Wortels – Als er een groentesoort is waarin veel variëteiten te vinden zijn, dan zijn dat wel wortels. In vorm, in kleur en in smaak, de keuze is reuze. Natuurlijk ken je de oranje soorten als bospeen en winterpeen. Maar heb je wel eens gehoord van regenboogwortels, keukenmeidenverdriet of daikon? Er bestaan meer wortelsoorten dan je misschien kent. In dit artikel lees je alles over de belangrijkste wortels en wat je er allemaal mee kunt doen. Met heel veel lekkere recepten!
Bospeen en winterpeen zijn de bekendste wortels
De naam winterpeen suggereert dat de grote, oranje wortels alleen in het winterseizoen te koop zou zijn. Niet is minder waar, ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Dus je hoeft ze niet alleen te gebruiken om wat meer winterse gerechten als hutspot mee te maken. Winterpeen is ook heerlijk in de wat meer zomerse gerechten en als onderdeel van bijvoorbeeld wokgroenten of soepgroente. Daarnaast kun je van winterpeen de lekkerste salades maken. Je kunt ze makkelijk bewaren, dus zorg dat je standaard wat winterpeen in huis hebt. Dan kun je altijd iets lekkers maken.
Bospeen groeit, zoals soms gedacht wordt, niet in het bos. De lange, slanke penen worden verkocht met het wortelloof er nog aan. De wortels worden aan het loof bij elkaar gebonden en zo in bossen verkocht. Daar komt de naam bospeen dus vandaan. Ze zijn er niet alleen in het oranje, tegenwoordig worden ze ook in verschillende kleuren aangeboden onder de naam ‘regenboogwortels’. Met die prachtig gekleurde wortels breng je heel makkelijk kleur aan in je gerechten.
Bospeen en winterpeen is niet hetzelfde. En dan bestaat er ook nog waspeen. Lees hieronder alles over de verschillende soorten. Natuurlijk vind je daar ook heel veel lekkere recepten met winterpeen en bospeen.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Bospeen, anders dan andere wortels
Bospeen, waspeen, winterpeen, wat is nu eigenlijk het verschil? Ontdek het hier. Inclusief een aantal heerlijke recepten met bospeen.
Salades met wortel
Zowel winterpeen als bospeen kun je rauw eten. En dat betekent dat je de lekkerste salades kunt maken van die twee wortelsoorten. Je kunt de groente combineren met de meest uiteenlopende andere ingrediënten. Combineer ze met andere groenten, met kaas of met iets zoetigs als appels of rozijnen. Met dat laatste scoor je natuurlijk bij kinderen. Zelfs kinderen die een hekel aan groente hebben krijg je met zo’n heerlijk zoete salade nog wel aan de wortels. In dit artikel vind je heel veel verschillende salades waar wortel in verwerkt is. Van heel simpel, tot een salade waarin de wortels met aardperen worden gecombineerd. Je vindt er ook een recept om zelf farmer salade of zoetzure wortel-selderie salade te maken, een coleslaw met winterpeen, wel drie verschillende wortelsalades waarin rozijnen of vers fruit verwerkt is. Het kan bijna niet anders dan dat er ook voor jou iets lekkers tussen zit.
De lekkerste recepten voor wortelsalade
Een andere basis voor salades dan bladgroente? Maak je salades eens met wortel als basis. De lekkerste recepten voor wortelsalade!
Zo maak je tafelzuur van onder andere wortels
Nog niet zo lang geleden werd inmaken, zoals onze grootmoeders dat deden, ouderwets gevonden. Inmiddels is het tij gekeerd, want inmaken staat weer volop in de belangstelling. Het is tenslotte een duurzame manier om groenten en fruit langer te kunnen bewaren. Tafelzuur maken is een manier om groenten in te maken. Tafelzuur kun je van verschillende soorten groenten maken. Onder andere wortels zijn daar heel geschikt voor, al dan niet gecombineerd met andere groenten. Hieronder vind je het recept om zelf tafelzuur, niet te verwarren met zoetzuur, kunt maken. Gebruik die wortels dus eens op een andere manier. Eenmaal geproefd ga je dat vast vaker doen.
Tafelzuur maken; gezond en langer genieten van verse groenten
Ontdek de eenvoud en gezelligheid van tafelzuur maken. Geniet het hele jaar door van verse groenten met deze traditionele inmaaktechniek.
Rettich
Misschien heb je wel eens van die langwerpige, witte wortels op de markt of bij de groenteman zien liggen. Dat is rettich. De groente is ook bekend onder de naam tuinradijs of zomer rammenas. Er bestaat ook een Japanse variant, en die wordt verkocht onder de naam daikon. De smaak van die witte wortel is pittig. Een beetje vergelijkbaar met de smaak van radijs. De groente wordt meestal rauw gegeten. Toch kun je er ook andere dingen mee doen. Kijk maar eens naar het recept voor pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel. Je kunt van rettich ook zoetzuur maken, of je maakt er een heerlijk borrelhapje als ravioli van rettich met zalm mee. Op zoek naar een bijzonder voorgerecht? Met carpaccio van rettich, aubergine en Coeur de Boeuf zet je zeker iets origineels op tafel.
Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel
Deze pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel kun je als bijgerecht of als lunch serveren. Probeer ze ook eens met wortel, appel of peer.
Rettich zoetzuur voor salades of bij vlees
Maak eens zelf rettich zoetzuur. De rettich krijgt dan een zoet pittige smaak die perfect past bij vlees of in een salade.
Ravioli van rettich met zalm; Een heerlijk fris borrelhapje
Maak zoetzure rettich en maak dan deze ravioli met rettich en zalm. Dit borrelhapje is heerlijk fris van smaak door de gemarineerde rettich.
Carpaccio van rettich, aubergine en Coeur de Boeuf
Carpaccio van rettich. In deze carpaccio ontdek je de meest bijzondere smaken. Nederlandse groenten die je echt inspireren om het helemaal anders te doen.
Peterseliewortel
Peterseliewortel, ook wel wortelpeterselie genoemd, is een peterseliesoort. De groente wordt hoofdzakelijk geteeld om de penwortel van de plant. Het gaat bij peterseliewortel dus niet om het blad. Die witte wortels worden ongeveer 15 cm lang. Verwar de groente niet met pastinaak, die uiterlijk wel erg veel weg heeft van de peterseliewortel. Je kunt ze onderscheiden door naar de wortelhals te kijken. Bij de peterseliewortel steekt die naar buiten, bij de pastinaak naar binnen. Peterseliewortel wordt vaak verwerkt in stamppotten, maar ze doen het ook prima in de soep. Kijk maar eens naar het recept van de peterseliewortel soep. Die originele, verwarmende soep is echt comfortfood, maar dan wel van het gezonde soort!
Peterseliewortel soep
Deze peterseliewortel soep is écht een origineel gerecht als lunch of voorgerecht. Stap uit je comfortzone en maak peterseliewortel soep.
Rammenas
Je ziet ze niet heel vaak, maar als je ze tegenkomt, en dat zal vooral in de herfst zijn, vallen ze je vast op, want ze hebben een bijzonder uiterlijk. De rammenas is een grote, zwarte, langwerpige of ronde knol. De binnenkant van de knol, die tot de wortelsoorten behoort, is wit. Overigens bestaan ze behalve in het zwart ook in andere kleuren. Die soorten zul je waarschijnlijk niet vaak tegenkomen. ‘En wat doe je dan met een rammenas?’, vraag je je misschien af? Je kunt rammenas rauw eten, maar ook stoven, wokken of koken. Maar weet je wat je grootmoeder er vroeger mee deed? Die maakte er hoestsiroop van! Een hoestsiroop zonder chemische toevoegingen. Het recept staat hieronder.
Hoestsiroop van rammenas
Tip van oma..... ren niet direct naar de apotheek als je verkouden ben, maar probeer gewoon een krachtig middel van moeder natuur. Hoestsiroop van rammenas.
Schorseneren
Die lange, bruinzwarte wortels zien er niet echt aantrekkelijk uit. En als je dan weet dat de andere namen die die wortels ook dragen ‘huisvrouwenleed’ en ‘keukenmeidenverdriet’ zijn dan vraag je je mogelijk af waarom je schorseneren zou willen eten. Die bijnamen heeft de groente te danken aan het feit dat dat je bij het schillen van de wortels hele vieze handen krijgt, die maar moeilijk schoon te krijgen zijn. Laat je echter niet weerhouden om eens schorseneren klaar te maken. Die vuile handen kun je voorkomen door handschoenen te dragen bij het schillen. De witte binnenkant die je na het schillen overhoudt, heeft namelijk een lekkere, romige, aardse smaak, die wel wat doet denken aan asperges. Andere bijnamen van de groente zijn dan ook ‘armeluisasperge’en ‘winterasperge’. Nog nooit schorseneren gegeten? Koop er eens wat en maak een van de heerlijke recepten.
Schorseneren bereiden doe je zo
Ken je de schorseneren al? Een groente die we ook wel winter asperges noemen. Schorseneren bereiden is heel eenvoudig. Ontdek het ook!
Risotto met kabeljauw en schorseneren
Risotto met kabeljauw en schorsereren is een heerlijk visgerecht voor het weekend. Een geweldige smaakbalans en een voortreffelijk sausje!
Schorseneren gratin; Winter asperges of Keukenmeidenverdriet
Probeer met de 'vergeten groente' schorseneren, eens deze heerlijke romige schorseneren gratin met aardappel. Zet iets origineels op tafel.
Schorseneren maak je zo
Schorseneren: herontdek deze vergeten groente Schorseneren zijn een beetje een spannende groente. Ze zien er indrukwekkend, misschien zelfs wel weerzinwekkend uit: lange zwarte stengels, soms met wat harige uitgroeisels. Tóch zou ik je willen uitnodigen deze groente een keer te proberen. Onder als dat zwarts zit een prachtige witte stengel,...
Pastinaak
Pastinaken, de witte wortels die eens tot de vergeten groenten behoorden. Inmiddels zijn ze niet meer vergeten, maar kun je ze in elke supermarkt en bij elke groenteboer kopen. De wortels, die een lichte anijssmaak hebben, zijn officieel een wintergroente, maar ze worden vaak al in de zomer geoogst. Je kunt ze bakken, koken, grillen en frituren, maar je eet ze net zo makkelijk rauw. Daarnaast is de groente heel geschikt om soep van te maken. Naast verschillende pastinaaksoepen kun je hier verschillende andere recepten vinden. Van hartige taarten, tot stamppot, kroketjes, een pastasaus en geroosterde pastinaak. Neus er eens tussen, en zet eens wat vaker pastinaak op tafel.
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!