• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Het hele jaar door een inspirerende groente

door Redactie
in Specials
0
0
witlof recepten

Witlof; het hele jaar door een inspirerende bladgroente – Witlof is jaarrond verkrijgbaar. Toch ligt de topaanvoer in de wintermaanden. Van november tot en met februari koop je volop lof van goede kwaliteit en voor een lage prijs. En juist in deze tijd is dat een perfecte aanvulling op alle koolsoorten. In deze special een aantal tips en verrassende receptideeën.

Witlof bereiden

Witlof is wel het makkelijkst schoon te maken product binnen de bladgroenten. Even het kontje wegsnijden, de buitenste blaadjes vallen er dan vanzelf af. Grote struikjes even halveren en de harde pit, die je dan prachtig ziet lopen, even verwijderen.

Door de licht bittere smaak is deze groente niet altijd populair. Rauw is deze groente bitterder dan wanneer je deze eerst kookt. Het wokken is steeds populairder geworden, en ook een makkelijke bereidingswijze. Als je het roerbakt met roomboter en er een lepeltje honing aan toevoegt, ben je in 5 minuten klaar en heb je een witlofgerechtje op tafel waar ook de kinderen van smullen. Alle bitterheid is er dan uit verdwenen. Wil je deze groente koken? Dan heb je toch een kwartier kooktijd nodig. Verder kun je deze groente natuurlijk verwerken in salades, soepen, ovenschotels, stoofpotten en heel veel andere gerechten. Op deze pagina geven we je een kleine indruk van de vele mogelijkheden.

Je kunt lof wel een week bewaren. Leg deze dan donker ( in een papieren zak ) in de koelkast.

De absolute nr. 1 met Witlof is natuurlijk het witlof met ham en kaas

We hoeven hier niet zoveel over te zeggen. Witlof met ham en kaas mag je wat ons betreft gewoon een klassieker noemen. Bij veel mensen is dit de favoriet en iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier. Onderstaand onze versie, maar ook een variant daarop. Witlofsoep met ham en kaas. Verderop op de pagina vind je nog meer ideeën, waaronder ook ham en kaas varianten.

witlofsoep recept met ham en kaas
Soep

Witlofsoep op z’n Hollands met ham en kaas

Zet originaliteit op tafel met deze witlofsoep met ham en kaas. Het recept voor een stevige maaltijdsoep voor de herfst- en wintermaanden.

Witlof met ham en kaassaus
Hoofdgerecht

Witlof met ham en kaassaus – tijdloos lekker

Deze tijdloze klassieker moet iedereen in zijn repertoire hebben! Witlof met ham en kaassaus is gezond en relatief goedkoop.

Witlof als bijgerecht

De meeste maaltijdideeën komen tot stand vanuit de keuze voor een stuk vlees of vis. Wij vinden eigenlijk dat ze tot stand zouden moeten komen vanuit de keuze voor een groente, maar als je het dan toch vanuit vlees bedenkt hebben we hier wat ideeën om witlof als bijgerecht te serveren.

roergebakken witlof
Bijgerecht

Roergebakken witlof met honing en mosterd

Een snel, lekker en makkelijk recept voor roergebakken witlof met honing en mosterd. Maak eens iets anders dan witlof met ham en kaas.

gekarameliseerde witlof recept
Bijgerecht

Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

Witlof met een beetje honing en balsamico. En eventueel wat verse tijm. Gekarameliseerde witlof is een heerlijk en eenvoudig bijgerecht.

Witlof gevuld met gehakt omwikkelt met spek
Bijgerecht

Witlof gevuld met gehakt, omwikkeld met spek

Een wat luxer witlofgerechtje waar je je vrienden echt mee kunt imponeren. Witlof gevuld met gehakt, spek erom en de oven. Heerlijk!

Witlof met balsamico
Bijgerecht

Witlof met balsamico

Witlof wordt vaak als bitter ervaren. Probeer eens witlof met balsamico. Neem dan wel een goede balsamico! Ervaar het zelf: Less is more!

Vorige Volgende

Witlofsalade

Als je ‘witlof’ zegt, krijg je meestal als antwoord: Witlof met ham en kaas of Witlofsalade. En op die witlofsalade kun je talloze varianten bedenken. Wij houden het graag een beetje in het seizoen, maar doordat witlof het hele jaar door verkrijgbaar is, kun je er ook zomerse varianten op maken.

Witlofsalade met mandarijn en ananas
Salade

Witlofsalade met mandarijn en ananas

Witlof salade met appel en walnoten
Salade

Witlofsalade met appel en walnoten

Witlof salade met blauwe kaas en vijgen
Salade

Witlofsalade met blauwe kaas en vijgen

Voorgerechten met witlof

Het zal misschien minder snel in je opkomen om witlof ook als voorafje in te zetten, maar dat kan wel degelijk. Kijk maar:

Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje
Voorgerecht

Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje

Een heerlijk hapje of voorgerecht met Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje dat je zonder koken kunt klaarmaken. Een smaaksensatie!

Amuse van witlof en garnalen
Voorgerecht

Amuse van witlof en garnalen; Slechts 4 ingrediënten

Amuse van witlof en garnalen. Zomaar even tussendoor of als voorgerecht. Een lepelhapje of amuse van slechts 4 ingrediënten.

Vorige Volgende

Recepten met witlof

Naast voorgerechten, bijgerechten en salades, maar ook naast het populaire witlof met ham en kaas kun je nog veel meer maken met witlof. Ovenschotels of stamppotten, het kan allemaal. Probeer deze recepten eens uit en je zult ontdekken hoe veelzijdig deze groente is.

Witlof rolletjes met ham en kaas
Hoofdgerecht

Witlof rolletjes met ham en kaas

Witlof, ham en kaas. Een populaire combinatie. Deze witlof rolletjes met ham en kaas zijn heerlijk en als tip.... niet bakken maar stoven!

Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
Spatzle

Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof

Dit gerecht is er zo één waarbij je het vlees echt niet mist. Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof is een vegetarische maaltijd vol smaak.

Witlofovenschotel met spekjes en kaas recept
Ovenschotel

Witlofovenschotel met spekjes en kaas

Witlof met ham en kaas is razend populair. Daarmee heb je alle reden om deze witlofovenschotel ook te ontdekken. Eet lekker en gevarieerd!

Witlof stamppot met Blue Stilton
Stamppot

Witlofstamppot met Blue Stilton

Witlofstamppot is niet de bekendste stamppot, maar als je voor witlofstamppot kiest moet je deze witlofstamppot met Blue Stilton proberen.

Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes
Hoofdgerecht

Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes

Vervang de ham en de kaas eens in een witlofschotel. Dan krijg je witlof met rauwe ham en brie bijvoorbeeld. Zo verras je weer aan tafel.

Gehaktballetjes met feta
Vleesgerechten

Gehaktballetjes met feta, witlofstoofpot en groene pepersaus

Serveer witlof eens met gehaktballetjes met feta in een heerlijke groene pepersaus. Hier smullen ook de kinderen van.

Vorige Volgende

Witlof bewaren

De allerbeste optie is natuurlijk om witlof na aankoop gewoon te gebruiken. Wil je het wat langer laten liggen? Dan kun je witlof in de koelkast een paar dagen bewaren. Bewaar deze dan het liefst in een donkere verpakking zoals een papieren zak.

Als je witlof eerst blancheert (kort koken in gezouten water) kun je het ook invriezen.

Witlof is supergezond!

Wist je dat witlof rijk is aan vitamine A, vitamine C, vitamine K en foliumzuur? Daarnaast zitten er ook nog eens vezels, mineralen en antioxidanten in. Een supergezonde groente dus die echt wel wat vaker op tafel mag.

Teelt

Witlof wordt ook wel witloof of endive genoemd. en komt vooral voor in de Belgische en Franse keuken. Maar ook in Nederland wordt witlof geteeld. De teelt gebeurt voornamelijk in grotten of donkere schuren. Terwijl steeds meer kinderen denken dat eten ‘uit de fabriek’ komt, vinden wij het steeds belangrijker dat we begrijpen wat er allemaal bij komt kijken voordat een product van boer tot winkel komt. Lees in het artikel hieronder alles over de teelt.

Zo wordt witlof geteeld! Lekker Tafelen ging op bezoek

witlof
Kookschool

Leuk om te weten! De teelt van witlof telt een heleboel verschillende stappen. In dit artikel leggen we het je allemaal uit.

Check het recept of lees de info

Groeit in het donker

Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Een goede groenteman zorgt ook dat zijn lof mooi geel blijft. Groene witlof heeft teveel in het licht gelegen en is dan ook meestal wat ouder. Als je dus witlof meeneemt, kijk dan goed naar de kleur.

Bladgroenten en hun seizoen

We zeiden het aan het begin al, witlof is er het hele jaar door, maar het hoogseizoen ligt in de wintermaanden. Dat geldt niet voor andere bladgroenten. Dat andijvie vaak als een wintergroente gezien wordt is onterecht. Andijvie groeit gewoon in de zomermaanden en wordt in of aan het einde van de zomer geoogst. Je zou het dus een nazomergroente kunnen noemen. Ook andere bladgroenten zijn er vooral in het voorjaar en in de zomer. Denk aan spinazie en raapsteeltjes in het voorjaar en andijvie en snijbiet in de zomermaanden.

Tags: Groente
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen