Zacht fruit – Als je weer overal zacht fruit op kraampjes langs de weg ziet, weet je dat het weer zomer is.
Het seizoen voor fruitliefhebbers
Het zacht fruit seizoen moet je vieren! De zomer duurt altijd maar kort voor ons gevoel, en dat is ook zo als het over zacht fruit gaat. Die zacht fruitsoorten zijn maar eventjes verkrijgbaar. Daarna moet je weer een hele winterperiode wachten op de nieuwe oogst. Geniet dus volop van die zacht fruitsoorten zolang het verkrijgbaar is.
Vergeet de recepten!
Natuurlijk hebben we recepten voor je van fantastische desserts, jammetjes, gebakjes en taarten. Je kunt natuurlijk veel meer doen met zacht fruit en daarbij heb je echt geen recept nodig. Een boterham of een beschuitje met aardbeien is al een groot feest en wat dacht je van een kom yoghurt of kwark met bessen en frambozen? Het is allemaal even lekker en er is niets moeilijks aan.
Aardbeien; bij iedereen favoriet
Aardbeien zijn van alle zacht fruitsoorten het populairst. Van kleine kinderen tot oude mensen, iedereen is gek op die zomerkoninkjes. Het wordt steeds makkelijker om het bij de boer te kopen. Je koopt tegenwoordig op veel plekken zelfs aardbeien uit de automaat. Hoe leuk is dat? Je kunt 24/7 bij die telers terecht voor aardbeien uit de muur. Het voordeel is natuurlijk dat de aardbeienautomaten gekoeld zijn en daarmee blijven de aardbeien lekker vers. Je kunt op meerdere plekken zelfs je eigen aardbeien plukken. Leuker wordt het niet, maar lekkerder wel! Check onze recepten met aardbeien via de link hieronder.
Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien
Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.
Frambozen zijn kwetsbaar, maar o zo lekker
Een van de lekkerste, maar ook kwetsbaarste soorten zacht fruit is de framboos. Ze zijn snel beschadigd en je kunt ze niet zo lang bewaren. Maar als je onderstaande recepten met frambozen ziet, is er geen enkele reden meer om die frambozen lang te bewaren.
Frambozen; heerlijke recepten & nuttige tips
Er zijn meer dan genoeg reden om vaker frambozen te eten. Hier vind je die reden + de recepten om de frambozen ook echt te gaan gebruiken.
Leg een lekker voorraadje zacht fruit aan
Kramen vol vers en zacht zomerfruit, op de markt roept de groenteman dat het laatste fruit goedkoper weg mag en in de winkels is het zacht fruit overal in de aanbieding. We hebben het natuurlijk over het hartje van de zomer. Met heel veel recepten op de pagina kun je met dat verse fruit aan de slag. Maar waarom zou je er ook niet een voorraadje van aanleggen? Koop in dat hoogseizoen een beetje extra voor in de diepvries of om er jam mee te maken.
Jam is niet alleen lekker op brood maar ook in de yoghurt of op ijs.
Jam maken van zacht fruit is eigenlijk heel eenvoudig, zeker met de geleisuiker die overal te koop is. Er zijn meerdere soorten geleisuiker:
- Gewone geleisuiker – Je hebt 1 kilo geleisuiker nodig op 1 kilo fruit.
- Geleisuiker speciaal – Je hebt 500 gram geleisuiker speciaal nodig op 1250 gram fruit.
Wij geven de voorkeur aan geleisuiker speciaal omdat de verhouding tussen fruit en suiker beter is en daarmee veel minder zoet.
Jam maken; waardevolle knutsel minuutjes in de keuken
In 7 stappen maak je zelf heerlijke jam. Creativiteit wordt gewaardeerd. Verander je ontbijtcracker of boterham in een culinair hoogtepuntje.
Zacht fruit invriezen, of toch niet?
Fruit invriezen is ook een goede optie. Tenminste, als je dit wilt gebruiken voor bijvoorbeeld smoothies of fruitsauzen. Bedenk wel dat ingevroren zacht fruit na het ontdooien een andere structuur heeft. Voor smoothies of sauzen is dat niet erg, maar als je het zachte fruit zo als snack wilt eten is dat minder lekker. Het ontdooide fruit is wateriger en laat sap los.
Prachtige donkere bramen
Bramen plukken is officieel stroperij. Het mag dus niet en wordt oogluikend toegelaten zolang je kleine hoeveelheden plukt. En hoe leuk is dat? Die stekels heb je er wel voor over, net zoals die paarse vingers nadat je je emmertje vol geplukt hebt. Gelukkig zie je nu steeds vaker bramen in de winkels en op de markt. Ze zijn lekker en geschikt om er de leukste gerechten mee te maken. Die gerechten krijgen door het sap een prachtige paarse kleur.
Bramen; met deze recepten ontdek je meer
Een handje bramen in de yoghurt als ontbijt, een taartje met bramen, of een bramensaus over de pudding. Dit kun je o.a. met verse bramen.
Bessen in heel veel soorten en maten
Bessen zijn er in verschillende kleuren en maten. Het populairst zijn de bosbessen, rode bessen en kruisbessen, maar er zijn er nog meer. Vooral de bosbessen zijn tegenwoordig heel populair. Niet alleen omdat ze een beetje zoet zijn en een lekkere bite hebben, maar vooral ook omdat ze erg gezond zijn. Ze bevatten veel vezels, vitamines en antioxidanten.
Voor rode bessen en kruisbessen moet je net iets meer je best doen. Ze zijn helaas lang niet overal te koop. Ze worden vaak te zuur gevonden, oké ze zijn zuur, maar met een paar handelingen maak je ook daar de heerlijkste dingen mee. Met de juiste bereiding klaagt echt niemand meer over de “zure” bessen.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Zacht fruit van eigen bodem is echt veel lekkerder
Veel fruit is het hele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in de koudere maanden is dat vaak fruit uit het buitenland. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, het heeft vaak ook minder smaak omdat het zacht fruit nog niet helemaal rijp is bij de oogst. Dat vroege plukken wordt gedaan vanwege de lange weg die het fruit af moet leggen voor het bij jou op de fruitschaal ligt.
Waarom zou je aardbeien moeten eten met kerst? Omdat ze toevallig rood zijn? Doe het niet mensen! Zacht fruit hoort bij de zomer en is dan ook het lekkerst. Het zacht fruit seizoen loopt van laat april tot half oktober. Dat is het seizoen dat je er dus volop van moet genieten. Die paar maanden in de winter kunnen we dan wel even zonder. Je kunt natuurlijk ook zelf in de diepvries een voorraadje aanleggen voor de wintermaanden of je maakt jam van al dat verse zacht fruit in de zomer.
Eet bij voorkeur zacht fruit in de zomermaanden
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie
Tafel lekker !!