• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten

Koken, stoven, wokken, bakken, het kan allemaal met witte kool

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
1
Witte kool

Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk – Een lekkere en budgetvriendelijke groente om in het najaar en de winter mee te koken? Dan moet je witte kool hebben. Je kunt met witte kool veel kanten op of je hem nu gebruikt in een fris zoete salade of in een winterse stoofschotel. De kool is uitermate geschikt voor de lekkerste recepten.

Kool kopen en bewaren

Nederlandse witte kolen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, ondanks dat kool eigenlijk een najaarsgroente is. Let er bij het kopen van de kool op dat hij mooi gesloten is en de bladeren er fris uitzien. Ze moeten als het ware kraken. De kool is, als je hem koel bewaart, een maand houdbaar, maar als je hem aansnijdt, moet je hem binnen een week opmaken en eenmaal gesneden liefst nog dezelfde dag. Je kunt hem ook op snijden, vervolgens blancheren en hem dan in porties verdelen en zo in de diepvries bewaren.

Zuurkool; dat is gefermenteerde witte kool

Wist je dat zuurkool gefermenteerde witte kool is? Door de kool te zouten, in een vat te doen en onder druk weg te zetten gaat de kool verzuren, fermenteren noem je dat. Het was van oudsher een manier om witte kool te bewaren. Natuurlijk wordt er tegenwoordig nog steeds zuurkool gegeten. Niet omdat het lang te bewaren is, maar omdat het gewoon lekker is.

Koop een hele kool

Witte kolen worden best veel gekocht, maar dan vooral veel in voorgesneden vorm. In ieder koeling van de supermarkt vind je de zakjes met voorgesneden kool terug, maar ook als je verder kijkt, in 9 van de 10 voorgesneden wok en/of roerbakgroenten vind je de kool. Wil je echt budgetvriendelijk koken? Koop en snijd dan eens zelf je kool en kijk dan eens hoeveel kool je hebt voor pakweg een euro. Je kunt bijvoorbeeld van één kool, twee keer een salade, één keer een stoofgerecht én een ovenschotel maken. Zo heb je niet het idee dat je steeds hetzelfde eet. Je kunt dan dus met één kool bijna een week vooruit en met de recepten die hier voor je verzameld zijn, kun je lekker blijven variëren.

Witte kool recepten

Zoetzuur van witte kool en wortel
Bijgerecht

Zoetzuur van witte kool en wortel

Deze zoetzuur wordt gemaakt van witte kool en wortel, maar je kunt ook andere, harde groenten gebruiken om je eigen zoetzuur te maken.

Wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool
Wokken

Wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool

Met een wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool zet je met een paar basis ingrediënten een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel.

Wittekoolsalade met Leidse kaas
Salade

Wittekoolsalade met Leidse kaas

Kool kun je ook rauw eten. Met wittekoolsalade met Leidse kaas zet je een heerlijke frisse maaltijdsalade met een hartige touch op tafel!

Gestoofde witte kool
Bijgerecht

Gestoofde witte kool; de kracht van pure eenvoud

Deze gestoofde witte kool is een prima voorbeeld hoe groenten te stoven. Door je groenten te stoven behoud je meer smaak en vitamines.

Witte koolsalade
Salade

Witte koolsalade; simpel en echt lekker

Van witte kool kun je heel makkelijk een lekker fris bijgerecht maken door de kool te marineren. Witte koolsalade met een Grieks tintje.

Ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt
Ovenschotels

Ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt

Een budgetvriendelijke ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt, lekker vol van smaak met een beetje pit door de sambal badjak.

Koolsoep met Gruyère
Soep

Koolsoep met Gruyère

Een eenvoudige, voedzame soep, met witte kool als hoofdingrediënt die heerlijk is voor een winterse dag. Maak eens koolsoep met Gruyère!

Ovenschotel met witte kool en spatzle
Spatzle

Ovenschotel met witte kool en spätzle

Een ovenschotel met witte kool is op zich niet bijzonder. In combinatie met spätzle is het hartstikke origineel. Puur, vers en lekker!

Witte kool met spek en ui
Bijgerecht

Witte kool met spek en ui

Witte kool met spek en ui is iets heel anders dan de klassieker met het melksausje. Serveer met gekookte aardappels en een bal gehakt.

Maaltijdsoep met witte kool
Soep

Maaltijdsoep met witte kool

Zet het seizoen op tafel met een goed gevulde maaltijdsoep met witte kool en heel veel extra wintergroenten. Het geheime ingrediënt? Kummel!

Vorige Volgende
Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

Tags: GroenteWinter
DeelPin30VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief