Wijting –Wie denkt aan witvis, denkt vaak aan kabeljauw. Of – helaas – aan tilapia en pangasius uit verre kweekbassins. Maar wist je dat wijting hier in de Noordzee gewoon voor het oprapen ligt? Nou ja, figuurlijk dan. Deze vis zwemt volop in onze wateren, wordt duurzaam gevangen en is perfect voor thuiskoks die iets lekkers op tafel willen zetten zonder gedoe.
Gangbare vis vergeleken met wijting
Er is echt reden genoeg om te kiezen voor wijting. Je zult vaak net iets meer moeite moeten doen om eraan te komen, maar dat is het echt wel waard. Kijk maar:
- Kabeljauw is stevig en vol smaak, maar het kabejauwbestand staat onder druk. Kabeljauw komt uit de Noordzee/IJsland.
- Tilapia heeft een neutrale smaak. Wordt gevangen in Azië en Afrika en de duurzaamheid is twijfelachtig.
- Pangasius is flauw van smaak, wordt gevangen in Azië en is qua duurzaamheid echt slecht.
- Wijting wordt gevangen in de Noordzee, smaakt zacht en mild en is hartstikke duurzaam.
Wist je bovendien dat pangasius- en tilapiafilet bewerkt wordt? Pangasius en tilapia zijn vaak zó bewerkt dat er veel water en bindmiddelen in zitten – daardoor verliezen ze hun structuur en smaak in de pan. Wat je bakt, is geen pure vis meer, maar een waterige filet zonder karakter.
Doe dus net een beetje meer moeite en vraag je visleverancier naar Nederlandse wijting. Wijting is misschien niet de bekendste, maar wel een van de slimste keuzes voor wie graag kookt met verse, lokale ingrediënten. Je ondersteunt onze vissers, vermijdt bewerkte producten en krijgt er een heerlijke, makkelijke vis voor terug.
Recepten met Nederlandse wijting
Je bent het goedkoopst uit als je een hele wijting koopt, maar je kunt natuurlijk ook wijtingfilet halen bij je visleverancier. Hier lees je meer over het fileren van wijting. Als je dan een lekkere wijting gescoord hebt, kun je daar de meest lekkere gerechten mee maken. Je kunt de vis paneren en bakken, zo heb je lekkerbekken of kibbeling van wijting. Je kunt er een visburger van maken, je kunt de vis verwerken in een ovenschotel en je kunt natuurlijk wijting ook op de klassieke manier bakken in een beetje roomboter (of liever: geklaarde boter) met een schijfje citroen.
Wijting met een krokante korst van kernhem en verse kruiden
Deze makkelijk te maken visschotel van wijting met een krokante korst van kernhem en groene kruiden staat in 25 minuten op tafel.
Krokante wijtingfilets; Lekkerbek 2.0, met verse Noordzeevis
Een (h)eerlijk alternatief voor een lekkerbek? Dat kun je snel en makkelijk zelf maken met dit recept voor krokante wijtingfilets.
Gefrituurde wijting; zelfgemaakt alternatief voor kibbeling
Dol op kibbeling? Probeer dan zeker eens dit alternatief: gefrituurde wijting. Zo maak jij zelf je eigen streetfood.
Visburger van wijting; zelfgemaakt fastfood
Probeer dit eenvoudige recept voor een visburger van wijting - een makkelijke en smaakvolle keuze voor een makkelijke broodje vis.
Belangrijke weetjes als je met wijting aan de slag gaat
We delen even wat tips met je, zodat je echt de lekkerste wijting op tafel zet. Net als met andere vissoorten, en ook vlees, moet je de vis eerst even op kamertemperatuur laten komen. Dus niet direct uit de koelkast in de pan. Neem even de tijd om te zorgen dat de vis op temperatuur komt, en dat is dus langer dan 5 minuten. Vis op kamertemperatuur bakt mooier. En dat is al helemaal zo bij wijting. Wijting is namelijk wat zachter van structuur. Voorzichtigheid bij de bereiding is dus echt belangrijk. Als de vis op kamertemperatuur is en je de vis kort bakt, heb je het beste resultaat.
Verschillende manieren om wijting klaar te maken
Het is handig om bij het klaarmaken van vis een kernthermometer te gebruiken. En dat is zeker bij wijting het geval, omdat je vanwege de fijne structuur het risico loopt dat de vis uit elkaar valt als je hem bij een te hoge temperatuur bereidt. Ook kan de vis te droog worden.
Zo haal je het beste uit die veelzijdige vis:
- Bakken in de pan: Houd de temperatuur rond de 55 -58 °C. Dan wordt de vis perfect gegaard. Wil je de vis liever door en door gegaard? Houd dan 60 -62 °C aan.
- Grillen: Ook daarbij houd je een temperatuur van 55 -58 °C aan voor perfect gegaard en 60 -62 °C voor door en door gaar. Gebruik op de barbecue een visklem.
- In de oven: Zet de oven op 180 °C en reken op 10 -12 minuten, afhankelijk van de dikte van de filet.
- Pocheren of stomen: Houd de temperatuur rond de 55 °C, voor een zijdezachte vis.
- Frituren: Je kunt wijting ook prima frituren. Een tempurabeslag, of een jasje van krokant paneermeel zorgt ervoor dat de zachte structuur intact blijft, terwijl de buitenkant lekker knapperig wordt.
- Roken: Meestal zijn het de wat vettere vissoorten als makreel en zalm die worden gerookt. Maar ook wijting kan heel goed gerookt worden. De vis krijgt daarmee een wat diepere, nootachtige smaak.
- Stoven: Door de wijting langzaam te laten garen in bijvoorbeeld een bouillon, of een lichte saus, blijft hij sappig en smaakvol. Ook de structuur van de vis blijft zo goed behouden.
Combinaties maken met andere ingrediënten
Omdat wijting een veelzijdige vis is, kun je hem combineren met de meest uiteenlopende ingrediënten:
- Citrusfruit: Citroen, limoen en sinaasappel passen heel goed bij wijting, Door het gebruik van citrus versterk je de frisse smaak van de vis.
- Room en boter: romige sauzen op basis van room of boter gaan goed samen met zachte structuur van de wijting.
- Witte wijn: Zachte sauzen op basis van witte wijn zijn heerlijk bij wijting en zullen de smaak van de vis niet snel overheersen.
- Verse kruiden en specerijen: Gebruik kruiden als dille, venkel, peterselie of tijm om de vis op smaak te brengen. De combinatie met citroen is een goede.
Vis met een verhaal
Eten met een verhaal. Veel te vaak wordt die tekst misbruikt. Je verzint iets moois, en dan kun je ieder product verkopen. Marketing heet dat. Maar hier gaan we je wel een tip aan de hand doen om wijting met een verhaal op tafel te zetten. Want, voor die wijting ben je niet bij de buurtsuper, en zelfs niet bij de grote supermarkt geweest. Wijting koop je bij een echte visspecialist. Dat is één versie van het verhaal. De andere versie is: je gaat een dagje naar het strand, en dat doe je bij één van de bekende vissersplaatsen aan de kust. In Nederland bijvoorbeeld in Den Oever, IJmuiden of Scheveningen en in België bij Oostende. Als je van het strand komt haal je direct even vis. Verser dan dat krijg je het niet. Zo combineer je een dagje uit, met echt lekker eten. Thuis!
Vers of diepvries
De vis die je in de supermarkt uit de diepvries haalt, is nou niet echt de beste vis die je kunt kopen. Maar, als je de tip hierboven volgt en zelf echt verse wijting haalt, dan kun je de vis zelf invriezen. Verse wijting is kwetsbaar en kun je 1 a 2 dagen in de koelkast bewaren. Doe dit dan in het koudste gedeelte van een niet overvolle koelkast. Wil je de wijting langer bewaren? Dan kun je de vis invriezen. Doe dat zo snel mogelijk na aankoop. Verpak de filets luchtdicht (bijvoorbeeld in een diepvrieszak of vacuüm) en bewaar ze maximaal 3 maanden. Eigenlijk beloven we je hier iedere kwartaal een dagje strand 😉
Laat ingevroren wijting langzaam ontdooien in de koelkast, liefst een hele nacht. Zo blijft de structuur het beste behouden – en komt hij mooie uit de pan, zonder dat hij uit elkaar valt.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.