Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witlof; Het hele jaar door een inspirerende bladgroente

Witlof is jaarrond verkrijgbaar maar vooral in deze tijd van het jaar op z’n voordeligst. Lekker Tafelen inspireert je met tips en recepten met witlof.

0 3.537

Witlof; Het hele jaar door een inspirerende bladgroente – Witlof is jaarrond verkrijgbaar. Toch ligt de topaanvoer in de wintermaanden. Van november t/m februari koop je volop lof van goede kwaliteit en voor een lage prijs. En juist in deze tijd is dat een perfecte aanvulling op alle koolsoorten. In deze special een aantal tips en verrassende recept ideeën.


Witlof van donker naar licht

Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Een goede groenteman zorgt ook dat zijn lof mooi geel blijft. Groene witlof heeft teveel in het licht gelegen en is dan ook meestal wat ouder. Als je dus witlof meeneemt, kijk dan goed naar de kleur.

Je kunt lof wel een week bewaren. Leg deze dan donker (in een papieren zak) in de koelkast.

Teelt

De teelt gebeurt voornamelijk in grotten of donkere schuren. Terwijl steeds meer kinderen denken dat eten ‘uit de fabriek’ komt, vinden wij het des te meer van belang dat we begrijpen wat er allemaal bij komt kijken voordat een product van boer tot winkel komt. Daarom gingen wij op bezoek bij een witlofteler in Zeeland. Het complete verhaal over de witlofteelt delen we graag met jullie.

Lees hier verder

Bereiden

Witlof is wel het makkelijkst schoon te maken product binnen de bladgroenten. Even het kontje wegsnijden, de buitenste blaadjes vallen er dan vanzelf af. Grote struikjes even halveren en de harde pit, die je dan prachtig ziet lopen, even verwijderen.

Door de licht bittere smaak is deze groente niet altijd populair. Rauw is deze groente bitterder dan wanneer je deze eerst kookt. Het wokken van witlof is steeds populairder geworden, en ook een makkelijke bereidingswijze. Als je de roerbakt met roomboter en er een lepeltje honing aan toevoegt ben je in 5 minuten klaar en heb je een witlofgerechtje op tafel waar ook de kinderen van smullen. Alle bitterheid is er dan uit verdwenen. Wil je witlof koken, dan heb je toch een kwartier kooktijd nodig.

Recepten

We hebben een aantal leuke witlof recepten voor je op een rij gezet.

( Klik onder de recepten op volgende voor nog meer recepten )

Recepten

1 van 2

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer