Lekker Tafelen ontdekt de Languedoc
Lekker Tafelen is uitgenodigd om de Languedoc te ontdekken. Meer precies: de wijnen van de Languedoc. En nog meer precies: de IGP wijnen. IGP staat voor Indication Géographique Protégée, beschermde geografische gebieden. Qua prijs nét iets onder de AOP (Appellation d’Origine Protégée) wijnen, en daardoor een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.
Lunchen in Carcassonne
Na een voorspoedige reis naar Toulouse, werden we door een allervriendelijkste chauffeur opgehaald, die precies een Franse versie was van de huidige James Bond acteur, Daniël Graig, en reden we door naar het sprookjesachtige Carcassonne. Carcassonne is een middeleeuwse stad, een sprookje dat werkelijkheid geworden is. Hier waant iedere jongen/man zich een ridder, iedere vrouw of meisje zich een prinses. Helaas gaat dat wel gepaard met de nodige toeristische winkeltjes, maar dat mag de pret niet drukken.
IGP Cité de Carcassonne
Eén van de vele IGP’s die de Languedoc rijk is, zijn de wijnen van de Cité de Carcassonne. De wijnvelden die rondom deze schitterende stad liggen, en die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen, mogen zich Cité de Carcassonne noemen. In sterrenrestaurant La Barbacanne, behorend bij het prachtige middeleeuwse Hôtel de la Cité, proefden we een zestal wijnen. Je proeft zowel de invloeden van de Middellandse zee, als van de Atlantische oceaan. Om te onthouden: de chardonnay van Cité de Carcassonne en Domaine Auzias, een fruitige rode wijn die naar rijpe kersen smaakt.
IGP Côtes de Thau
Deze wijnen komen van wijnvelden die vlak bij de zee liggen. Het Etang de Thau is een soort bassin tegen de zee aan, met brak water waar mosselen en oesters goed gedrieën. Er wordt zowel witte wijn, mousserende wijn, zoete wijn, rosé als rode wijn gemaakt. Met speciale locale druivenrassen als Marsellan en Terret. Om te onthouden: de wijnen van de coöperatie Beauvignac en de rode Montalus, met een nasmaak van amandel.
s’Avonds aten we aan de haven van het charmante Marseillan (niet te verwarren met Marseille!) in een geweldig restaurant Le Chateau du port. Het pand alleen al is de moeite waard. Maar ook de inrichting en het eten. Heerlijke zeevruchten, met onder andere rauwe, met citroen gemarineerde mosselen en heerlijke gegratineerde oesters, nog veel meer lekkere vissen en een plateau vol heerlijke, traditionele Franse desserts.
Nu rest mij nog de ogen te sluiten in het comfortabele bed van het prachtige design Hotel La Distillerie in Pézenas. Zoals de naam al suggereert: hierin zat vroeger een destilleerderij. Ik houd nu al van de Languedoc….