• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Zuurkool; niet alleen in de stamppot!

Verse zuurkool zit vol vitamine C en is lekker lang houdbaar. Probeer deze recepten.

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Zuurkool

Zuurkool – Zuurkool is best een bijzondere groente. Er bestaan tenslotte geen zuurkoolplantjes of zuurkolen. Ondanks dat het een bewerkt product is, is het een product dat wel als vers verkocht wordt. En ook als niet vers, want er wordt ook een gekookte variant verkocht. Dat klinkt als een ingewikkeld verhaal, maar dat valt erg mee. Wat weet jij van deze groente?

Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

Bereiden en bewaren

Je kunt verse zuurkool koken. Als je het 20 minuten kookt, met wat toegevoegd water, wordt de kool zachter van structuur en zachter van smaak. Je kunt het overigens ook gewoon rauw eten en in een salade verwerken of iets dergelijks. Afspoelen van de zuurkool is niet aan te raden. Als je bang bent dat het te zuur is, kook de zuurkool dan in 50% water en 50% appelsap of een wat zoetere witte wijn.

Mocht je stamppot willen koken, dan zou je kunnen bedenken om de groente en de aardappels in dezelfde pan te koken. Dat kun je beter niet doen, want door de zuurkool zullen de aardappels niet gaar worden. Twee aparte pannen dus!

Bewaar verse zuurkool altijd in de koelkast. Op de supermarkt verpakkingen staat een houdbaarheidsdatum die je kunt aanhouden. Bewaar verse zuurkool die je uit het vat bij de groenteboer koopt, maximaal vijf dagen in de koelkast. Je kunt rauwe, verse zuurkool ook in de vriezer bewaren. Zorg dat het goed verpakt is, vries het in bij -18 graden en bewaar de groente maximaal drie maanden in de vriezer. De zakjes met gekookte zuurkool uit de supermarkt hebben vaak een hele lange houdbaarheidsdatum. Deze zakjes hoef je ook niet in de koelkast te bewaren. Ook gerechten waarin zuurkool is verwerkt, zoals stamppotten kun je invriezen bij -18 graden. Bewaar deze maximaal 3 maanden in de vriezer.

Recepten met zuurkool

Met zuurkool kun je veel lekkere gerechten maken. Uiteraard de stamppot, en die is er in verschillende varianten. Maar ook heerlijke ovenschotels en zelfs een hartige taart of poffertjes kun je maken met deze kool. Er is ook een recept om helemaal zelf zuurkool te maken. Kortom, leef je eens lekker uit met deze heerlijke, gezonde groente!

Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst
Stamppot

Zuurkoolstamppot, dat is toch niet zo moeilijk? Toch zijn er een aantal trucs voor het perfecte resultaat. Geef jouw zuurkoolstamppot smaak

Check het recept of lees de info
Zuurkoolschotel uit de oven
Ovenschotel

Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd

Een lekkere zuurkoolschotel uit de oven, daar krijg je nooit genoeg van. Deze bevat alle klassieke ingrediënten, maar is toch anders!

Wraps met rookworst en zuurkool
Lunch

Wraps met rookworst en zuurkool

Iets anders met rookworst en zuurkool? Leuk voor de lunch, en in een grotere portie ook als diner, deze wraps met rookworst en zuurkool!

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Een laag romige aardappelpuree met daarop hamrolletjes met zuurkool, een ovenschotel, die eenmaal geproefd, zeker vaker gemaakt gaat worden.

zuurkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Een populaire manier om zuurkool te bereiden is de zuurkool ovenschotel met gehakt. Hollandse kost op zijn best.

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen
Bijgerecht

Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen

Een leuk bijgerecht met aardappels en groente? Denk eens aan zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen. Heerlijk bij een stukje vlees of wild!

Zuurkool met salami en paprika
Stamppot

Zuurkool met salami en paprika

Zuurkoolstamppot, altijd lekker! Zeker met deze variatie; zuurkool met salami en paprika. Anders, maar minstens zo lekker!

Vorige Volgende

Een stukje geschiedenis

In tegenstelling tot wat je misschien zult verwachten, is zuurkool een groente die traditioneel niet uit Europa komt, maar uit China. Uit het noorden van China om precies te zijn. Via allerlei omwegen en volksverhuizingen, onder andere van de Mongolen, is deze uiteindelijk in Europa terecht gekomen. In Europa wordt het in veel keukens gebruikt. In Nederland kennen we uiteraard de zuurkoolstamppot, traditioneel gegeten met rookworst. Onze oosterburen eten Sauerkraut mit Bratwurst. In het noorden van Frankrijk, in de Elzas om precies te zijn, is Elzasser zuurkool, geserveerd met verschillende soorten vlees en vleeswaren, een soort van nationaal gerecht. In 2018 kreeg de Choucroute d’Alsace een Europees IGP-label. IGP staat voor Indication Géographique Protégée. Dit garandeert de herkomst van het product en dat het op de traditionele manier is gemaakt. In Nederland hebben we dergelijke labels voor groente niet. Er worden hier twee soorten zuurkool verkocht; verse, ook wel zuurkool ‘uit het vat’ genoemd, en zakjes gekookte zuurkool in diverse varianten. De eerste vind je bij de groenteboer en in de supermarkt, op schaaltjes verpakt, in het koelvak, de tweede in de supermarkt en meestal buiten de koeling. Wist je dat zuurkool vroeger werd meegenomen op de VOC-schepen als die voor een verre reis weggingen? Omdat er niet altijd verse groente en fruit beschikbaar was, betekende dat dat er op de schepen erg eenzijdig werd gegeten. Het gevolg was dat er onder de scheepsbemanning scheurbuik kon uitbreken door een gebrek aan vitamine C. Zuurkool bevat veel vitamine C en het is lang houdbaar. Dus gingen er vaatjes vol van die kool mee aan boord. Probleem opgelost!

Hoe wordt zuurkool gemaakt?

Zuurkool is eigenlijk niets anders dan witte kool. Deze witte kool wordt heel fijn geschaafd en vervolgens gemengd met zout. Als je dat mengsel luchtdicht afgesloten bewaart, gaat het fermenteren. Dat betekent dat de suikers en het zetmeel in de zoute kool omgezet worden in melkzuur. Zo ontstaat er zure kool. De tijdsduur van dat proces is afhankelijk van de temperatuur waarop dat plaatsvindt. Het kan een week of drie duren, maar ook 8 weken. Er worden verschillende varianten aangeboden, waaronder kruidenzuurkool. In dat geval zijn er kruiden aan de kool toegevoegd tijdens het bereidingsproces. Ook wordt er wel witte wijn aan de kool toegevoegd, dan ontstaat er wijnzuurkool.

Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken

Superleuk om te doen: Van een witte kool zelf zuurkool maken. Je hebt er geduld voor nodig, maar het resultaat is échte HOMEMADE zuurkool.

Kruidige wijnzuurkool

Kruidige wijnzuurkool zelf maken

Het is best een klus, maar dit recept voor zelfgemaakte kruidige wijnzuurkool geeft ook heel veel voldoening. Probeer het gewoon een keer.

Zuurkool vat

Zuurkool van zadeltassen tot populaire groente

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Fermenteren is weer populair, dus laten we dit culinaire wondertje eens van wat dichterbij bekijken.

DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Raita
Saus

Raita; uit de Indiase keuken

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales
Maaltijdsoep

Gevulde paddenstoelensoep met Cabrales

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen