Zuurkool – Zuurkool is best een bijzondere groente. Er bestaan tenslotte geen zuurkoolplantjes of zuurkolen. Ondanks dat het een bewerkt product is, is het een product dat wel als vers verkocht wordt. En ook als niet vers, want er wordt ook een gekookte variant verkocht. Dat klinkt als een ingewikkeld verhaal, maar dat valt erg mee. Wat weet jij van deze groente?
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?
Bereiden en bewaren
Je kunt verse zuurkool koken. Als je het 20 minuten kookt, met wat toegevoegd water, wordt de kool zachter van structuur en zachter van smaak. Je kunt het overigens ook gewoon rauw eten en in een salade verwerken of iets dergelijks. Afspoelen van de zuurkool is niet aan te raden. Als je bang bent dat het te zuur is, kook de zuurkool dan in 50% water en 50% appelsap of een wat zoetere witte wijn.
Mocht je stamppot willen koken, dan zou je kunnen bedenken om de groente en de aardappels in dezelfde pan te koken. Dat kun je beter niet doen, want door de zuurkool zullen de aardappels niet gaar worden. Twee aparte pannen dus!
Bewaar verse zuurkool altijd in de koelkast. Op de supermarkt verpakkingen staat een houdbaarheidsdatum die je kunt aanhouden. Bewaar verse zuurkool die je uit het vat bij de groenteboer koopt, maximaal vijf dagen in de koelkast. Je kunt rauwe, verse zuurkool ook in de vriezer bewaren. Zorg dat het goed verpakt is, vries het in bij -18 graden en bewaar de groente maximaal drie maanden in de vriezer. De zakjes met gekookte zuurkool uit de supermarkt hebben vaak een hele lange houdbaarheidsdatum. Deze zakjes hoef je ook niet in de koelkast te bewaren. Ook gerechten waarin zuurkool is verwerkt, zoals stamppotten kun je invriezen bij -18 graden. Bewaar deze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Recepten met zuurkool
Met zuurkool kun je veel lekkere gerechten maken. Uiteraard de stamppot, en die is er in verschillende varianten. Maar ook heerlijke ovenschotels en zelfs een hartige taart of poffertjes kun je maken met deze kool. Er is ook een recept om helemaal zelf zuurkool te maken. Kortom, leef je eens lekker uit met deze heerlijke, gezonde groente!
Hollandse zuurkoolstamppot met spek
Zuurkoolstamppot, dat is toch niet zo moeilijk? Toch zijn er een aantal trucs voor het perfecte resultaat. Geef jouw zuurkoolstamppot smaak
Zuurkoolschotel uit de oven; met spek, rookworst en mosterd
Een lekkere zuurkoolschotel uit de oven, daar krijg je nooit genoeg van. Deze bevat alle klassieke ingrediënten, maar is toch anders!
Wraps met rookworst en zuurkool
Iets anders met rookworst en zuurkool? Leuk voor de lunch, en in een grotere portie ook als diner, deze wraps met rookworst en zuurkool!
Hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Een laag romige aardappelpuree met daarop hamrolletjes met zuurkool, een ovenschotel, die eenmaal geproefd, zeker vaker gemaakt gaat worden.
Zuurkool ovenschotel met gehakt
Een populaire manier om zuurkool te bereiden is de zuurkool ovenschotel met gehakt. Hollandse kost op zijn best.
Zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen
Een leuk bijgerecht met aardappels en groente? Denk eens aan zuurkoolpuree met gebakken paddenstoelen. Heerlijk bij een stukje vlees of wild!
Zuurkool met salami en paprika
Zuurkoolstamppot, altijd lekker! Zeker met deze variatie; zuurkool met salami en paprika. Anders, maar minstens zo lekker!
Een stukje geschiedenis
In tegenstelling tot wat je misschien zult verwachten, is zuurkool een groente die traditioneel niet uit Europa komt, maar uit China. Uit het noorden van China om precies te zijn. Via allerlei omwegen en volksverhuizingen, onder andere van de Mongolen, is deze uiteindelijk in Europa terecht gekomen. In Europa wordt het in veel keukens gebruikt. In Nederland kennen we uiteraard de zuurkoolstamppot, traditioneel gegeten met rookworst. Onze oosterburen eten Sauerkraut mit Bratwurst. In het noorden van Frankrijk, in de Elzas om precies te zijn, is Elzasser zuurkool, geserveerd met verschillende soorten vlees en vleeswaren, een soort van nationaal gerecht. In 2018 kreeg de Choucroute d’Alsace een Europees IGP-label. IGP staat voor Indication Géographique Protégée. Dit garandeert de herkomst van het product en dat het op de traditionele manier is gemaakt. In Nederland hebben we dergelijke labels voor groente niet. Er worden hier twee soorten zuurkool verkocht; verse, ook wel zuurkool ‘uit het vat’ genoemd, en zakjes gekookte zuurkool in diverse varianten. De eerste vind je bij de groenteboer en in de supermarkt, op schaaltjes verpakt, in het koelvak, de tweede in de supermarkt en meestal buiten de koeling. Wist je dat zuurkool vroeger werd meegenomen op de VOC-schepen als die voor een verre reis weggingen? Omdat er niet altijd verse groente en fruit beschikbaar was, betekende dat dat er op de schepen erg eenzijdig werd gegeten. Het gevolg was dat er onder de scheepsbemanning scheurbuik kon uitbreken door een gebrek aan vitamine C. Zuurkool bevat veel vitamine C en het is lang houdbaar. Dus gingen er vaatjes vol van die kool mee aan boord. Probleem opgelost!
Hoe wordt zuurkool gemaakt?
Zuurkool is eigenlijk niets anders dan witte kool. Deze witte kool wordt heel fijn geschaafd en vervolgens gemengd met zout. Als je dat mengsel luchtdicht afgesloten bewaart, gaat het fermenteren. Dat betekent dat de suikers en het zetmeel in de zoute kool omgezet worden in melkzuur. Zo ontstaat er zure kool. De tijdsduur van dat proces is afhankelijk van de temperatuur waarop dat plaatsvindt. Het kan een week of drie duren, maar ook 8 weken. Er worden verschillende varianten aangeboden, waaronder kruidenzuurkool. In dat geval zijn er kruiden aan de kool toegevoegd tijdens het bereidingsproces. Ook wordt er wel witte wijn aan de kool toegevoegd, dan ontstaat er wijnzuurkool.
Zelf zuurkool maken
Superleuk om te doen: Van een witte kool zelf zuurkool maken. Je hebt er geduld voor nodig, maar het resultaat is échte HOMEMADE zuurkool.
Kruidige wijnzuurkool zelf maken
Het is best een klus, maar dit recept voor zelfgemaakte kruidige wijnzuurkool geeft ook heel veel voldoening. Probeer het gewoon een keer.
Zuurkool van zadeltassen tot populaire groente
Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Fermenteren is weer populair, dus laten we dit culinaire wondertje eens van wat dichterbij bekijken.