Witlof; het hele jaar door een inspirerende bladgroente – Witlof is jaarrond verkrijgbaar. Toch ligt de topaanvoer in de wintermaanden. Van november tot en met februari koop je volop lof van goede kwaliteit en voor een lage prijs. En juist in deze tijd is dat een perfecte aanvulling op alle koolsoorten. In deze special een aantal tips en verrassende receptideeën.
Witlof bereiden
Witlof is wel het makkelijkst schoon te maken product binnen de bladgroenten. Even het kontje wegsnijden, de buitenste blaadjes vallen er dan vanzelf af. Grote struikjes even halveren en de harde pit, die je dan prachtig ziet lopen, even verwijderen.
Door de licht bittere smaak is deze groente niet altijd populair. Rauw is deze groente bitterder dan wanneer je deze eerst kookt. Het wokken is steeds populairder geworden, en ook een makkelijke bereidingswijze. Als je het roerbakt met roomboter en er een lepeltje honing aan toevoegt, ben je in 5 minuten klaar en heb je een witlofgerechtje op tafel waar ook de kinderen van smullen. Alle bitterheid is er dan uit verdwenen. Wil je deze groente koken? Dan heb je toch een kwartier kooktijd nodig. Verder kun je deze groente natuurlijk verwerken in salades, soepen, ovenschotels, stoofpotten en heel veel andere gerechten. Op deze pagina geven we je een kleine indruk van de vele mogelijkheden.
Je kunt lof wel een week bewaren. Leg deze dan donker ( in een papieren zak ) in de koelkast.
De absolute nr. 1 met Witlof is natuurlijk het witlof met ham en kaas
We hoeven hier niet zoveel over te zeggen. Witlof met ham en kaas mag je wat ons betreft gewoon een klassieker noemen. Bij veel mensen is dit de favoriet en iedereen maakt het op zijn of haar eigen manier. Onderstaand onze versie, maar ook een variant daarop. Witlofsoep met ham en kaas. Verderop op de pagina vind je nog meer ideeën, waaronder ook ham en kaas varianten.
Witlofsoep op z’n Hollands met ham en kaas
Zet originaliteit op tafel met deze witlofsoep met ham en kaas. Het recept voor een stevige maaltijdsoep voor de herfst- en wintermaanden.
Witlof met ham en kaassaus – tijdloos lekker
Deze tijdloze klassieker moet iedereen in zijn repertoire hebben! Witlof met ham en kaassaus is gezond en relatief goedkoop.
Witlof als bijgerecht
De meeste maaltijdideeën komen tot stand vanuit de keuze voor een stuk vlees of vis. Wij vinden eigenlijk dat ze tot stand zouden moeten komen vanuit de keuze voor een groente, maar als je het dan toch vanuit vlees bedenkt hebben we hier wat ideeën om witlof als bijgerecht te serveren.
Roergebakken witlof met honing en mosterd
Een snel, lekker en makkelijk recept voor roergebakken witlof met honing en mosterd. Maak eens iets anders dan witlof met ham en kaas.
Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico
Witlof met een beetje honing en balsamico. En eventueel wat verse tijm. Gekarameliseerde witlof is een heerlijk en eenvoudig bijgerecht.
Witlof gevuld met gehakt, omwikkeld met spek
Een wat luxer witlofgerechtje waar je je vrienden echt mee kunt imponeren. Witlof gevuld met gehakt, spek erom en de oven. Heerlijk!
Witlof met balsamico
Witlof wordt vaak als bitter ervaren. Probeer eens witlof met balsamico. Neem dan wel een goede balsamico! Ervaar het zelf: Less is more!
Witlofsalade
Als je ‘witlof’ zegt, krijg je meestal als antwoord: Witlof met ham en kaas of Witlofsalade. En op die witlofsalade kun je talloze varianten bedenken. Wij houden het graag een beetje in het seizoen, maar doordat witlof het hele jaar door verkrijgbaar is, kun je er ook zomerse varianten op maken.
Witlofsalade met appel en ui, friszoete rauwkost
Witlof kan ook heel goed in de zomer. Met dit recept voor een witlofsalade met appel en ui zet je een heerlijke fris bijgerecht op tafel.
Witlofsalade met erwtjes; zo at je witlof nog niet
Witlof bitter? Nee hoor! Wij bewijzen met het recept van deze witlofsalade met erwtjes dat een witlofsalade echt lekker kan zijn.
Witlofsalade met mandarijn en ananas
Kinderen zijn niet snel gek van een witlofsalade. Deze witlofsalade met mandarijn en ananas kan dat wel eens gaan veranderen.
Herfstsalade met peer, witlof en port salut
Deze herfstsalade met peer en witlof is onder andere door de warme smaak van port salut en de gedroogde vijgen een salade voor de herfst.
Voorgerechten met witlof
Het zal misschien minder snel in je opkomen om witlof ook als voorafje in te zetten, maar dat kan wel degelijk. Kijk maar:
Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje
Een heerlijk hapje of voorgerecht met Hollandse garnaaltjes op een witlof schuitje dat je zonder koken kunt klaarmaken. Een smaaksensatie!
Amuse van witlof en garnalen; Slechts 4 ingrediënten
Amuse van witlof en garnalen. Zomaar even tussendoor of als voorgerecht. Een lepelhapje of amuse van slechts 4 ingrediënten.
Recepten met witlof
Naast voorgerechten, bijgerechten en salades, maar ook naast het populaire witlof met ham en kaas kun je nog veel meer maken met witlof. Ovenschotels of stamppotten, het kan allemaal. Probeer deze recepten eens uit en je zult ontdekken hoe veelzijdig deze groente is.
Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Een echt doordeweeks gerecht. Deze witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree is eenvoudig en erg lekker.
Witlofstamppot met ham en kaas
Het populaire witlof met ham en kaas maar dan in de vorm van een witlofstamppot, lekker, snel en boordevol smaak.
Witlof rolletjes met ham en kaas
Witlof, ham en kaas. Een populaire combinatie. Deze witlof rolletjes met ham en kaas zijn heerlijk en als tip.... niet bakken maar stoven!
Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
Dit gerecht is er zo één waarbij je het vlees echt niet mist. Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof is een vegetarische maaltijd vol smaak.
Witlofovenschotel met spekjes en kaas
Witlof met ham en kaas is razend populair. Daarmee heb je alle reden om deze witlofovenschotel ook te ontdekken. Eet lekker en gevarieerd!
Witlofstamppot met Blue Stilton
Witlofstamppot is niet de bekendste stamppot, maar als je voor witlofstamppot kiest moet je deze witlofstamppot met Blue Stilton proberen.
Witlof bewaren
De allerbeste optie is natuurlijk om witlof na aankoop gewoon te gebruiken. Wil je het wat langer laten liggen? Dan kun je witlof in de koelkast een paar dagen bewaren. Bewaar deze dan het liefst in een donkere verpakking zoals een papieren zak.
Als je witlof eerst blancheert (kort koken in gezouten water) kun je het ook invriezen.
Witlof is supergezond!
Wist je dat witlof rijk is aan vitamine A, vitamine C, vitamine K en foliumzuur? Daarnaast zitten er ook nog eens vezels, mineralen en antioxidanten in. Een supergezonde groente dus die echt wel wat vaker op tafel mag.
Teelt
Witlof wordt ook wel witloof of endive genoemd en komt vooral voor in de Belgische en Franse keuken. Maar ook in Nederland wordt witlof geteeld. De teelt gebeurt voornamelijk in grotten of donkere schuren. Terwijl steeds meer kinderen denken dat eten ‘uit de fabriek’ komt, vinden wij het steeds belangrijker dat we begrijpen wat er allemaal bij komt kijken voordat een product van boer tot winkel komt. Lees in het artikel hieronder alles over de teelt.
Zo wordt witlof geteeld! Lekker Tafelen ging op bezoek
Leuk om te weten! De teelt van witlof telt een heleboel verschillende stappen. In dit artikel leggen we het je allemaal uit.
Groeit in het donker
Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Een goede groenteman zorgt ook dat zijn lof mooi geel blijft. Groene witlof heeft teveel in het licht gelegen en is dan ook meestal wat ouder. Als je dus witlof meeneemt, kijk dan goed naar de kleur.
Bladgroenten en hun seizoen
We zeiden het aan het begin al, witlof is er het hele jaar door, maar het hoogseizoen ligt in de wintermaanden. Dat geldt niet voor andere bladgroenten. Dat andijvie vaak als een wintergroente gezien wordt is onterecht. Andijvie groeit gewoon in de zomermaanden en wordt in of aan het einde van de zomer geoogst. Je zou het dus een nazomergroente kunnen noemen. Ook andere bladgroenten zijn er vooral in het voorjaar en in de zomer. Denk aan spinazie en raapsteeltjes in het voorjaar en andijvie en snijbiet in de zomermaanden.