Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk – Een lekkere en budgetvriendelijke groente om in het najaar en de winter mee te koken? Dan moet je witte kool hebben. Je kunt met witte kool veel kanten op of je hem nu gebruikt in een fris zoete salade of in een winterse stoofschotel. De kool is uitermate geschikt voor de lekkerste recepten.
Kool kopen en bewaren
Nederlandse witte kolen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, ondanks dat kool eigenlijk een najaarsgroente is. Let er bij het kopen van de kool op dat hij mooi gesloten is en de bladeren er fris uitzien. Ze moeten als het ware kraken. De kool is, als je hem koel bewaart, een maand houdbaar, maar als je hem aansnijdt, moet je hem binnen een week opmaken en eenmaal gesneden liefst nog dezelfde dag. Je kunt hem ook op snijden, vervolgens blancheren en hem dan in porties verdelen en zo in de diepvries bewaren.
Zuurkool; dat is gefermenteerde witte kool
Wist je dat zuurkool gefermenteerde witte kool is? Door de kool te zouten, in een vat te doen en onder druk weg te zetten gaat de kool verzuren, fermenteren noem je dat. Het was van oudsher een manier om witte kool te bewaren. Natuurlijk wordt er tegenwoordig nog steeds zuurkool gegeten. Niet omdat het lang te bewaren is, maar omdat het gewoon lekker is.
Koop een hele kool
Witte kolen worden best veel gekocht, maar dan vooral veel in voorgesneden vorm. In ieder koeling van de supermarkt vind je de zakjes met voorgesneden kool terug, maar ook als je verder kijkt, in 9 van de 10 voorgesneden wok en/of roerbakgroenten vind je de kool. Wil je echt budgetvriendelijk koken? Koop en snijd dan eens zelf je kool en kijk dan eens hoeveel kool je hebt voor pakweg een euro. Je kunt bijvoorbeeld van één kool, twee keer een salade, één keer een stoofgerecht én een ovenschotel maken. Zo heb je niet het idee dat je steeds hetzelfde eet. Je kunt dan dus met één kool bijna een week vooruit en met de recepten die hier voor je verzameld zijn, kun je lekker blijven variëren.
Witte kool recepten
Zoetzuur van witte kool en wortel
Deze zoetzuur wordt gemaakt van witte kool en wortel, maar je kunt ook andere, harde groenten gebruiken om je eigen zoetzuur te maken.
Wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool
Met een wokschotel met aardappel, gehakt en witte kool zet je met een paar basis ingrediënten een smakelijke en gezonde maaltijd op tafel.
Wittekoolsalade met Leidse kaas
Kool kun je ook rauw eten. Met wittekoolsalade met Leidse kaas zet je een heerlijke frisse maaltijdsalade met een hartige touch op tafel!
Gestoofde witte kool; de kracht van pure eenvoud
Deze gestoofde witte kool is een prima voorbeeld hoe groenten te stoven. Door je groenten te stoven behoud je meer smaak en vitamines.
Witte koolsalade; simpel en echt lekker
Van witte kool kun je heel makkelijk een lekker fris bijgerecht maken door de kool te marineren. Witte koolsalade met een Grieks tintje.
Ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt
Een budgetvriendelijke ovenschotel met witte kool en kruidig gehakt, lekker vol van smaak met een beetje pit door de sambal badjak.
Koolsoep met Gruyère
Een eenvoudige, voedzame soep, met witte kool als hoofdingrediënt die heerlijk is voor een winterse dag. Maak eens koolsoep met Gruyère!
Ovenschotel met witte kool en spätzle
Een ovenschotel met witte kool is op zich niet bijzonder. In combinatie met spätzle is het hartstikke origineel. Puur, vers en lekker!
Witte kool met spek en ui
Witte kool met spek en ui is iets heel anders dan de klassieker met het melksausje. Serveer met gekookte aardappels en een bal gehakt.
Maaltijdsoep met witte kool
Zet het seizoen op tafel met een goed gevulde maaltijdsoep met witte kool en heel veel extra wintergroenten. Het geheime ingrediënt? Kummel!
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?