Zelf een rijsttafel maken – Als je naar de afhaalchinees gaat, of je gaat eten bij een van de Chinees-Indische restaurants in Nederland, en je bent met een wat groter gezelschap, dan zal de keus al snel vallen op een rijsttafel. Want hoe gezellig is het om met je familie of vrienden aan een tafel vol verschillende gerechtjes te zitten en die met elkaar te delen? En hoe gezellig zou het dan wel niet zijn om, eventueel met een paar vrienden die je helpen koken, bij jou thuis een zelfgemaakte rijsttafel te serveren? Moeilijk? Nee hoor, helemaal niet. De meeste rijsttafelgerechten zijn makkelijk te maken en je kunt de meeste ingrediënten die je nodig hebt wel bij de meeste supermarkten of op de markt vinden. Breng ook eens een bezoekje aan een toko als je die in de buurt hebt. Daar kunnen ze je zeker helpen aan alles wat je nodig hebt om zelf een rijsttafel te maken. Wat je verder nodig hebt, is een beetje tijd. Je bent wel even wat uurtjes zoet met het maken van die rijsttafel. Maar daarna heb je dan ook een feestje aan je eettafel.
Helemaal onderaan dit artikel vind je het recept om zelf een basis rijsttafel te maken bestaand uit vijf gerechten. Die gerechten kun je eventueel aanvullen met nog andere gerechten, waarvoor je hieronder volop inspiratie vindt.
De complete rijsttafel in het recept onderaan de pagina bestaat uit:
- Nasi
- Foe yong hai
- Sambalboontjes
- Kipsaté
- Pindasaus
Zelf een rijsttafel samenstellen uit losse gerechten
Je hebt besloten om zelf een rijsttafel te gaan maken. Welke gerechten ga je dan serveren? Er zijn natuurlijk een paar gerechten waar je niet omheen kunt. De basis van een rijsttafel wordt, zoals je vast al had verwacht, gevormd door witte rijst. Naast die basis serveer je dan een aantal verschillende gerechten. En dat kan echt van alles zijn. Pas, als je zelf een rijsttafel gaat maken, de gerechten aan aan de smaak van je gasten en jouw zelf. Maar je kunt ook aanpassingen maken in de keus of je al dan niet vlees wilt serveren. Je hebt de keus uit de nodige vleesgerechten. Maar een vegetarische rijsttafel behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Wat dacht je van een soep? Ook dat is een gerecht dat prima op een rijsttafel past. En dan zijn er natuurlijk nog allerlei kleine bijgerechtjes die bij een rijsttafel horen. En die kun je ook allemaal zelf maken. Kortom, maak van die rijsttafel jóuw rijsttafel!
Bami, nasi, witte rijst
Witte rijst is zoals gezegd de basis. Kijk eens naar het artikel vol tips hoe je de perfecte rijst kookt. Maar een lekkere nasi goreng past ook heel goed op een rijsttafel. Of ‘fried rice’, in Nederland ook wel ‘nasi van de Chinees’ genoemd. In het recept gedeelte van dit artikel vind je een recept om zelf ‘fried rice’ te maken. Behalve rijst of nasi kun je natuurlijk ook voor bami kiezen.
Bami met kip en paksoi
Vergeet de bamipakketten en roerbakgroenten uit de supermarkt en snijd verse groenten voor een heerlijke bami met kip en paksoi.
Nasi goreng zelf maken
De meest gegeten oosterse maaltijd in Nederland is vast nasi goreng. En die haal je niet bij de Chinees, die maak je lekker zelf!
Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst
Er zijn verschillende manieren om rijst te koken. We zetten de meest voorkomende manieren om perfecte rijst te koken, voor je op een rijtje.
Bami met ei, makkelijk, snel en erg lekker
Een heerlijke bami met ei is snel klaar en hoeft niet veel te kosten. Hij is lekker als hoofdgerecht of bij een zelfgemaakte rijsttafel.
Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)
De manier om restjes gekookte rijst te verwerken is gebakken rijst met ei, ook wel bekend als de egg fried rice. Snel, simpel en erg lekker.
Nasi Goreng; authentiek recept
Deze Nasi goreng is naar authentiek recept van Bart Eijken en Jojo Keller, auteurs van het Indonesische kookboek Bartje Boemboe.
Je kunt ook zelf een vegetarische rijsttafel maken
Je kunt er ook voor kiezen om een vegetarische rijsttafel te serveren. Of een rijsttafel met zowel vlees als vegetarische gerechten. In de tjaptjoy op de foto zit kip, maar die kun je er ook uit laten of vervangen door iets als tofu of tempé. Foe yong hai is een gerecht van eieren, dat vol verse groenten zit. Die omelet met saus, want dat is het eigenlijk, maak je heel makkelijk zelf. En er zijn nog meer gerechten met eieren. Een rendang maak je ook makkelijk in een vegetarische optie. In plaats van vlees gebruik je oesterzwammen en spitskool. Succes gegarandeerd. Verder vind je bij de bijgerechten de nodige vegetarische opties met eieren, maar ook met groenten. Je kunt er eventueel ook voor kiezen die in een wat grotere portie te maken.
Foe yong hai; zo maak je het zelf
Maak eens zelf Foe yong hai. 10 eieren, verse groenten en een saus van verse tomaten. Jij haalt de Foe yong hai nooit meer bij de Chinees.
Tjap Tjoy; zelf gemaakt net zo lekker!
Een van de bekendste gerechten bij de afhaalchinees is wel Tjap Tjoy. Maak deze groenteschotel ook eens zelf! Lekker met rijst en kipfilet.
Indische eieren; maak ze zo pittig als je zelf wilt
Wie lust er nu geen eitje? Indische eieren zijn lekker pittig en een perfecte aanvulling bij een rijsttafel of zomaar als snack tussendoor.
Eieren in kerriesaus
Ontdek de verrassende smaak van eieren in kerriesaus. Een perfect recept voor een dag zonder vlees, maar ook als basis voor een groentesaus.
Saté
Als je zelf een rijsttafel gaat maken, hoort daar voor veel mensen ook een sateetje bij. In welke vorm je die saté giet, is aan jou. Je vindt hieronder een recept voor een heerlijke saté babi, gemaakt van varkenshaas. Natuurlijk mag de saté ajam, oftewel de kipsaté niet ontbreken. Maar heb je al eens saté van lamsvlees geproefd? Dat is een saté die wordt geserveerd met ketjapsaus in plaats van pindasaus. Als je van gegrild lamsvlees houdt, moet je dat gerecht zeker eens proberen. Eten er ook kinderen mee? Dan zijn de gehaktballetjes in satésaus ook een leuk gerecht voor op je rijsttafel. Ook volwassen zullen er zeker van smullen.
Saté van varkenshaas ( Saté Babi )
Een saté van varkenshaas is lekker bij rijst, nasi of bami. Maar ook bij een frietje of op de barbecue is saté babi een heerlijke keuze.
Kipsaté van de barbecue
Wat is er bij een barbecue nou lekkerder dan een sateetje? Je maakt ze voortaan zelf, met ons recept voor heerlijke kipsaté van de barbecue!
Heerlijke saté van lamsvlees
Ben je een fervent liefhebber van de Oosterse keuken en van gegrild vlees? Deze heerlijke saté van lamsvlees mag je dan zeker niet missen!
Gehaktballetjes in satésaus
Gehaktballetjes in satésaus, niet die uit een blikje, maar lekker vers en zelfgemaakt. Inclusief tips voor een goede en lekkere satésaus.
Diverse vleesgerechten
Als je een vleesliefhebber bent zul je zeker ook een aantal vleesgerechten willen serveren als je zelf een rijsttafel gaat maken. Je vindt hier uiteraard de recepten voor de klassiekers als babi pangang, babi ketjap en rendang. Die laatste kun je overigens ook heel goed in de snelkookpan maken, dat scheelt weer een beetje tijd. Verder staan hieronder recepten voor gerechten als gehaktballetjes in ketjapsaus, kip in ketjapsaus, stoofvlees in pindasaus en varkensfilet in kokospindasaus. Kortom, genoeg keus om een mooie selectie vleesgerechten te kiezen voor op je rijsttafel.
Soep
Soep op een rijsttafel, dat klinkt je misschien wat vreemd in de oren. Toch is het dat niet. Tenslotte kun je bij de Chinees soep als voorgerecht bestellen. Denk dan aan soepen als Chinese tomatensoep en Chinese kippensoep. Dus waarom zou je niet een pan of een mooie soepterrine met een oosterse soep op tafel zetten. Je tafelgenoten zullen die soep zeker waarderen.
Chinese tomatensoep
Vind je de wat zoetige Chinese tomatensoep van de Chinees ook zo lekker? Je maakt hem nu zelf, met een onverwacht, geheim ingrediënt!
Chinese kippensoep; met knapperige taugé
Goed gevulde Chinese kippensoep. Met veel stukjes kip, kipgehaktballetjes en boordevol groenten. Behalve lekker, ook nog eens heel gezond!
Erbij; om je rijsttafel compleet te maken
Als je zelf een rijsttafel gaat maken, dan wil je natuurlijk dat gezellige effect van al die schaaltjes op tafel bereiken. En dat gaat je zeker lukken met de nodige kleine bijgerechtjes. Natuurlijk hoort er een schaal met versgebakken kroepoek bij en een pot zelfgemaakte atjar tjampoer. Maar er zijn allerlei andere gerechtjes die je ook heel goed op tafel kunt zetten. Uiteraard geen rijsttafel zonder een schaal zelfgemaakte pindasaus. Maar ook eieren in pindasaus, eieren in kerriesaus, of rendang eieren zijn een goede toevoeging, zeker als je een vegetarische rijsttafel serveert. Een schaal stamslaboontjes, oftewel sperziebonen Indonesische stijl mag ook niet ontbreken. En enig idee hoeveel bonuspunten je scoort met versgemaakte loempia’s? Waar je dan ook nog eens een heerlijke zelfgemaakte sambal bij kunt serveren.
