Zo eten ze aardappels in Italië – In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten wordt er in Italië niet alleen pasta, pizza en risotto gegeten. Ook in Italië worden aardappels gegeten. Dat gebeurt dan alleen wel op een iets andere manier dan dat je in Nederland gewend bent. De kans dat je een AGV’tje of een stamppotje op een Italiaanse eettafel aantreft, zal niet zo groot zijn. Maar wat doen de Italianen dan wel met die aardappels? Lees snel verder over het eten van aardappels in Italië en natuurlijk de lekkerste recepten voor die gerechten.
Zo eten ze aardappels in Italië
In het noorden van Italië spelen aardappels een grotere rol dan in het zuiden. Dat zal vooral te maken hebben met het klimaat en de geografische omstandigheden. In de noordelijke regio’s als Piëmonte, Veneto en Lombardije zijn de winters langer en kouder dan in het warmere zuiden. Hier worden aardappels dan ook gebruikt om stevige, verwarmende gerechten te maken die prima passen bij het koele bergklimaat in die regio’s. Aardappels zijn in het noorden van Italië dan ook de basis voor een aantal beroemde recepten uit die streek.
Hoewel de aardappels in zuiden, waar vooral groenten en granen (pasta!) gegeten worden, minder nadrukkelijk aanwezig zijn, worden ze ook hier wel gegeten. Ze worden hier vooral ingezet als bijgerecht, maar zijn ook wel een onderdeel van stoofschotels. Vaak worden ze gecombineerd met lokale groenten als tomaten, paprika’s en uien. In de arme gebieden, die zich vooral in het zuiden van Italië bevinden, worden ook wel aardappels gegeten. Tenslotte zijn aardappels historisch gezien een betaalbaar en voedzame aanvulling op de maaltijden.
Je ziet het, men eet ook aardappels in Italië. De eenvoud van aardappels biedt heel veel mogelijkheden voor lekkere recepten, van heel verfijnde gerechten tot simpele stoofschotel of geroosterde aardappels.
Italiaanse recepten met aardappels
Nu heb je ongetwijfeld zin gekregen om je dagelijkse piepers eens op zijn Italiaans te serveren. De inspiratie voor de manier waarop aardappels in Italië gegeten worden, kun je hieronder vinden. De gnocchi ken je misschien al wel. Dat gerecht heet officieel ‘gnocchi di patate’. Wist jij dat gnocchi geen pasta is maar een aardappelgerecht? Je kunt overigens heel makkelijk zelf gnocchi maken. Kijk maar eens naar het recept.
Je las al dat aardappels in Italië vaak in stoofgerechten gaan. Gestoofde aardappels met tomaat is een lekkere stoofschotel, die het ook heel goed doet op een wat koudere dag. Of denk eens aan een aardappelgratin met de hartige smaak van Parmezaanse kaas. Ook aan aardappelpuree kun je een heerlijk Italiaans tintje geven. Aardappelpuree met mascarpone, bijvoorbeeld, krijgt door de toevoeging van die Italiaanse kaas een heerlijk romige structuur en een subtiele kaassmaak. Ook met een gebakken aardappelpuree met kaas, ham en eieren scoor je vast punten aan tafel. Met gebakken aardappelballetjes met kaas zet je ook iets origineels neer. Kortom, met onderstaande recepten kun jij ook aardappels eten zoals er aardappels in Italië gegeten worden.
Gestoofde aardappels met tomaat
Ontdek het Italiaanse tintje van gestoofde aardappels met tomaat. Een heerlijk en voedzaam gerecht dat zorgt voor variatie op je bord.
Aardappelpuree met mascarpone; verrassend anders
Aardappelpuree met mascarpone is een heerlijk bijgerecht dat je zeker eens moet proberen. Ontdek hoe je dit smaakvolle recept kunt maken.
Knapperige aardappelgratin met kaas
Vastkokende aardappelen, slagroom, kaas. Dat is de basis voor deze knapperige aardappelgratin met kaas. Dit is op-en-top comfortfood.
Gebakken aardappelballetjes met kaas
Lekker krokant van buiten en romig en zacht met gesmolten kaas van binnen, gebakken aardappelballetjes met kaas zijn niet te weerstaan!
Gebakken aardappelpuree met kaas en ham (Gateau di Patate)
Een heerlijke schotel met veel kaas. De gebakken aardappelpuree met kaas en ham is echt wat je noemt comfortfood waarvoor je thuiskomt.
Gnocchi met tuinbonen en spek
Wel snel en Italiaans, maar geen pasta? Kies eens voor gnocchi met tuinbonen en spek. Lekker zomers, met verse tuinbonen!
Gnocchi; het basisrecept
Één keer verse gnocchi proeven en je koopt nooit meer een pak! Het is een klus, maar als er iets de moeite waard is, is het verse gnocchi!
Gnocchi met venkel en blauwe kaas
Een dagje zonder vlees zouden we vaker moeten doen. Met deze gnocchi met venkel en blauwe kaas is dat absoluut geen straf.
Zoek ook eens naar Pizzoccheri.
Dat heb ik inmiddels gedaan, Hendrik. Ik kende het niet. Wie weet maak ik er eens een recept van ter aanvulling van het artikel. Dankjewel voor de tip!