Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Witte kool; veelzijdig en budget vriendelijk

Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.

3 2.967

Witte kool; veelzijdig en budget vriendelijk – Je kan met deze kool vele kanten op of je hem nu gebruikt in een fris zoete salade of in een winterse stoofschotel. Deze kool is er uitermate geschikt voor.

Kopen en bewaren

Nederlandse witte kolen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Let er bij het kopen van deze kool op dat hij mooi gesloten is en de bladeren er fris uitzien. Ze moeten als het ware kraken. Deze kool is, mits je hem koel bewaart, een maand houdbaar, maar wanneer je hem aansnijdt moet je hem binnen een week opmaken en éénmaal gesneden liefst nog dezelfde dag. Je kan hem ook op snijden, vervolgens blancheren en hem dan in porties verdelen en zo in de diepvries bewaren.

Zuurkool

Wist je dat zuurkool gefermenteerde witte kool is. Door de kool te zouten, in een vat te doen en onder druk weg te zetten gaat de kool verzuren, fermenteren noemen we dat. Het was van oudsher een manier om witte kool te bewaren.

Koop de hele kool

Witte kolen worden best veel gekocht maar dan vooral veel in voorgesneden vorm. In ieder koeling van de supermarkt vind je de zakjes met voorgesneden kool terug, maar ook als je verder kijkt, in 9 van de 10 voorgesneden wok- en/of roerbakgroenten vind je deze kool. Wil je echt budgetvriendelijk zijn; koop en snijd dan eens zelf je kool en kijk dan eens hoeveel kool je hebt voor pakweg een euro. Ik maakte van één kool, twee keer een salade, één keer een stoofgerecht én een ovenschotel. Ik had echt niet het idee dat ik steeds hetzelfde at. Zo kun je dus met één kool bijna een week vooruit en met de recepten die wij voor je verzameld hebben kun je lekker blijven variëren.

Recepten

1 van 2

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Connie zegt

  Bedankt Rik voor je recepten, Die Bigos ga ik zeker eens proberen.

  1. Rik zegt

   Hmm… heb hier nog zeker een kilootje of 15/20 zuurkool in het vat zitten dus zal ook nog wel een keer bigos maken..
   En die recepten.. tja ik snap het … was de schuld van Tijmen!!

   Had ik de zuurkoolsalade al genoemd??
   Of salade van witte kool mits ruim tevoren gemaakt zodat het harde er een beetje af is…

   Zuurkoolsalade
   Ingrediënten

   250 gr zuurkool
   2 appels
   4 zure augurken
   1 kleine ui
   1 eetlepel gembersiroop
   1 handje rozijnen
   50 gram rookspekblokjes

   Voorbereiding
   Snijd de slierten zuurkool wat kleiner. Schil en snipper de appels. Snijd de augurken in kleine stukjes en snipper de ui.
   Bereidingswijze
   Meng de appel, augurk, ui, de gehakte kruiden, citroensap en gembersiroop door de zuurkool. Strooi de spekblokjes over de salade.

 2. Rik zegt

  Lieve Connie
  Ik vind je een schat dat je die kolen aan de man wil brengen maar dan hoort toch wel FF het nationale gerecht van Polen erbij..
  Namelijk BIGOS!! En wat dachten we van zelluf ZUURKOOL maken van witte kool.. doe het al jaren waardoor ik die azijnkool ech nie hoef…
  Ik heb je hier de moeite maar FF bespaard…:
  Bigos

  Ingrediënten
  • 2 kg zuurkool
  • 250 g van varkensvlees ham
  • 250 g mager rundvlees
  • 400 g goede droge worst bijv. Torunski (bij de Poolse winkel)
  • 250 g gerookte bacon
  • 2 uien
  • 3 eetlepels reuzel
  • 3 handenvol van gedroogde paddenstoelen
  • 4 laurierblaadjes
  • 6 jeneverbes
  • 8 korrels van piment
  • klein potje van tomatenpuree
  • zout en peper naar smaak

  Vlees in stukjes snijden/bakken en samen met de uitgespoelde zuurkool en overige ingrediënten ongeveer een half uurtje laten sudderen. Op smaak brengen en evt. wat afbinden met wat maïzena.

  Af laten koelen.. De volgende dag is de Bigos opgewarmd, het lekkerst.

  Zuurkool

  witte kool
  10 g zout per kg witte kool
  scheutje karnemelk
  peperkorrels
  jeneverbessen
  piment
  kruidnagel
  laurierblad
  Op 15 / 20 kg kool 1 kg winterpeen

  Haal de buitenste bladeren van de witte kool zodat de kool schoon is. Leg grote koolbladeren apart. Was de kool niet. Snijd de kool in vieren en verwijder harde stronken en kernen. Schaaf de kool in fijne slierten. Maak de pot die je gaat gebruiken goed schoon. Strooi een dun laagje zout in de pot en leg daarop een laag van enkele centimeters geschaafde kool. Strooi weer een dun laagje zout en eventueel wat kruiden op de kool en voeg weer een laag kool toe. Stamp op de kool tot de laag heel vast in elkaar zit. Voeg nu weer zout, eventueel kruiden en een laag kool toe. Na ongeveer vier lagen kool en zout komt er bij het stampen van de kool sap vrij. Blijf nu kool en zout toevoegen en aanstampen tot de pot vol zit of de kool op is. Als alle kool in de pot zit en je hebt het goed aangestampt, zal er een laagje vocht boven de kool staan.
  Voeg nu de grote koolbladeren toe om de kool af te dekken. Leg daarop een bord met een in plastic zak gewikkelde steen en dek het geheel af met een schone plastic zak of theedoek. Laat de pot in de woonkamer staan om het snelgistingsproces op gang te brengen. Na circa drie dagen controleer je of het vocht verdubbeld is en na 2 weken verplaats je de pot naar een donkere, koele plek. Schep na twee weken een laagje schimmel van het water als dit er is en doe dit elke week tot er geen schimmel meer vormt. Na circa zes weken kun je proeven of de zuurkool klaar is. Zolang de zuurkool echt onder water staat, is de zuurkool tot een jaar te bewaren. Haal telkens een portie uit het vat en sluit het daarna weer luchtdicht af.

  Variatie is zuurkool van rode en al die andere kolen… zellufs spruitjes gaat..
  De Koreaanse variant is KIMCHI welke vers superlekker is…

  Zo genoeg geholpen.. kan ik FF vangen?? 🙂 🙂

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer