Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk – Je kunt met deze kool vele kanten op of je hem nu gebruikt in een fris zoete salade of in een winterse stoofschotel. Deze kool is er uitermate geschikt voor.
Kopen en bewaren
Nederlandse witte kolen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Let er bij het kopen van deze kool op dat hij mooi gesloten is en de bladeren er fris uitzien. Ze moeten als het ware kraken. Deze kool is, als je hem koel bewaart, een maand houdbaar, maar als je hem aansnijdt moet je hem binnen een week opmaken en eenmaal gesneden liefst nog dezelfde dag. Je kunt hem ook op snijden, vervolgens blancheren en hem dan in porties verdelen en zo in de diepvries bewaren.
Zuurkool
Wist je dat zuurkool gefermenteerde witte kool is. Door de kool te zouten, in een vat te doen en onder druk weg te zetten gaat de kool verzuren, fermenteren noemen we dat. Het was van oudsher een manier om witte kool te bewaren.
Koop de hele kool
Witte kolen worden best veel gekocht, maar dan vooral veel in voorgesneden vorm. In ieder koeling van de supermarkt vind je de zakjes met voorgesneden kool terug, maar ook als je verder kijkt, in 9 van de 10 voorgesneden wok en/of roerbakgroenten vind je deze kool. Wil je echt budgetvriendelijk zijn; koop en snijd dan eens zelf je kool en kijk dan eens hoeveel kool je hebt voor pakweg een euro. Ik maakte van één kool, twee keer een salade, één keer een stoofgerecht én een ovenschotel. Ik had echt niet het idee dat ik steeds hetzelfde at. Zo kun je dus met één kool bijna een week vooruit en met de recepten die wij voor je verzameld hebben kun je lekker blijven variëren.
Witte kool recepten
Wittekoolsalade met Leidse kaas
Kool kun je ook rauw eten. Met wittekoolsalade met Leidse kaas zet je een heerlijke frisse maaltijdsalade met een hartige touch op tafel!
Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
Deze gestoofde witte kool is een prima voorbeeld hoe groenten te stoven. Door je groenten te stoven behoud je meer smaak en vitamines.
Ovenschotel met witte kool en spätzle
Een ovenschotel met witte kool is op zich niet bijzonder. In combinatie met spätzle is het hartstikke origineel. Puur, vers en lekker!
Witte kool met spek en ui
Witte kool met spek en ui is iets heel anders dan de klassieker met het melksausje. Serveer met gekookte aardappels en een bal gehakt.
Maaltijdsoep met witte kool; Winter groentesoep
Zet het seizoen op tafel met een goed gevulde maaltijdsoep met witte kool en heel veel extra wintergroenten. Het geheime ingrediënt? Kummel!
Coleslaw met een Mexicaans tintje
Coleslaw bestaat uit rode kool, witte kool en winterpeen. Deze krijgt een Mexicaans tintje door chili bonen en tacokruiden te gebruiken.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?