Zilte groenten worden met de dag populairder. Zeekraal en lamsoren zijn de bekendste versies. Tegenwoordig is er echter veel meer beschikbaar. Wil je iets anders met groenten? Kies dan eens voor zilte groenten!
Lamsoren
Bij lamsoren denkt men vaak aan oortjes van lammetjes, dit is dus niet het geval. Lamsoren zijn plantjes uit de strandkruidfamilie, ook wel zeeaster genoemd en horen tot de zilte groenten. Lamsoren groeien op schorren en zandplaten die bij vloed onder het zoute zeewater staan. Het zoute water wordt opgenomen in het blad, waardoor het blad die heerlijk ziltige smaak krijgt. De vorm van het blaadje doen mij altijd denken aan de vorm van salieblad, sommigen vinden het op een spinazieblad lijken. Alleen het blad van lamsoren is steviger en zilt van smaak.
Het seizoen van lamsoren begint in april en duurt tot halverwege augustus. In dit seizoen worden lamsoren wekelijks geoogst. In de winter sterven de plantjes af en is de zandplaat geheel kaal. Wie in de winter lamsoren koopt krijg lamsoren uit Israël of Mexico en die zijn echt veel minder lekker dan de Zeeuwse lamsoren.
Bereiden van lamsoren
Na aankoop van de lamsoren kun je deze maximaal 3 dagen bewaren in een open plastic zak in de koelkast. Lamsoren zijn makkelijk te bereiden, het is echt een fluitje van een cent. De lamsoren moet je een paar keer goed wassen met koud stromend water. Net zo lang totdat het water helder is als je het afgiet. In een vergiet uit laten druipen tot gebruik. Je kunt de lamsoren blancheren, maar ook wokken. Wokken heeft mijn voorkeur, kort en op een hoog vuur komt de smaak goed tot zijn recht. Bij het bereiden slinken de lamsoren behoorlijk, net zoals bij het bereiden van spinazie. Dat is echt iets om rekening mee te houden dus.
Zeekraal
Zeekraal is een plantje van het geslacht van zoutverdragende succelenten uit de amarantenfamilie. Zeekraal ziet er anders uit dan lamsoren, het lijkt een soort minicactus, maar dan zonder scherpe stekels, het voelt zacht en rubberachtig aan. Ook deze rekenen we tot de zilte groenten. Vol trots vertelt Chris hoe verrassend de zeekraal smaakt, een zilte bladsmaak, beetje nootachtig soms en een heerlijke structuur in de mond. De zeekraal wordt 1 a 2 keer per week geoogst. Niet iedereen mag zomaar deze groenten snijden, hiervoor is een vergunning nodig. Zeekraal wordt vaak gezien als een dure zeegroente. Dat is ook logisch want alles wordt met de hand gesneden, dit kan niet machinaal. Verder is de tijd beperkt voor het oogsten vanwege de getijden. Een prima prijs voor een heerlijke bijzondere groente dus en vooral als je het op de juiste manier weet te combineren. Ook zeekraal wordt periodiek gekeurd in een laboratorium. De voedingswaarde wordt getest, maar ook of er verontreinigde stoffen inzitten.
Bereiden van zeekraal
Na aankoop kun je de zeekraal 3 a 4 dagen bewaren in de koelkast in een plastic zak. Zeekraal is supermakkelijk te bereiden. Was de zeekraal goed in stromend water, haal eventuele grassprietjes en bruine stokjes eruit. Was de zeekraal totdat het water helder blijft. In een vergiet laten uitdruipen tot gebruik. Je kunt de zeekraal blancheren, maar ook wokken.
Recepten met zilte groenten
Zilte groenten ontdekken
Lekker Tafelen was aanwezig bij de oogst van lamsoren, zeekraal en zeewier. Beide keren in Zeeland. Zilte groenten zijn de groenten van de toekomst. Ontdek, leer en experimenteer met deze verschillende zilte groenten.
Zeekraal en Lamsoren – Zilte groenten uit de Westerschelde
De zilte groenten uit de Westerschelde worden steeds populairder. Wij gingen naar Zeeland om te kijken hoe zeekraal en lamsoren op ons bord terecht komen.
Zeewier; Gezonde lekkernij uit de zee
Een verslag van onze aanwezigheid bij de oogst van zeewier langs de Oosterschelde in het Zeeuwse Yerseke.
Zeetong met een rijke garnalensaus, afgewerkt met rood hoorntjeswier
Al het goede uit de zee leggen we op één bordje. Ik maakte zeetong met een rijke garnalensaus en ik gebruikte rood hoorntjeswier. Dit serveer je met trots!
Proef de zee
Welke van de genoemde zilte groenten je ook neemt, je proeft hierin de zee. Vervang de uitjes bij haring eens voor zeekraal. Deze zeekraal smaakt overigens ook heerlijk bij mosselen, oesters, kreeft en andere schaal- en schelpdieren. Zeewieren zijn heerlijk bij diverse visgerechten.
Ga dus eens aan de slag met die zilte groenten. Heb je een leuk en lekker idee? Laat het ons weten!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!