Witlofsalade – Een witlofsalade is een heerlijke verfrissende salade, die makkelijk en snel te maken is. Het is de ideale salade voor het najaar en de winter omdat witlof dan volop in het seizoen is. Maar ook in de zomer kun je vol trots een heerlijke witlofsalade op tafel zetten, er is keuze genoeg.
Witloof
Witlof, ook bekend als witloof of Brussels lof, staat bekend om zijn karakteristieke kegelvormige krop met lichtgekleurde knapperige blaadjes, het witte loof. Het is een heel veelzijdige groente met zijn eigen unieke, licht bittere smaak. Het is heerlijk om de groente te eten als salade, maar het wordt ook vaak gebruikt om te koken en te stoven.
Een frisse tegenhanger
Witlofsalades kunnen heel licht en verfrissend zijn, wat ze ideaal maakt als bijgerecht bij zwaardere gerechten of voor maaltijden op een warme dag. Ze kunnen dan net die frisse tegenhanger zijn die een iets zwaardere maaltijd nodig heeft.
Witlofsalade, lekker en snel of met net dat beetje extra
Een salade met witlof is vaak snel gemaakt en is daardoor een ideale salade voor een doordeweekse dag. Snijd het witlof in reepjes en maak een lekkere dressing, voeg fruit of noten toe en je hebt al een geweldige salade. Het is ook erg lekker om witlof te mengen met een groene salade en andere groenten. Een eenvoudige witlofsalade kan de basis zijn voor heel veel andere smakelijke salades.
Je kunt de salade zowel hartig als zoet maken. De mooie witte blaadjes kunnen best veel smaken aan. Witlof wordt vaak met fruit gecombineerd. Een frisse appel, een zoete banaan of gedroogde vijgen, het is allemaal perfect te combineren met die kenmerkende witlofsmaak.
Ook de combinatie witlof en kaas is een geweldig goede match. Of je nu voor een stukje jonge kaas kiest of een blauwe brokkelkaas een witlofsalade vaart er wel bij.
Maak een salade spannend
Zorg voor spanning in een salade, kies voor contrasterende smaken, kleuren en texturen. Denk aan kaas, noten en peren in een witlofsalade, of kies eens voor een oosterse variant met pinda’s en omelet rolletjes. Maar ook een witlofsalade met ui en appel is een geweldig lekkere salade met diverse smaken en texturen.
Maak er echter geen ratjetoe van, maar kies de ingrediënten nauwkeurig. Voor inspiratie is al gezorgd, de lekkerste witlofsalades zijn hier binnen handbereik zonder er veel moeite voor hoeven te doen.
De lekkerste witlofsalades
Met de recepten die je hier vindt, maak je de lekkerste witlofsalades. Van eenvoudig en fris tot een echte luxe witlofsalade waar je u tegen zegt, met witlof wordt het nooit saai.
Witlofsalade met prei en ei met een verrassende lekkere dressing
Toe aan een andere witlofsalade maak dan witlofsalade met prei en ei met een verrassend lekkere dressing en knapperige stukjes pinda.
Witlofsalade met Ossekop en honingmosterddressing
De heerlijke witlofsalade met Ossekop en honingmosterddressing is een heerlijke volle salade van witlof, veldsla en Nederlandse camembert.
Witlofsalade met Remeker kaas en gedroogde vijgen
Om te kunnen genieten van een geweldig lekkere witlofsalade met Remeker kaas heb je maar 10 minuten nodig.
Witlofsalade met appel en ui; friszoete rauwkost
Witlof kan ook heel goed in de zomer. Met dit recept voor een witlofsalade met appel en ui zet je een heerlijke fris bijgerecht op tafel.
Witlofsalade met erwtjes; zo at je witlof nog niet
Witlof bitter? Nee hoor! Wij bewijzen met het recept van deze witlofsalade met erwtjes dat een witlofsalade echt lekker kan zijn.
Herfstsalade met peer, witlof en port salut
Deze herfstsalade met peer en witlof is onder andere door de warme smaak van port salut en de gedroogde vijgen een salade voor de herfst.
Witlofsalade met appel en walnoten
Een heerlijke frisse salade. Witlofsalade met appel en walnoten is geschikt als bijgerecht, maar ook als lunch met wat brood en kaas.
Witlofsalade met mandarijn en ananas
Kinderen zijn niet snel gek van een witlofsalade. Deze witlofsalade met mandarijn en ananas kan dat wel eens gaan veranderen.
De licht bittere smaak van witlof
Er wordt vaak gedacht dat witlof erg bitter is. Dit is al lang niet meer zo. Het witlof van tegenwoordig is een stuk minder bitter dan voorheen. Dit komt doordat de telers het witlof anders zijn gaan telen, zodat het witlof een stuk minder bitter is. Het kleine beetje bitter wat het witlof nog heeft zit in de kern, die kern snijd je eruit als je het witlof gaat klaarmaken.
Echte liefhebbers van de ouderwetse, bittere witlof, vinden het vaak zelfs jammer dat de groente nu een stuk minder bitter is.
Hoe voorkom je dat witlof verkleurt?
Als je witlof vooraf snijdt, heb je kans dat het witlof een beetje verkleurt. Dat iets bruine randje ziet er minder smakelijk uit. Dit kun je voorkomen door alles voor de witlofsalade klaar te zetten en het witlof pas op het laatste moment te snijden.
Het is aan te raden om een witlofsalade niet te lang vooraf te maken, niet alleen om verkleuren tegen te gaan maar ook voor de structuur. De dressing maakt dat het witlof vocht los gaat laten en daardoor slap wordt. Juist dat knapperige is wat een witlofsalade zo lekker maakt.
De lekkerste salade krijg je dus door op het laatst het witlof te snijden en te mengen met de overige ingrediënten. Kan of wil je het witlof echt niet op het laatste moment snijden, was de gesneden witlof dan kort in een kom met water en een scheutje citroensap. Giet dit in een vergiet en laat goed uitlekken voor je het met de overige ingrediënten mengt.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.