Zomerse soepen – Lunchen in de zomer doe je toch het liefst met lichte gerechten. Vaak kies je dan gekozen voor een broodje, of een salade. Maar heb je er ook al eens aan gedacht om soep te serveren bij een zomerse lunch? Geen zware maaltijdsoepen natuurlijk, maar gewoon een kommetje soep, vol smaak en vol met verse ingrediënten, dat je kunt maken met een makkelijk recept. Warm, maar ook koud, de mogelijkheden om te lunchen met zomerse soepen zijn eindeloos. Overigens is vers gemaakte soep bij de lunch niet iets wat voorbehouden is aan thuis lunchen. Zowel de warme als de koude soepen houd je makkelijk op temperatuur door ze mee te nemen in een thermosfles. Je makkelijk mee te nemen kantoorlunch kan ook heel goed uit soep bestaan. En wat dacht je van soep bij een picknick op een mooie dag? Dus neem je zelf voor om eens wat vaker verse soep te maken, en zeker ook in de zomer! Jouw nieuwe favoriete recept vind je hier!
Thuis, op kantoor, bij een picknick of mee op een dagje weg. Soep kan altijd!
Lichte, zomerse soepen
Welke soepen zou je dan kunnen maken voor een lunch op een mooie dag in de zomer? Eigenlijk is elke soep die niet te zwaar is en die gemaakt wordt met ingrediënten die in de zomer’ in het seizoen’ zijn, vaak wel geschikt voor een lunch op een warme dag. Een heldere soep is natuurlijk al snel een lichte soep, maar ook de gepureerde varianten hoeven helemaal geen zware gerechten te zijn. Hieronder staan een aantal van die geschikte en makkelijke recepten voor je op een rijtje.
Met deze soepen zet je het seizoen op tafel
Kaassoep met graskaas en mosterd
Ben je een kaasliefhebber? Zet dan deze kaassoep met graskaas en mosterd eens op tafel. Lekker als voorgerechtje in een menu of als lunch!
Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen
Neem een krop sla en wat Hollandse garnalen en wat smaakmakers en je serveert straks een lekker lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen.
Toscaanse broodsoep met tomaten; tomatolicious!
Toscaanse broodsoep met tomaten is een maaltijdsoep waarvan tomaten en brood de belangrijkste ingrediënten zijn. Simpel, maar overheerlijk!
Noedelsoep met paksoi; klaar in 15 minuten
Een goed gevulde noedelsoep met paksoi en andere groenten, die heel makkelijk te maken is. Je zet hem ook nog in een handomdraai op tafel!
Brandnetelsoep; dat prikkelt je zintuigen
Brandnetel, onkruid? Helemaal niet! Netel is een verrassend kruid en bovendien gratis. Laat je verrassen door deze brandnetelsoep.
Kalfssoep; met prei en gehaktballetjes
Deze kalfssoep is lekker licht, en dus ook heel geschikt als voorgerecht. We vullen de soep met prei en gehaktballetjes van kalfsgehakt.
Tomatensoep, juist in de zomer
Tomaten zijn, ondanks dat ze jaarrond in de winkel liggen, een echt zomerproduct. En dat maakt ze dan natuurlijk heel geschikt om zomerse soepen van te maken. Tomatensoep is een favoriet van veel mensen, en een van de redenen waarom die tomatensoep zo populair is, is de veelzijdigheid ervan. Het kan op verschillende manieren worden bereid, met toevoeging van verschillende kruiden, groenten en specerijen, aangepast aan je eigen voorkeur. Het ene recept voor tomatensoep is makkelijk te maken en traditioneel, terwijl een ander recept een meer complexe samenstelling heeft. Wat ze vrijwel allemaal gemeen hebben is dat ze heel geschikt zijn om als zomerse lunch te maken. Dus zet eens vaker tomatensoep op tafel, juist in de zomer!
Tomatensoep is de publieksfavoriet
Tomatensoep met zoete aardappel
Deze populaire tomatensoep met zoete aardappel is snel gemaakt in de blender. Inzetbaar als lunch, maar ook met donker brood als hoofdgerecht
Verse tomatensoep met paprika en basilicum
Deze verse tomatensoep maak je van trostomaten. Smaakvol en vers zoals je dat van verse tomatensoep verwacht! Hier word je enthousiast van.
Verse tomaten-paprikasoep
Wie deze soep eenmaal gemaakt heeft kiest nooit meer voor kant-en-klaar soepen. Deze verse tomaten-paprikasoep is fluweelachtig van smaak.
Italiaanse tomatensoep; Met een Franse knipoog
Een echt lekkere Italiaanse tomatensoep met een knipoog naar de Franse uiensoep. In deze tomatensoep een crostini met Gruyère kaas.
Recepten om koude zomerse soepen van groenten of fruit te maken
Als de temperaturen buiten heel hoog oplopen, dan is een koude soep een natuurlijk een geweldige keuze voor de lunch. Die verfrissende soepen zitten vaak boordevol verse groenten en bevatten meestal geen vlees of vis. Lekkere lichte soepjes dus. De bekende Spaanse gazpacho, een tomatensoep, is zo’n voorbeeld van de zomerse soepen die koud gegeten worden. Inmiddels zijn er op die gazpacho de nodige varianten ontstaan, en is het niet specifiek meer een tomatensoep. Behalve het recept voor de rode variant zijn er ook een witte gazpacho met knoflook en groene gazpacho varianten, vaak gemaakt met komkommer en avocado.
Maar er is meer. Behalve de gazpacho zijn er meer soepen die zich er prima voor lenen om koud geserveerd te worden. Denk aan een heerlijk frisse komkommersoep, maar ook spinaziesoep is een prima idee. Koude koolrabi-courgettesoep is heerlijk, en niet alleen als lunch, maar ook als makkelijk voorgerechtje of amuse is de soep een fijn gerecht. Weet je dat je die koude soep niet speciaal van groenten hoeft te maken, maar dat ook bepaalde fruitsoorten heel geschikt zijn om verfrissende, zomerse soepen van te maken? Meloen, en dan in het bijzonder watermeloen, is een van de fruitsoorten die wel gebruikt wordt om een koude soep van te maken. Soms gecombineerd met een groente, of een smaakmaker als gember, maar soms ook gewoon alleen van fruit. Als je een fruitliefhebber bent, kijk dan zeker eens bij de bijzondere recepten voor die koude, fruitige soepjes!
Coole lekkernijen voor de zomer
Koude soep; heerlijk verfrissend op warme dagen
De gazpacho is de alom bekende koude soep, een Spaanse klassieker met vele variaties. Maar er zijn veel meer koude soepen voor zomerse dagen.