, frambozen, bosbessen maar ook verse kersen, pruimen en nectarines, het is allemaal even lekker bij wentelteefjes. In de herfst en winter kies je voor warme gebakken appeltjes of peer, en wat te denken van banaan, ananas of partjes citrusfruit. Je ziet, saai hoeft het echt niet te worden.
Een ander smaakje aan de wentelteefjes
Heb je geen melk in huis of wil je eens een ander smaakje? Dan kun je de melk vervangen door bijvoorbeeld karnemelk, voor een friszure toets. Je kunt ook amandel, haver of sojamelk gebruiken. Erg lekker en ideaal als je lactose gevoelig bent.
Door specerijen aan het standaard beslag toe te voegen, kun je ook smaak toevoegen. De gangbaarste specerijen zijn vanille, kaneel en nootmuskaat. Wil je echt experimenteren? Kies dan eens voor 5 spices, kardamom of gemberpoeder, allemaal erg lekker, zeker in combinatie met herfstfruit.
Niet alleen maar witbrood
Als je wentelteefjes maakt, ben je al gauw geneigd om daar wit casinobrood voor te kopen. Dit werkt fijn en is handig om in de diepvries te hebben liggen. Maar het recept is bedacht om oud brood te verwerken, je kunt dus vrijwel alle soorten brood gebruiken. Denk dan vooral aan witbrood, bruinbrood maar ook een donker volkoren brood of brood met zaden en pitten.
Wentelteefjes kun je ook maken met luxe brood zoals brioche of suikerbrood, ook gevuld brood zoals rozijnen of kerstbrood kun je gebruiken om wentelteefjes mee te maken.
De lekkerste recepten
Hieronder vind je een aantal lekkere en makkelijke recepten om je alvast op weg te helpen. Ze zijn allemaal even smaakvol en er is voor ieder seizoen wel een recept. Met de recepten, samen met bovenstaande tips, kun je de meest uiteenlopende creaties maken.
Wentelteefjes van banaan
Restverwerking op zijn best. In dit recept worden oud brood en overrijpe banaan verwerkt tot heerlijke wentelteefjes van banaan.
Wentelteefjes met herfstfruit (appels, peren en kaneel!)
Begin de dag goed met wentelteefjes met herfstfruit. Alleen al de geur van de appel, peer en kaneel doet je watertanden.
Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!
Van alle oud brood kun je wentelteefjes bakken. Maar wist je dat je ook wentelteefjes met karnemelk kunt maken in plaats van met gewone melk?
Wentelteefjes met aardbeien
Ga voor een echt verwenontbijt en maak wentelteefjes met verse aardbeien, gezoet met honing en een heerlijk kopje thee van verse munt.
Tips voor de lekkerste wentelteefjes
Wentelteefjes zijn supermakkelijk om te maken en het gaat dan ook zelden fout. Voordat je wentelteefjes gaat maken vind je hieronder nog een paar handige tips en tricks. Doe er je voordeel mee.
- Gebruik oud brood, dat neemt meer vocht op en valt minder snel uit elkaar.
- Neem het liefst dikke plakken brood, om dezelfde redenen.
- Laat het brood niet te lang in het eimengsel liggen, hierdoor wordt het te zompig.
- Sop de sneetjes brood eerst heel kort en laat ze even liggen, om ze zo de kans te geven om het vocht goed op te nemen. Sop ze vlak voor het bakken nog een keer.
- Maak genoeg eimengsel, eventuele restjes bak je makkelijk op als pannenkoekje voor op brood naar school of werk.
- Haal niet alle brood door het eimengsel, als gesopt brood te lang blijft liggen kun je het bijna niet meer verplaatsen.
- Heb je alleen vers brood? Leg dat dan een tijdje op het aanrecht zodat het aan de lucht kan drogen.
- Laat diepvriesbrood uit de verpakking ontdooien als je er wentelteefjes van wil maken.
- Houdt de verhouding melk en ei uit het basisrecept aan. Heb je te weinig? Maak dan bij en doe er niet alleen een beetje melk bij.
Melk; de basis van veel culinaire creaties
Geniet van verse melk. Van ontbijt en lunch tot pudding, vla, pannenkoeken en sauzen. Melk is de basis voor veel zoete- en hartige gerechten.