Witlof; het hele jaar door een inspirerende bladgroente – Witlof is jaarrond verkrijgbaar. Toch ligt de topaanvoer in de wintermaanden. Van november tot en met februari koop je volop lof van goede kwaliteit en voor een lage prijs. En juist in die tijd is dat een perfecte aanvulling op alle koolsoorten. In dit artikel vind je een special met een aantal tips en verrassende receptideeën.
Witlof klaarmaken
Witlof is wel het makkelijkst schoon te maken product binnen de bladgroenten. Even het kontje wegsnijden, de buitenste blaadjes vallen er dan vanzelf af. Grote struikjes even halveren en de harde pit, die je dan prachtig ziet lopen, even verwijderen.
Door de licht bittere smaak is witlof niet altijd populair. Rauw is de groente bitterder dan wanneer je die eerst kookt. Het wokken is steeds populairder geworden, en ook een makkelijke bereidingswijze. Als je het roerbakt met roomboter en er een lepeltje honing aan toevoegt, ben je in 5 minuten klaar en heb je een witlofgerechtje op tafel waar ook de kinderen van smullen. Alle bitterheid is er dan uit verdwenen. Wil je de groente koken? Dan heb je toch een kwartier kooktijd nodig. Verder kun je de groente natuurlijk verwerken in salades, soepen, ovenschotels, stoofpotten en heel veel andere gerechten. In dit artikel krijg je een kleine indruk van de talloze mogelijkheden.
Je kunt lof wel een week bewaren. Leg deze dan donker ( in een papieren zak ) in de koelkast
De absolute nr. 1 met Witlof is natuurlijk het witlof met ham en kaas
Er valt niet zoveel over te zeggen. Witlof met ham en kaas mag je wat ons betreft gewoon een klassieker noemen. Bij veel mensen is dit de favoriet en iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier. Onderstaand onze variant, maar ook een variant daar weer op. Witlofsoep met ham en kaas. Verderop op de pagina vind je nog meer ideeën, waaronder ook ham en kaas varianten.
Witlof met ham en kaassaus; maar dan echt lekker
Deze tijdloze klassieker moet iedereen in zijn repertoire hebben! Witlof met ham en kaassaus is gezond en relatief goedkoop.
Witlofsoep; op z’n Hollands met ham en kaas
Zet originaliteit op tafel met deze witlofsoep met ham en kaas. Het recept voor een stevige maaltijdsoep voor de herfst- en wintermaanden.
Witlof als bijgerecht
De meeste maaltijdideeën komen tot stand vanuit de keuze voor een stuk vlees of vis. Lekker Tafelen vindt eigenlijk dat ze tot stand zouden moeten komen vanuit de keuze voor een groente, maar als je het dan toch vanuit vlees bedenkt krijg je hier wat ideeën om witlof als bijgerecht te serveren.
Gegratineerde witlof (witlof brunoise)
Bij vlees, bij vis en ook bij een risotto. Gegratineerde witlof past erbij. En met dit makkelijke recept maak je een extra verfijnde variant.
Roergebakken witlof met honing en mosterd
Een snel, lekker en makkelijk recept voor roergebakken witlof met honing en mosterd. Maak eens iets anders dan witlof met ham en kaas.
Witlof tarte tatin; Een chique maar makkelijk bijgerecht
Een bijgerecht wordt speciaal als je het als omgekeerde taart serveert zoals deze witlof tarte tatin. Een chique en makkelijk bijgerecht.
Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico
Witlof met een beetje honing en balsamico. En eventueel wat verse tijm. Gekarameliseerde witlof is een heerlijk en eenvoudig bijgerecht.
Witlofsalade
Als je ‘witlof’ zegt, krijg je meestal als antwoord: Witlof met ham en kaas of Witlofsalade. En op die witlofsalade kun je talloze varianten bedenken. Wij houden het graag een beetje in het seizoen, maar doordat de groente het hele jaar door verkrijgbaar is, kun je er ook zomerse varianten op maken.
Witlofsalade; een salade om van te smullen
Een witlofsalade salade is heerlijk knapperig en nooit saai. Of je nu kiest voor eenvoudig en snel of een lekkere luxe witlofsalade.
Voorgerechten met witlof
Het zal misschien minder snel in je opkomen om witlof ook als voorafje in te zetten, maar dat kan wel degelijk. Kijk maar:
Witlofschuitjes met appel en gerookte kaas
Serveer bij de volgende borrel eens witlofschuitjes met appel en gerookte kaas voor een makkelijk, lekker en gezond borrelhapje.
Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje
Een heerlijk hapje of voorgerecht met Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje dat je zonder koken kunt klaarmaken. Een smaaksensatie!
Recepten met witlof
Naast voorgerechten, bijgerechten en salades, maar ook naast het populaire witlof met ham en kaas kun je nog veel meer maken met witlof. Ovenschotels of stamppotten, het kan allemaal. Probeer de recepten eens uit en je zult ontdekken hoe veelzijdig die groente is.
Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie
Serveer witlof eens op een andere manier. Met witlof uit de oven scoor je altijd. Maar met gegratineerde witlof met Tomme de Savoie zeker.
Witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek
Een makkelijk te maken recept vol smaak. Witlofstamppot met komijnekaas en ontbijtspek is een heerlijke en vullende maaltijd.
Witlofsoep met gorgonzola
Witlof in de soep? Dat kan heel goed. Witlofsoep met gorgonzola is heerlijk romig, kazig, en heeft een heel licht bittertje door het witlof.
Witloftaartje met Kernhem
Voor grote of kleine trek, witloftaartjes met kernhem kunnen altijd. Als luxe lunch, maar ook als hapje tussendoor zijn ze geweldig lekker!
Witlofstamppot met Hollandse garnalen
Zet eens iets origineels op tafel! Witlofstamppot met Hollandse garnalen. Een heel Hollands stamppotje, maar dan anders.
Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Een echt doordeweeks gerecht. Deze witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree is eenvoudig en erg lekker.
Witlofstamppot met ham en kaas
Het populaire witlof met ham en kaas maar dan in de vorm van een witlofstamppot, lekker, snel en boordevol smaak.
Witlof rolletjes met ham en kaas
Witlof, ham en kaas. Een populaire combinatie. Deze witlof rolletjes met ham en kaas zijn heerlijk en als tip.... niet bakken maar stoven!
Witlofovenschotel met spekjes en kaas
Witlof met ham en kaas is razend populair. Daarmee heb je alle reden om deze witlofovenschotel ook te ontdekken. Eet lekker en gevarieerd!
Zeeuws spek met witlof, appelstroop en aardappelmousseline
Zeeuws spek wordt vaak op brood gegeten maar kan ook als vlees bij de maaltijd. Serveer Zeeuws spek uit de oven met witlof en aardappel.
Schelvis met witlof en aardappel
Schelvis met witlof en aardappel, een visrecept voor de herfst- en wintermaanden uit het boek; ‘Zot van de Noordzee’.
Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, champignons en witlof
Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, een chique gerecht met een heerlijke vulling. Geserveerd met een aardappel-pastinaakpuree.
Witlof bewaren
De allerbeste optie is natuurlijk om witlof na aankoop gewoon te gebruiken. Wil je het wat langer laten liggen? Dan kun je het in de koelkast een paar dagen bewaren. Bewaar die dan het liefst in een donkere verpakking zoals een papieren zak.
Als je witlof eerst blancheert (kort koken in gezouten water) kun je het ook invriezen.
Witlof is supergezond!
Wist je dat witlof rijk is aan vitamine A, vitamine C, vitamine K en foliumzuur? Daarnaast zitten er ook nog eens vezels, mineralen en antioxidanten in. Een supergezonde groente dus die echt wel wat vaker op tafel mag.
Teelt
Witlof wordt ook wel witloof of endive genoemd en komt vooral voor in de Belgische en Franse keuken. Maar ook in Nederland wordt witlof geteeld. De teelt gebeurt voornamelijk in grotten of donkere schuren. Terwijl steeds meer kinderen denken dat eten ‘uit de fabriek’ komt, is het steeds belangrijker dat men begrijpt wat er allemaal bij komt kijken voordat een product van boer tot winkel komt. Lees in het artikel hieronder alles over de teelt.
Zo wordt witlof geteeld! Lekker Tafelen ging op bezoek
Leuk om te weten! De teelt van witlof telt een heleboel verschillende stappen. In dit artikel leggen we het je allemaal uit.
Groeit in het donker
Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Een goede groenteman zorgt ook dat zijn lof mooi geel blijft. Groene witlof heeft teveel in het licht gelegen en is dan ook meestal wat ouder. Als je dus witlof meeneemt, kijk dan goed naar de kleur.
Bladgroenten en hun seizoen
Je las het aan het begin al, witlof is er het hele jaar door, maar het hoogseizoen ligt in de wintermaanden. Dat geldt niet voor andere bladgroenten. Dat andijvie vaak als een wintergroente gezien wordt is onterecht. Andijvie groeit gewoon in de zomermaanden en wordt in of aan het einde van de zomer geoogst. Je zou het dus een nazomergroente kunnen noemen. Ook andere bladgroenten zijn er vooral in het voorjaar en in de zomer. Denk aan spinazie en raapsteeltjes in het voorjaar en andijvie en snijbiet in de zomermaanden.
Bladgroenten; soorten & recepten
Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!
Ik mis gewokte witlof met balsamico azijn, appelstroop, tijm, peper en zout met gebakken zalm op een bedje tagliatelle. Ook erg lekker!
Wauw