Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk – Je kunt met witte kool veel kanten op of je hem nu gebruikt in een fris zoete salade of in een winterse stoofschotel. De kool is er uitermate geschikt voor.
Kopen en bewaren
Nederlandse witte kolen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Let er bij het kopen van de kool op dat hij mooi gesloten is en de bladeren er fris uitzien. Ze moeten als het ware kraken. De kool is, als je hem koel bewaart, een maand houdbaar, maar als je hem aansnijdt moet je hem binnen een week opmaken en eenmaal gesneden liefst nog dezelfde dag. Je kunt hem ook op snijden, vervolgens blancheren en hem dan in porties verdelen en zo in de diepvries bewaren.
Zuurkool
Wist je dat zuurkool gefermenteerde witte kool is. Door de kool te zouten, in een vat te doen en onder druk weg te zetten gaat de kool verzuren, fermenteren noemen we dat. Het was van oudsher een manier om witte kool te bewaren.
Koop de hele kool
Witte kolen worden best veel gekocht, maar dan vooral veel in voorgesneden vorm. In ieder koeling van de supermarkt vind je de zakjes met voorgesneden kool terug, maar ook als je verder kijkt, in 9 van de 10 voorgesneden wok en/of roerbakgroenten vind je de kool. Wil je echt budgetvriendelijk zijn; koop en snijd dan eens zelf je kool en kijk dan eens hoeveel kool je hebt voor pakweg een euro. We maakten van één kool, twee keer een salade, één keer een stoofgerecht én een ovenschotel. Zo heb je niet het idee dat je steeds hetzelfde eet. Je kunt dan dus met één kool bijna een week vooruit en met de recepten die we voor je verzameld hebben kun je lekker blijven variëren.
Witte kool recepten
Ovenschotel met witte kool en spätzle
Een ovenschotel met witte kool is op zich niet bijzonder. In combinatie met spätzle is het hartstikke origineel. Puur, vers en lekker!
Witte kool met spek en ui
Witte kool met spek en ui is iets heel anders dan de klassieker met het melksausje. Serveer met gekookte aardappels en een bal gehakt.
Gebakken kool met krokant ontbijtspek
Wil je een simpel groentegerecht met echte pure smaken kies dan eens voor gebakken kool met krokant gebakken ontbijtspek en ui.
Wittekoolsalade met Leidse kaas
Kool kun je ook rauw eten. Met wittekoolsalade met Leidse kaas zet je een heerlijke frisse maaltijdsalade met een hartige touch op tafel!
Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
Deze gestoofde witte kool is een prima voorbeeld hoe groenten te stoven. Door je groenten te stoven behoud je meer smaak en vitamines.
Maaltijdsoep met witte kool; Winter groentesoep
Zet het seizoen op tafel met een goed gevulde maaltijdsoep met witte kool en heel veel extra wintergroenten. Het geheime ingrediënt? Kummel!
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?