Zuurkool – Zuurkool is best een bijzondere groente. Er bestaan tenslotte geen zuurkoolplantjes of zuurkolen. Ondanks dat het een bewerkt product is, is het een product dat wel als vers verkocht wordt. En ook als niet vers, want er wordt ook een gekookte variant verkocht. Dat klinkt als een ingewikkeld verhaal, maar dat valt erg mee. Wat weet jij van die groente?
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?
Rauw of gekookt
Je kunt verse zuurkool koken. Als je het 20 minuten kookt, met wat toegevoegd water, wordt de kool zachter van structuur en zachter van smaak. Je kunt het overigens ook gewoon rauw eten en in een salade verwerken of iets dergelijks. Afspoelen van de zuurkool is niet aan te raden. Als je bang bent dat het te zuur is, kook de zuurkool dan in 50% water en 50% appelsap of een wat zoetere witte wijn.
Mocht je stamppot willen koken, dan zou je kunnen bedenken om de groente en de aardappels in dezelfde pan te koken. Dat kun je beter niet doen, want door de zuurkool zullen de aardappels niet gaar worden. Twee aparte pannen dus!
Bewaar verse zuurkool altijd in de koelkast
Op de supermarktverpakkingen staat een houdbaarheidsdatum die je kunt aanhouden. Bewaar verse zuurkool die je uit het vat bij de groenteboer koopt, maximaal vijf dagen in de koelkast. Je kunt rauwe, verse zuurkool ook in de vriezer bewaren. Zorg dat het goed verpakt is, vries het in bij -18 graden en bewaar de groente maximaal drie maanden in de vriezer. De zakjes met gekookte zuurkool uit de supermarkt hebben vaak een hele lange houdbaarheidsdatum. Die zakjes hoef je ook niet in de koelkast te bewaren. Ook gerechten waarin zuurkool is verwerkt, zoals stamppotten kun je invriezen bij -18 graden. Bewaar de gerechten maximaal 3 maanden in de vriezer.
Recepten met zuurkool
Met zuurkool kun je veel lekkere gerechten maken. Uiteraard de stamppot, en die is er in verschillende varianten. Maar ook heerlijke ovenschotels en zelfs een hartige taart of poffertjes kun je maken met de kool. Er is ook een recept om helemaal zelf zuurkool te maken. Kortom, leef je eens lekker uit met die heerlijke, gezonde groente!
Hollandse zuurkoolstamppot met spek
Zuurkoolstamppot, dat is toch niet zo moeilijk? Toch zijn er een aantal trucs voor het perfecte resultaat. Geef jouw zuurkoolstamppot smaak
Hotdog met zuurkool
Met maar drie basis ingrediënten maak je de allerlekkerste hotdog met zuurkool! Je snapt dat die basis dan wel ook echt goed moet zijn.
Wraps met rookworst en zuurkool
Iets anders met rookworst en zuurkool? Leuk voor de lunch, en in een grotere portie ook als diner, deze wraps met rookworst en zuurkool!
Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen
Een leuk bijgerecht met aardappels en groente? Denk eens aan zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen. Heerlijk bij een stukje vlees of wild!
Elzasser zuurkool
Ook in Frankrijk wordt zuurkool gegeten. Gestoofd in riesling wijn met veel worst en vleeswaren. Elzasser zuurkool oftewel choucroute garnie!
Elzasser zuurkooltaart
Eens iets anders dan de gebruikelijke zuurkoolstamppot? Verras je tafelgenoten eens met een Elzasser zuurkooltaart. Succes gegarandeerd!
Gestoofde zuurkool met puntpaprika
Zuurkool wordt vaak als stamppot of ovenschotel geserveerd. Probeer ook eens deze gestoofde zuurkool met aardappelpuree en speklappen.
Zuurkool met salami en paprika
Zuurkoolstamppot, altijd lekker! Zeker met deze variatie; zuurkool met salami en paprika. Anders, maar minstens zo lekker!
Aardappelpoffertjes met zuurkool uit Zuid-Tirol ( Erdäpflblattlan )
Aardappelpoffertjes (de naam zegt het al) zijn poffertjes gemaakt van aardappeldeeg. Een gerecht uit Zuid Tirol dat heerlijk is met zuurkool.
Spätzle met zuurkool en spek
Bij zuurkool met spek denk je snel aan stamppot, maar serveer eens met spätzle. Maak van een Hollands gerecht een traditioneel Duits gerecht.
Salade van zuurkool, rode kool en prei
Door zuurkool te verwerken in een salade krijg je een heerlijk frisse salade, die behalve erg lekker ook gezond en goedkoop is.
Ovenschotels met zuurkool
Niet vies van een beetje comfortfood? Je vindt op Lekker Tafelen de lekkerste recepten voor ovenschotels met zuurkool. Comfortfood ten top!
Een stukje geschiedenis
In tegenstelling tot wat je misschien zult verwachten, is zuurkool een groente die traditioneel niet uit Europa komt, maar uit China. Uit het noorden van China om precies te zijn. Via allerlei omwegen en volksverhuizingen, onder andere van de Mongolen, is de kool uiteindelijk in Europa terechtgekomen. In Europa wordt het in veel keukens gebruikt. Nederland kent uiteraard de zuurkoolstamppot, traditioneel gegeten met rookworst. Onze oosterburen eten Sauerkraut mit Bratwurst. In het noorden van Frankrijk, in de Elzas om precies te zijn, is Elzasser zuurkool, geserveerd met verschillende soorten vlees en vleeswaren, een soort van nationaal gerecht.
In 2018 kreeg de Choucroute d’Alsace een Europees IGP-label. IGP staat voor Indication Géographique Protégée. Dit garandeert de herkomst van het product en dat het op de traditionele manier is gemaakt. Nederland kent dergelijke labels voor groente niet. Er worden hier twee soorten zuurkool verkocht; verse, ook wel zuurkool ‘uit het vat’ genoemd, en zakjes gekookte zuurkool in diverse varianten. De eerste vind je bij de groenteboer en in de supermarkt, op schaaltjes verpakt, in het koelvak, de tweede in de supermarkt en meestal buiten de koeling.
Wist je dat zuurkool vroeger werd meegenomen op de VOC-schepen als die voor een verre reis weggingen? Omdat er niet altijd verse groente en fruit beschikbaar was, betekende dat dat er op de schepen erg eenzijdig werd gegeten. Het gevolg was dat er onder de scheepsbemanning scheurbuik kon uitbreken door een gebrek aan vitamine C. In zuurkool zit veel vitamine C en het is lang houdbaar. Dus gingen er vaatjes vol van die kool mee aan boord. Probleem opgelost!
Hoe wordt zuurkool gemaakt?
Zuurkool is eigenlijk niets anders dan witte kool. Die witte kool wordt heel fijn geschaafd en vervolgens gemengd met zout. Als je dat mengsel luchtdicht afgesloten bewaart, gaat het fermenteren. Dat betekent dat de suikers en het zetmeel in de zoute kool omgezet worden in melkzuur. Zo ontstaat er zure kool. De tijdsduur van dat proces is afhankelijk van de temperatuur waarop dat plaatsvindt. Het kan een week of drie duren, maar ook 8 weken. Er worden verschillende varianten aangeboden, waaronder kruidenzuurkool. In dat geval zijn er kruiden aan de kool toegevoegd tijdens het bereidingsproces. Ook wordt er wel witte wijn aan de kool toegevoegd, dan ontstaat er wijnzuurkool.
Zelf zuurkool maken
Superleuk om te doen: Van een witte kool zelf zuurkool maken. Je hebt er geduld voor nodig, maar het resultaat is échte HOMEMADE zuurkool.
Zuurkool van zadeltassen tot populaire groente
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Fermenteren is weer populair, dus laten we dit culinaire wondertje eens van wat dichterbij bekijken.
Kruidige wijnzuurkool zelf maken
Het is best een klus, maar dit recept voor zelfgemaakte kruidige wijnzuurkool geeft ook heel veel voldoening. Probeer het gewoon een keer.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?