• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Zwitserse kazen

Elise de Haan door Elise de Haan
in Specials
0
0
Zwitserse kaas

Zwitserse kazen – Bij Zwitserse kaas is het eerste waar je aan denkt ongetwijfeld Emmentaler, de kaas met de grote gaten. Maar er is meer! Naast de andere bekende soorten als Gruyère worden er heel veel heerlijke regionale Zwitserse kazen geproduceerd. Lekker Tafelen neemt je mee naar Zwitserland. Ontdek de Zwitsers!

Zwitserland, kaasland bij uitstek

Waar kun je, behalve in onze eigen vlakke Nederlandse polders met zijn uitgestrekte weilanden dan, nou beter koeien houden dan in de Alpen? Het verschil in landschap kan bijna niet groter, maar ook de alpenweiden lenen zich uitstekend voor het houden van koeien. In de zomer dan natuurlijk, in de winter ligt er meestal een pak sneeuw en zijn de alpenweiden het domein van de wintersporters. Maar in de zomer gebeurt het! Dan worden er hoog in de Zwitserse bergen verschrikkelijk lekkere kazen gemaakt. Deze traditie van kaasmaken dateert al van heel lang geleden. Volgens de geschiedenisboekjes werd er al in de eerste eeuw na Chr. kaas gemaakt op het grondgebied van het huidige Zwitserland. Later, zo rond het begin van de middeleeuwen werd er al kaas geproduceerd in het Emmentalgebried en in het toenmalige graafschap (nu district) Gruyère. De boeren hielden hier in de zomer de koeien op de alpenweiden. Deze werden daar uiteraard ook gemolken. Het was niet te doen om deze melk elke dag naar de bewoonde wereld te brengen om daar te verkopen. Een manier om er een houdbaar product van te maken is natuurlijk het maken van kaas. Deze kaas werd dan aan het eind van de zomer naar het dal gebracht. Zo ontstond er een traditie die uiteindelijk resulteerde in de huidige Zwitserse kazen. Tegenwoordig gaat dit alles natuurlijk op een moderne manier, maar het maken van heerlijke bergkazen doen de Zwitsers nog steeds.

Alpenkaas versus bergkaas

Veel Zwitserse kazen staan bekend als bergkazen. Daarnaast wordt er ook nog de benaming ‘alpenkaas’ gebruikt. Maar let op, bergkaas is niet altijd alpenkaas. Zwitserse alpenkaas wordt alleen gemaakt in de zomer en dat gebeurt in een alpenkaasmakerij op minimaal 1500 meter, hoog in de bergen dus, met melk van koeien die op die plek in de alpenweiden grazen. Deze alpenweiden staan vol gras  waar kruiden en bloemen tussen groeien. Dit levert een kruidig smakende melk op, die direct na het melken tot kaas wordt verwerkt. Alleen als aan deze voorwaarden wordt voldaan mag een kaas alpenkaas heten. Bergkaas wordt het hele jaar door geproduceerd, dus ook als de koeien op stal staan in de winter en met hooi gevoerd worden. Een kaas mag zich ‘bergkaas’ noemen als het productieproces plaatsvindt op een plek vanaf 600 meter hoogte.

Tilsiterkaas
Emmentaler

De belangrijkste soorten Zwitserse kazen

We gaan niet alle soorten Zwitserse kazen hier bespreken. Dan zitten we al snel op een stuk of 35 soorten, waarvan de meeste niet in Nederland te vinden zijn. We zetten de belangrijkste soorten, die ook in Nederland te koop zijn, voor je op een rijtje:

Vacherin Mont d'Or of Vacherin du Haut Doubs

Vacherin Mont d’Or of Vacherin du Haut Doubs

Raclettekaas

Raclettekaas; voor het Zwitserse gerecht!?

Tilsiter

Tilsiter; een Zwitser met Russische roots!

Tête de Moine

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Gruyère

Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas

Emmentaler

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Wil je meer over deze kazen lezen, klik dan op de betreffende soort en je komt op een pagina met specifieke informatie over die kaas.

