• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Winterpeen

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Winterpeen

Winterpeen – Wortels of peen is te koop in allerlei soorten en kleuren. Meestal in de oranje variant, soms in een ander kleurtje.  Bospeen, waspeen en winterpeen. Deze laatste soort, de winterpeen, gaan we eens nader in het zonnetje zetten. De naam van de groente is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral vaak in de winterse gerechten als hutspot wordt gebruikt, kun je het jaarrond kopen. De grote oranje wortels kun je uiteraard ook gebruiken om meer zomerse gerechten te bereiden of als onderdeel van bijvoorbeeld een mengsel wokgroente of in soepgroente. Weet jij het verschil tussen alle soorten peen?

Wat zijn wortels of penen?

Wortels of peen zijn groente die gekweekt worden, maar die verwant zijn aan de wilde peen. De eerste wortels werden in de 17e eeuw door de VOC in Nederland geïntroduceerd. Deze waren paars van kleur. Tegenwoordig zien we vooral oranje wortelen. Dit komt doordat de paarse wortels werden gekruist tot ze oranje ware. Het verhaal gaat dat dit werd gedaan voor het Huis van Oranje, als eerbetoon aan Willem van Oranje. Dit schijnt echter niet te kloppen. Uit onderzoek is gebleken dat er al eerder oranje wortels bestonden.

Als je op de markt, bij de groenteboer of supermarkt kijkt, dan zie je veel verschillende soorten wortels of peen liggen. Wat maakt winterpeen anders dan alle andere soorten? Het verschil tussen bos- en waspeen en winterpeen is om te beginnen het formaat. Bospeen wordt verkocht met het loof er nog aan, in bosjes dus. Waspeen zijn eigenlijk dezelfde wortels, alleen zijn deze van het loof ontdaan en geschoond. Ze worden per gewicht verkocht. Waspeen wordt ook wel ‘geschrapte wortelen’ genoemd.

Winterpenen zijn veel groter, steviger en vleziger dan bospeen en waspeen.  De wortelen zijn fel oranje van kleur met een kern die wat lichter oranje is. Ze worden zonder loof verkocht. In tegenstelling tot wat de naam zegt, is winterpeen het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. De smaak van winterpeen is wat zoetig. Je kunt winterpeen zowel rauw als gekookt eten. Door het koken wordt de smaak van de winterpeen nog wat zoeter. Door de zoete smaak wordt winterpeen ook wel gebruikt in gebak of andere zoete gerechten.

Kopen en bewaren

Als je winterpeen koopt let er dan op dat deze vers is en stevig aanvoelen. Koop geen slappe, gerimpelde exemplaren. Je kunt winterpeen het beste niet in de koelkast bewaren, daar zijn ze maar kort houdbaar. Maar een te warme plek is ook niet ideaal. Het beste is om een temperatuur tussen de 12 en de 15 graden aan te houden. Je kunt ze dan zeker wel een aantal weken bewaren. Als je de wortels schoonmaakt, en in blokjes of schijfjes snijdt, en vervolgens een paar minuten blancheert, kun je ze ook bij -18 graden in de diepvries bewaren. In een goed afgesloten doosje of diepvrieszak blijven ze dan een jaar goed.

Recepten met winterpeen

Een klassiek Nederlands gerecht met winterpeen is natuurlijk hutspot. Maar er is meer. Je kunt deze wortelsoort ook prima verwerken in een ovenschotel, of in een soep. Of herinner je je dat konijn dat naar de bakker ging voor… worteltjestaart?

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Gesmoorde wortel met venkel
Bijgerecht

Gesmoorde wortel met venkel; een fantastisch bijgerecht

Een eenvoudige groenteschotel van gesmoorde wortel en venkel; bijzonder lekker bij een stukje vis of vlees en gekookte aardappeltjes!

geglaceerde wortels
Bijgerecht

Geglaceerde wortels met sinaasappel en honing

Glaceren wat is dat nou precies ? Het wordt je hier uitgelegd en je krijgt er een recept bij voor geglaceerde wortels met sinaasappel.

wortel selderie salade zoetzuur
Salade

Wortel selderie salade zoetzuur

Zelf je zoetzure groente maken lijkt misschien een dingetje, maar het is supereenvoudig. Ontdek het met deze wortel selderie salade zoetzuur.

Wortelsalade met rozijnen
Salade

Wortelsalade met rozijnen

Een kindvriendelijke wortelsalade met pure basis ingrediënten. Wortel en rozijnen met een dressing van vers sinaasappelsap.

Magische wortelcake
Cake

Magische wortelcake; Eén beslag, drie texturen

Surprise! Een verrassende cake. Je gebruikt één beslag en er ontstaan drie verschillende lagen. Ontdek deze magische wortelcake.

Vorige Volgende
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

gemarineerde champignons
Hapjes

Gemarineerde champignons; De kracht van eenvoud bij de borrel

Zachte toastjes van pompoen
Hapjes

Zachte toastjes van pompoen

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen