Zure room – een heerlijk frisse zuivel die vaak net dat beetje extra aan een gerecht toevoegt. Het verkoelt bij een pittig gerecht en laat smaken beter tot hun recht komen. Toch is zure room minder bekend dan slagroom, yoghurt of crème fraîche.
Wat is zure room
Zure room is slagroom waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd, wat zorgt voor een mild zure smaak en een dichte, romige textuur. Het fermentatieproces lijkt op dat van yoghurt, maar omdat zure room een hoger vetgehalte heeft, is de textuur dikker en voller. In de supermarkt varieert het vetgehalte van de room meestal tussen de 10 en 20 procent. Door het lage vetgehalte is dit zuivelproduct ook minder geschikt om te verwarmen. Je kunt het wel verwarmen, maar de kans op schiften is groot door het tekort aan vetten.
Geef gerechten net dat beetje extra met zure room
Zure room is geweldig om in koude gerechten zoals salades, dressings en dips te gebruiken. Het is perfect om vettere smaken te verzachten en pittige of vrij vette gerechten net een beetje meer frisheid te geven. Het voegt namelijk niet alleen iets romigs toe, maar ook een fris zuurtje wat alle smaken mooi in evenwicht brengt.
In de Mexicaanse keuken wordt het vaak gebruikt om pittige gerechten te verzachten. Denk aan een pittige chili con carne, maar ook een schaal nacho en taco’s. Die kunnen eigenlijk niet zonder een lepel zure room.
Het is niet alleen de Mexicaanse keuken die het vaak gebruikt, er zijn veel meer toepassingen. Een schep van die heerlijke zuivel bij aardappels is ook erg lekker. In een aardappelsalade, in een gevulde aardappel, maar ook bij gebakken aardappels. Het geeft niet alleen heel veel smaak aan aardappelgerechten, het maakt het ook lichter.
Soms kan iets simpels als een schepje room het verschil maken tussen een gewoon gerecht en een culinaire ervaring.
Zure room is een gezonde en lekkere keuze
Zure room klinkt misschien als een vette basis, maar wist je dat er in die heerlijke frisse zuivel maar 10%-20% vet zit? In mayonaise zit maar liefst vier keer zoveel vet. Want een mayonaise moet wettelijk uit 70%!!! vet bestaan. Er is natuurlijk ook een halvanaise, een yogonaise en een frietsaus, maar die zijn toch echt minder lekker.
Dus de volgende keer dat je een gerecht maakt dat net dat beetje extra nodig heeft, grijp dan naar een potje zure room. Want soms kan iets simpels als een schepje room het verschil maken tussen een gewoon gerecht en een culinaire ervaring.
Je maakt er eenvoudig en snel de lekkerste sauzen mee
Er is maar weinig zo makkelijk als een lekkere saus maken van zure room. Je hebt er geen ellenlange boodschappenlijst, geen uren tijd of kookervaring voor nodig. Maar die simpele sauzen van zure room geven je gerechten wel een heerlijke oppepper waardoor het lijkt of je die uren tijd er wel in gestopt hebt, en waardoor het ook lijkt of je al heel veel kookervaring hebt. In het volgende artikel staan een serie lekkere en eenvoudige sauzen met zure room die je puur kunt gebruiken, maar ook als basis voor bijvoorbeeld een salade. Als je ze verdunt, kun je ze ook gebruiken op een frisse salade.
Sauzen met zure room
Of je nu een eenvoudige dip maakt of een saus voor bij het diner, sauzen met zure room zijn makkelijk te maken, licht en geweldig lekker.
Heerlijk als basis voor dipsauzen
Je kunt een romige dipsaus serveren bij heel veel gerechten en snacks. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om je een beetje op weg te helpen vind je hier een aantal ideeën om een zelfgemaakte dipsaus met zure room te serveren.
Dipsausjes maken met zure room; handige tips en recepten
Lekkere, snelle en makkelijkste dipsausjes maken met zure room doe je zo. Heerlijk voor bij de borrel, barbecue en warme maaltijd.
De mogelijkheden van zure room in de keuken zijn eindeloos
Dat je er sauzen en dips mee kan maken was al bekend, maar je kunt het op veel meer manieren toepassen. Vaak puur of met een kleine toevoeging van kruiden, specerijen, maar ook suiker of honing. Ja, je leest het goed, ook veel zoete gerechten krijgen net dat beetje zuur wat ze nodig hebben door gebruik van de licht zure zuivel.
Zo kun je zure room gebruiken:
- Op pittige gerechten zoals chili, goulash of een scherpe curry.
- Verrijk taco’s en wraps.
- Een schepje op een gepofte aardappel.
- Maakt een aardappelpuree lekker fris en romig.
- Op hartige pannenkoekjes of blini’s zijn ze net dat beetje extra.
- Als basis voor een dressing.
- Maak een soep zoals pompoensoep, tomatensoep of champignonsoep extra romig en fris met een lepel zure room erop.
- Een beetje zure room maakt een cheesecake frisser en minder zwaar.
- Voeg het toe aan muffins en scones voor frisheid en een lichtere structuur.
- Schep een beetje door de vla voor een extra luxe en frisse vla.
Nog meer recepten en toepassingen
Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room
Een origineel voorgerecht? Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room, daarmee scoor je bij al je tafelgenoten!
Gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden
Aardappels poffen betekent smaak behouden. Maak eens dit recept voor gepofte aardappel met zure room en verse tuinkruiden. Puur en lekker!