• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Aardbeien, Bramen, Bessen en Frambozen

door Connie Derks
in Specials
0
0
zacht fruit

Zacht fruit – Als je weer overal zacht fruit op kraampjes langs de weg ziet, weet je dat het weer zomer is.

Het seizoen voor fruitliefhebbers

Het zacht fruit seizoen moet je vieren! De zomer duurt altijd maar kort voor ons gevoel, en dat is ook zo als het over zacht fruit gaat. Die zacht fruit soorten zijn maar eventjes verkrijgbaar. Daarna moet je weer een hele winterperiode wachten op de nieuwe oogst. Geniet dus volop van die zacht fruit soorten zolang het verkrijgbaar is.

Vergeet de recepten!

Natuurlijk hebben we recepten voor je van fantastische desserts, jammetjes, gebakjes en taarten. Je kunt natuurlijk veel meer doen met zacht fruit en daarbij heb je echt geen recept nodig. Een boterham of een beschuitje met aardbeien is al een groot feest en wat dacht je van een kom yoghurt of kwark met bessen en frambozen? Het is allemaal even lekker en er is niets moeilijks aan.

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Bosvruchten bavarois
Nagerecht

Bosvruchten bavarois

zomerfruit
Specials

Fruitsalade; De lekkerste inspiratie in de zomer

Vorige Volgende

Aardbeien; bij iedereen favoriet

Aardbeien zijn van alle zacht fruit soorten het populairst. Van kleine kinderen tot oude mensen, iedereen is gek op die zomerkoninkjes. Het wordt steeds makkelijker om het bij de boer te kopen. Je koopt tegenwoordig op veel plekken zelfs aardbeien uit de automaat. Hoe leuk is dat? Je kunt 24/7 bij deze telers terecht voor aardbeien uit de muur. Het voordeel is natuurlijk dat deze aardbeien automaten gekoeld zijn en daarmee blijven de aardbeien lekker vers. Je kunt op meerdere plekken zelfs je eigen aardbeien plukken. Leuker wordt het niet, maar lekkerder wel! Check onze recepten met aardbeien via de link hieronder.

Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien

aardbeien recepten
Specials

Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.

Check het recept of lees de info

Frambozen zijn kwetsbaar, maar o zo lekker

Een van de lekkerste, maar ook kwetsbaarste soorten zacht fruit is de framboos. Ze zijn snel beschadigd en je kunt ze niet zo lang bewaren. Maar als je onderstaande recepten met frambozen ziet is er geen enkele reden meer om de frambozen lang te bewaren.

frambozen
Specials

Frambozen; heerlijke recepten & nuttige tips

Er zijn meer dan genoeg reden om vaker frambozen te eten. Hier vind je die reden + de recepten om de frambozen ook echt te gaan gebruiken.

Leg een lekker voorraadje zacht fruit aan

Kramen vol vers en zacht zomerfruit, op de markt roept de groenteman dat het laatste fruit goedkoper weg mag en in de winkels is het zacht fruit overal in de aanbieding. We hebben het natuurlijk over het hartje van de zomer. Met de vele recepten op deze pagina kun je met dat verse fruit aan de slag. Maar waarom zou je er ook niet een voorraadje van aanleggen? Koop in dat hoogseizoen een beetje extra voor in de diepvries of om er jam mee te maken.

Jam is niet alleen lekker op brood maar ook in de yoghurt of op ijs.

Jam maken van zacht fruit is eigenlijk heel eenvoudig, zeker met de geleisuiker die overal te koop is. Er zijn meerdere soorten geleisuiker:

  • Gewone geleisuiker – Je hebt 1 kilo geleisuiker nodig op 1 kilo fruit.
  • Geleisuiker speciaal – Je hebt 500 gram geleisuiker speciaal nodig op 1250 gram fruit.

Wij geven de voorkeur aan geleisuiker speciaal omdat de verhouding tussen fruit en suiker beter is en daarmee veel minder zoet.

Jam maken; waardevolle knutsel minuutjes in de keuken

jam
Kookschool

In 7 stappen maak je zelf heerlijke jam. Creativiteit wordt gewaardeerd. Verander je ontbijtcracker of boterham in een culinair hoogtepuntje.

Check het recept of lees de info

Zacht fruit invriezen, of toch niet?

Fruit invriezen is ook een goede optie. Tenminste als je dit wilt gebruiken voor bijvoorbeeld smoothies of fruitsauzen. Bedenk wel dat ingevroren zacht fruit na het ontdooien een andere structuur heeft. Voor smoothies of sauzen is dat niet erg, maar als je het zachte fruit zo als snack wilt eten is dat minder lekker. Het ontdooide fruit is wateriger en laat sap los.

Prachtige donkere bramen

Bramen plukken is officieel stroperij. Het mag dus niet en wordt oogluikend toegelaten zolang je kleine hoeveelheden plukt. En hoe leuk is dat? Die stekels heb je er wel voor over net zoals die paarse vingers nadat je je emmertje vol geplukt hebt. Gelukkig zie je nu steeds vaker bramen in de winkels en op de markt. Ze zijn lekker en geschikt om er de leukste gerechten mee te maken. Deze gerechten krijgen door het sap een prachtige paarse kleur.

Bramen; met deze recepten ontdek je meer

Bramen
Specials

Een handje bramen in de yoghurt als ontbijt, een taartje met bramen, of een bramensaus over de pudding. Dit kun je o.a. met verse bramen.

Check het recept of lees de info

Bessen in vele soorten en maten

Bessen zijn er in verschillende kleuren en maten. Het populairst zijn de bosbessen, rode bessen en kruisbessen, maar er zijn er nog meer. Vooral de bosbessen zijn tegenwoordig heel populair. Niet alleen omdat ze een beetje zoet zijn en een lekkere bite hebben, maar vooral ook omdat ze erg gezond zijn. Ze bevatten veel vezels, vitamines en antioxidanten.

Voor rode bessen en kruisbessen moet je net iets meer je best doen. Ze zijn helaas lang niet overal te koop. Ze worden vaak te zuur gevonden, oké ze zijn zuur maar met met een paar handelingen maak je ook daar de heerlijkste dingen mee. Met de juiste bereiding klaagt echt niemand meer over de “zure” bessen.

bessen special
Specials

Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren

Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.

Zacht fruit van eigen bodem is echt veel lekkerder

Veel fruit is het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in de koudere maanden is dat vaak fruit uit het buitenland. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, het is heeft vaak ook minder smaak omdat het zacht fruit nog niet helemaal rijp is bij de oogst. Dat vroege plukken wordt gedaan vanwege de lange weg die het fruit af moet leggen voor het bij jou op de fruitschaal ligt.

Waarom zou je aardbeien moeten eten met kerst? Omdat ze toevallig rood zijn? Doe het niet mensen! Zacht fruit hoort bij de zomer en is dan ook het lekkerst. Het zacht fruit seizoen loopt van laat april tot half oktober. Dat is het seizoen dat je er dus volop van moet genieten. Die paar maanden in de winter kunnen we dan wel even zonder. Je kunt natuurlijk ook zelf in de diepvries een voorraadje aanleggen voor de wintermaanden of je maakt jam van al dat verse zacht fruit in de zomer.

Eet bij voorkeur zacht fruit in de zomermaanden

vers fruit

Fruit

Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie

Tafel lekker !!

DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen