Winterpeen – Wortels of peen is te koop in allerlei soorten en kleuren. Meestal in de oranje variant, soms in een ander kleurtje. Bospeen, waspeen en winterpeen. Die laatste soort, de winterpeen, gaan we eens helemaal in het zonnetje zetten. De naam van de groente is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral vaak in de winterse gerechten als hutspot wordt gebruikt, kun je het jaarrond kopen. De grote oranje wortels kun je uiteraard ook gebruiken om meer zomerse gerechten te maken of als onderdeel van bijvoorbeeld een mengsel als wokgroente of in soepgroente. Weet jij het verschil tussen alle soorten peen?
Wat zijn wortels of penen?
Als je op de markt, bij de groenteboer of supermarkt kijkt, dan zie je veel verschillende soorten wortels of peen liggen. Wat maakt winterpeen anders dan alle andere soorten? Het verschil tussen bos- en waspeen en winterpeen is om te beginnen het formaat. Bospeen wordt verkocht met het loof er nog aan, in bosjes dus. Waspeen zijn eigenlijk dezelfde wortels, alleen zijn die van het loof ontdaan en geschoond. Ze worden per gewicht verkocht. Waspeen wordt ook wel ‘geschrapte wortelen’ genoemd.
Winterpenen zijn veel groter, steviger en vleziger dan bospeen en waspeen. De wortelen zijn fel oranje van kleur met een kern die wat lichter oranje is. Ze worden zonder loof verkocht. In tegenstelling tot wat de naam zegt, is winterpeen het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. De smaak van winterpeen is wat zoetig. Je kunt winterpeen zowel rauw als gekookt eten. Door het koken wordt de smaak van de winterpeen nog wat zoeter. Door de zoete smaak wordt winterpeen ook wel gebruikt in gebak of andere zoete gerechten.
Het kopen en bewaren van winterpeen; waar je op moet letten
Als je winterpeen koopt let er dan op dat ze vers zijn en stevig aanvoelen. Koop geen slappe, gerimpelde exemplaren. Je kunt winterpeen het beste niet in de koelkast bewaren, daar zijn ze maar kort houdbaar. Maar een te warme plek is ook niet ideaal. Het beste is om een temperatuur tussen de 12 en de 15 graden aan te houden. Je kunt ze dan zeker wel een aantal weken bewaren. Als je de wortels schoonmaakt, en in blokjes of schijfjes snijdt, en vervolgens een paar minuten blancheert, kun je ze ook bij -18 graden in de diepvries bewaren. In een goed afgesloten doosje of diepvrieszak blijven ze dan een jaar goed.
Recepten met winterpeen
Een klassiek Nederlands gerecht met winterpeen is natuurlijk hutspot. Maar er is meer. Je kunt de wortelsoort ook prima verwerken in een ovenschotel, of in een soep. Of herinner je je dat konijn dat naar de bakker ging voor… worteltjestaart?
Soep van winterpeen
Je zet een lekkere en budgetvriendelijke maaltijd op tafel met soep van winterpeen. Kijk snel bij de verschillende recepten!
Hutspot recepten, vier keer anders!
Ook met de klassieke hutspot kun je variëren. Met deze hutspot recepten ontdek je hutspot opnieuw en ook nog met een geschiedkundig tintje!
Zoetzure linten van komkommer en wortel
Een frisse salade met zoetzure linten van komkommer en wortel. Door de groenten in linten te snijden krijgt je salade een speels effect.
Zoetzuur van witte kool en wortel
Deze zoetzuur wordt gemaakt van witte kool en wortel, maar je kunt ook andere, harde groenten gebruiken om je eigen zoetzuur te maken.
Ovenschotel van knolselderij en winterpeen
Ingewikkelde recepten genoeg. Maar ook met eenvoud kun je iets lekkers op tafel zetten zoals deze ovenschotel van knolselderij en winterpeen.
Lasagne van wortel
Deze lasagne van wortel is een heerlijk vegetarisch alternatief voor de alom bekende lasagne met tomatensaus. Serveer met een salade.
Vlaamse hutsepot; een stoofpot die je met trots serveert
Vlaamse hutsepot is een traditionele winterse klassieker. Een smaakvolle, hartige stoofpot met wintergroenten en een stevig stukje vlees.
Hartige worteltaart
Maak eens een heerlijke, vegetarische quiche met een vulling van winterpeen. Met een hartige worteltaart op tafel scoor je zeker!
Geglaceerde wortels met sinaasappel en honing
Glaceren wat is dat nou precies ? Het wordt je hier uitgelegd en je krijgt er een recept bij voor geglaceerde wortels met sinaasappel.
Gesmoorde wortel met venkel; een fantastisch bijgerecht
Een eenvoudige groenteschotel van gesmoorde wortel en venkel; bijzonder lekker bij een stukje vis of vlees en gekookte aardappeltjes!
Magische wortelcake; Eén beslag, drie texturen
Surprise! Een verrassende cake. Je gebruikt één beslag en er ontstaan drie verschillende lagen. Ontdek deze magische wortelcake.
Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel
Voor de herfst en winter is gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel een feestelijk bijgerecht op tafel. Serveer met vlees of vis.
Leuk om te weten:
Wortels of peen zijn groente die gekweekt worden, maar die verwant zijn aan de wilde peen. De eerste wortels werden in de 17e eeuw door de VOC in Nederland geïntroduceerd. Die waren paars van kleur. Tegenwoordig zien we vooral oranje wortelen. Dit komt doordat de paarse wortels werden gekruist tot ze oranje ware. Het verhaal gaat dat dit werd gedaan voor het Huis van Oranje, als eerbetoon aan Willem van Oranje. Dit schijnt echter niet te kloppen. Uit onderzoek is gebleken dat er al eerder oranje wortels bestonden.