Zwitserse kazen in de keuken

Ben je ooit op wintersport geweest in Zwitserland? Dan ken je beslist de kaasfondue. Deze kaasfondue wordt sinds 1930 door de Schweizerische Käseunion gepromoot als hét Zwitsers nationaal gerecht. Vroeger was dit een manier om de restjes kaas die overbleven en uitgedroogd waren op te kunnen maken. Eten voor de armen dus. Tegenwoordig is er keus uit vele kaassoorten en is de kaasfondue, onder andere door de toevoeging van wijn bij de bereiding, een veel luxer gerecht. Wist je dat je heel makkelijk zelf een lekkere Zwitserse kaasfondue kunt samenstellen? Naast de fondue is er nog een nationaal Zwitsers gerecht dat met kaas wordt gemaakt. En dat is natuurlijk de raclette. Er wordt kaas verkocht onder de naam ‘raclettekaas’. Dit is echter geen beschermde naam, dus eigenlijk geen specifieke kaassoort, maar kaas die wordt gebruikt voor het bereiden van het gerecht ‘raclette’. Behalve voor het bereiden van deze twee gerechten kun je de Zwitserse kazen uiteraard ook inzetten voor het bereiden van andere gerechten. De kazen smelten goed, dus gebruik ze eens in je ovenschotels. Vooral in gerechten waarin ook aardappels verwerkt zijn zullen deze kazen goed tot hun recht komen. Maar ook een ham-kaas tosti met een Zwitser in plaats van Goudse is heerlijk! Vergeet vooral ook niet eens te kiezen voor een kaasplankje met Zwitserse bergkazen. Het is eens iets heel anders dan het bekende kaasplankje, waarop meestal de zachte kazen de boventoon voeren. Een glas frisse witte wijn erbij en je hebt een Zwitsers feestje!

Fondue van Zwitserse kazen
Zwitserse kaasplank

De lekkerste recepten met Zwitserse kazen

We schreven het hierboven al een keer, met de Zwitsers is het heerlijk koken! Natuurlijk hebben we fonduerecepten voor je, en ook de raclette ontbreekt niet.

Kaasfondue met 3 soorten kaas
Hoofdgerecht

Kaasfondue met 3 soorten Zwitserse kaas

Kaasfonduen is eenvoudig genieten van een heerlijke maaltijd. Een kaasfondue met 3 soorten kaas maken we uiteraard met Zwitserse kazen.

Zwitserse kaasfondue
Hoofdgerecht

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje

Kant-en-klaar kaasfondue kopen? Dat kan. Maar een Zwitserse kaasfondue zelf maken is echt lekkerder en je kunt daardoor verrassen met smaak!

Lasagne met asperges en appenzeller
Ovenschotel

Lasagne met asperges en Appenzeller

Deze lasagne met asperges en Appenzeller kaasragout is eens een heel andere manier van asperges eten. Dit is absoluut comfortfood!

kaasfondue met vacherin mont d'or
Recepten

Snelle kaasfondue met Vacherin Mont d’Or

Een heerlijke en snelle kaasfondue maak je met (Vacherin) Mont d’Or. Lekker als maaltijd met een salade maar ook lekker op de borreltafel.

spitskool gratin met kwarteleitjes193813
Bijgerecht

Spitskool gratin met kwarteleitjes; Verrassend anders

Serveer spitskool eens verrassend anders. Met smaakmakers als, gruyère en kwarteleitjes zet je echt iets lekkers op tafel. Spitskoolgratin met kwarteleitjes

Quiche met Emmentaler
Hapjes

Quiche met Emmentaler, spek en tomaat

Maak kleine quiches voor je High Tea of bij de borrel. Natuurlijk kun je er ook een grote van maken voor bij de lunch. Quiche met Emmentaler is een aanrader

Vorige Volgende
Tags: KaasZwitserland
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten
Specials

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs
Specials

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette
Specials

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Gebakken schol
Specials

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Klassieke eiersaus voor asperges
Saus

Klassieke eiersaus voor asperges

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Kookschool

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen