Zomerfruit, kleurrijk, lekker en gezond – Het is elk jaar weer een feest als het zomerfruit tevoorschijn komt. Laat jij je verleiden door al dat lekkere zomerfruit? Zó uit de hand, in een taart, wordt het een ijscoupe met vers rood fruit of maak je er ijs van? Verwerk je ze in een hartig gerecht of ga je jam maken? Laat je creativiteit de vrije loop en wij helpen je graag alvast een eindje op weg.
Zomerfruit, kleurrijk, lekker en gezond
Van fruittaarten tot verse milkshakes en perfecte fruitsalades. Zomerfruit inspireert elke dag.
Aardbeien, onze zomerkoninkjes
- Hollandse aardbeien koop je van mei tot augustus
- Lekker op brood of beschuit, met slagroom en op ijs.
- Dit past er goed bij: vanille, Balsamicoazijn, peper
- Eerst wassen, dan kroontjes verwijderen.
Bessen, in alle kleuren en maten
Rode bessen, Witte bessen, Bosbessen, Zwarte bessen, Kruisbessen: de kleurenpracht verleidt menig mens tot het maken van een fruitsalade, een top dessert of een verrukkelijke taart. Al deze bessen zijn maar beperkt houdbaar dus koop ze op het laatste moment!
- Rode bessen: juni-juli
- Zwarte bessen: juni-augustus
- Kruisbessen: juni-augustus
- Bosbessen: v.a. augustus
Frambozen & Bramen
Frambozen zijn net bonbons, zo lekker zijn ze. Ze zijn alleen vreselijk kwetsbaar. Eet ze daarom het liefst dezelfde dag nog. Bewaar ze meteen in de koelkast tot je ze gaat eten. Heb je een diepe bak met frambozen? Leg ze dan op een plat bord tot gebruik. Niet wassen, dan worden ze zompig!
Bramen kunnen vreselijk zuur zijn of heel erg zoet. Dat hangt er van af of ze op het juiste moment zijn geplukt of niet. Goede bramen voelen zacht aan en zijn mooi donker en glanzend. Ook bramen eet je het best zo spoedig mogelijk na aankoop op.
- Frambozen: juni-september
- Bramen: juli-september
- Frambozen en citroenrasp gaan goed samen.
- Zure bramen? Doe er dan wat suiker bij.
Kersen uit de Hollandse boomgaarden
Onze boodschap is simpel: koop verse Hollandse kersen in het seizoen. Dat seizoen is erg kort, dus geniet er volop van. In Juni en Juli kom je dan ook overal de bekende kersenstalletjes tegen. Koop ze KERSVERS en geniet van een schaaltje kersen op schoot of maak er iets lekkers mee.
Meloenen
Meloenen zijn in vele varianten verkrijgbaar. Omdat buitenteelt in Nederland vanwege het klimaat erg moeilijk is, zijn meloenen jaarrond uit de kas of het buitenland verkrijgbaar, maar in de zomermaanden is de aanvoer op z’n hoogst.
- Cantaloupe: bleke buitenkant met soms groene strepen en stevig oranje-roze vruchtvlees
- Gallia meloen: gelige buitenkant met beige structuur er over en redelijk zacht, lichtgroen vruchtvlees
- Honing meloen: gele buitenkant en bleek, zacht vruchtvlees
- Watermeloen: donkergroene buitenkant, soms met lichte strepen en donkerroze vruchtvlees
Perziken, nectarines en abrikozen
Ja, ook het steenfruit is in de zomer weer volop verkrijgbaar. Het eerste steenfruit dat aangeboden wordt is vaak niet al te best, maar als je dan iets verder in het seizoen komt wordt het smullen geblazen. Vanaf juni koop je verse perziken en nectarines bij elke groenteman. Abrikozen zijn vanaf juli weer aan de beurt. Het sappige fruit laat zich prima gebruiken in fruitsalades, in desserts en op taarten. Ook van dit fruit kun je jam maken en halve perziken, abrikozen of nectarines kun je prima vullen met een bolletje ijs. Dit prachtige geel-oranjekleurige fruit is de ultieme basis voor veel fruitcombinaties.