De geschiedenis van de rijsttafel
De Chinees-Indische rijsttafel is een fenomeen dat diep geworteld is in de Nederlandse eetcultuur. Ja, je leest het goed, de Nederlandse eetcultuur. Historisch komt het concept van de rijsttafel voort uit de Indonesische rijsttafel. En die rijsttafel is ontstaan in de koloniale tijd, toen Nederlands-Indië deel uitmaakte van het Nederlandse rijk. De Nederlanders die in Indië woonden gebruikten de rijsttafel om de diversiteit van de lokale keuken te laten zien. Met een tafel vol kleine gerechten en regionale specialiteiten presenteerde men de rijkdom van de kolonie op culinaire wijze.
Nadat Indonesië in 1949 een zelfstandig land werd, namen veel Indische Nederlanders de traditie van de rijsttafel mee naar Nederland. Uiteraard werden de gerechten hier aangepast aan de smaak van de Nederlanders en de lokaal verkrijgbare ingrediënten.
In het begin van de twintigste eeuw werden Chinese restaurants een belangrijk deel van de horeca in Nederland. Om tegemoet te komen aan de Nederlandse smaken, fuseerden de Chinese koks hun traditionele gerechten met de Indonesische keuken en de aangepaste, Europese smaken. Zo ontstond de Chinees-Indische keuken, en dus ook de Chinees-Indische rijsttafel.
Zelf een rijsttafel maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- Nasi van de Chinees:
- 300 gram basmatirijst
- 2 teentjes knoflook
- 1 prei
- 150 gram doperwten (diepvries)
- 6 eieren
- 150 gram ham, in plakjes of een dikke plak
- 2 theelepels sojasaus
- 2 theelepels sesamolie
- rijstolie, arachide of zonnebloemolie om in te bakken
- zout
- Foe yong hai:
- 10 eieren
- 1 prei, in halve ringen
- 1/2 winterpeen, in kleine reepjes of blokjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 125 gram champignons, in plakjes
- 5 tomaten, in stukjes
- 1 teen knoflook, gehakt
- 1 kleine rode ui, grof gesnipperd
- 2 eetlepels azijn
- 3 eetlepels gembersiroop
- 1 eetlepel suiker
- zout en peper
- 3 eetlepels chilisaus
- rijst-, zonnebloem- of arachideolie om in te bakken
- Sambalboontjes:
- 600 gram schoongemaakte sperziebonen
- 2 uien, gesnipperd
- 1 tomaat, in kleine blokjes
- 1 rode chilipeper, in ringetjes, eventueel zaad verwijderd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel kurkuma
- 1 eetlepel sambal badjak
- 400 ml dikke kokosmelk
- zout
- rijst-, zonnebloem of arachideolie om in te bakken
- Kipsaté:
- 500 gram kipfilet, in blokjes
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel zoute sojasaus
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel gemalen koriander
- 1 eetlepel sambal oelek
- houten of metalen spiesjes
- Pindasaus:
- 1 eetlepel neutrale olie
- 1 middelgrote ui, zeer fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 5 flinke eetlepels pindakaas met stukjes noot
- 300 ml dikke kokosmelk
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 1 eetlepel citroensap
- 1,5 eetlepel sambal oelek
- 2 eetlepels gembersiroop
- Gehaktballetjes in ketjapsaus:
- 500 gram gehakt, naar keuze
- 1 ei
- 5 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel + 1,5 theelepel sambal oelek
- 150 ml + 2 eetlepels ketjap manis
- 2 + 3 teentjes knoflook
- 20 gram verse gember
- 35 gram sjalotten
- 2 rode uien
- zout
- 2 limoenen
- neutrale olie
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je zelf een rijsttafel maken:
Nasi van de Chinees of fried rice:
Kook de rijst al een dag van tevoren. Laat hem goed uitlekken en bewaar de rijst tot de volgende dag in de koelkast. Rijst die echt koud is laat zich veel makkelijker verwerken tot een losse nasi.
Snijd de ham in blokjes of de plakjes in kleine vierkantjes.
Snijd de prei in halve, niet te dikke ringen.
Hak de knoflook.
Breek de eieren in een schaal en voeg de sojasaus er aan toe. Kluts met een garde los.
Verhit een scheut olie in een koekenpan. Maak hierin van de losgeklopte eieren roerei, door met een spatel steeds wat ei vanaf de kant naar het midden te schuiven. Als al het ei gestold en losgeroerd is, kun je het vuur uitzetten. Zet even opzij.
Verhit een scheut olie in een andere koekenpan (of doe het ei even in een schaal). Bak hierin de prei, de ham en de knoflook aan tot de prei zacht is. Het mengsel hoeft niet bruin te verkleuren. Zacht is voldoende. Voeg de doperwten toe en laat die ook garen. Breng het mengsel op smaak met de sesamolie.
Doe een scheut olie in een grote wok. Bak daarin de rijst zachtjes aan terwijl je blijft roeren. De rijst hoeft niet bruin te verkleuren. Voeg als de rijst heet is het roerei toe en schep dat er doorheen.
Vervolgens schep je de ham en de groenten erdoor en bak je het geheel nog even op. Breng indien nodig op smaak met wat zout.
Foe yong hai:
Er is een staafmixer of blender nodig om dit gerecht te kunnen maken.
Je begint met het maken van de saus.
Verhit wat olie in een steelpan. Bak hierin de ui en de knoflook even aan, maar laat ze niet bruin worden. Voeg dan de tomaten, azijn, gembersiroop, suiker en chilisaus toe. Laat dit op een laag vuurtje pruttelen tot alles zacht is. Pureer het mengsel met de staafmixer of blender. Breng indien nodig op smaak met een klein beetje zout.
Vervolgens maak je de omelet.
Roer de eieren los met een garde. Breng op smaak met wat zout en peper.
Verhit wat olie in een koekenpan.
Bak hier in de groenten op een laag vuur tot ze beetgaar zijn. Schenk dan het eimengsel er over.
Laat de omelet rustig gaar worden. Let er wel op dat hij niet te donker kleurt. Draai halverwege om met een schuimspaan. Het is geen probleem als de omelet niet heel blijft. Je serveert hem toch in stukken.
Serveer de Foe yong hai in een lage schaal. Leg eerst de omelet in grote stukken in de schaal en schenk dan de saus er over.
Sambalboontjes:
Verhit wat olie in een wok of een hapjespan. Bak hierin de uien, de knoflook en de chilipeper aan. Voeg dan de tomaat, de sambal, de djinten, de koenjit, de ketoembar en de laos toe en bak dat even mee.
Schenk de kokosmelk in de pan en voeg de sperziebonen toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat op een laag vuurtje sudderen tot de sperziebonen beetgaar zijn. Breng op smaak met wat zout.
Kipsaté:
Meng in een schaal de ketjap manis, de olie, de zoute sojasaus, het limoensap, de komijn, de koriander en de sambal tot een marinade. Schep de blokjes kipfilet hier door heen. Zet voor minimaal 2 uur weg in de koelkast. Langer marineren kan natuurlijk ook. Dat zal de smaak zeker ten goede komen.
Rijg de kipblokjes aan de spiezen.
Gril de spiezen in de oven of eventueel op de barbecue. Draai ze regelmatig om verbranden te voorkomen. Let er op dat de kipsaté volledig gaar wordt.
Serveer de kipsaté van de barbecue met zelfgemaakte pindasaus.
Zelfgemaakte pindasaus:
Verhit de olie in een sauspan. Bak hierin de ui en de knoflook aan. Ze mogen best wat bruin worden, maar let er op dat ze niet verbranden.
Laat dan de pindakaas in de pan smelten.
Roer de kokosmelk erdoor.
Voeg vervolgens de ketjap manis, de ketjap asin, het citroensap, de gembersiroop en de sambal oelek toe.
Breng de saus zachtjes aan de kook. Blijf wel roeren want pindasaus brandt makkelijk aan. Laat een minuutje doorkoken.
Bestrooi de saus voor het serveren eventueel met wat gefrituurde uitjes.
Gehaktballetjes in ketjapsaus:
Hak de sjalotten, de gember en de knoflook heel fijn. Gebruik eventueel een hakmolen.
Meng in een grote kom het gehakt met het ei, het paneermeel, 2 eetlepels ketjap manis, de gember, de sjalotten, de knoflook, de sambal oelek en wat zout. Vorm er balletjes van ter grootte van een golfballetje. Leg ze op een bord en zet dat een half uur in de koelkast om op te stijven.
Maak ondertussen de ketjapsaus:
Verwarm een scheut olie in een sauspan. Voeg daar de gesnipperde rode ui, 2 teentjes gehakte knoflook, 1,5 theelepel sambal oelek, 150 ml ketjap manis en het sap van 2 limoenen aan toe. Laat dit op een heel laag vuurtje inkoken tot een stroperig sausje.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak daarin de gehaktballetjes rondom mooi bruin en gaar.
Doe de gehaktballetjes over in een schaaltje, schenk de ketjapsaus er overheen en serveer warm.