Recepten om zelf te makenVerse Vis; Tips, inspiratie en recepten

Terug naar homepage

Gevuld ei met gerookte paling; luxe voorgerecht
Stamppot van paksoi met Hollandse garnalen
Amuses met vis uit blik
Zeewolf; heerlijk met spitskool en aardappel
Soufflé van tongfilet met een frisse komkommerdressing
Rillette van makreel: heerlijk voor bij de borrel
Verse kreeft bereiden - Stap voor stap instructie bij het schoonmaken
Amuse van witlof en garnalen; Slechts 4 ingrediënten
Schar met prei en knolselderijpuree
Garnalencocktail; De klassieker met cocktailsaus

Verse Vis; Tips, inspiratie en recepten

Wij Nederlanders wonen langs de Noordzee. Op tafel is dat alleen bijna niet terug te zien. Vis vinden we lastig en we kiezen dan ook niet zo vaak voor een visje. Daar brengt Lekker Tafelen graag verandering in. Vis is niet alleen gezond, je kunt er ook echt heel veel mee. Wees creatief en zet die lekkernijen uit zee wat vaker op tafel.

Duurzaamheid

Er zijn talloze vragen over duurzaamheid. Wat ons betreft is het vooral duurzaam om vis te eten die hier in Nederland gevangen wordt. Vaar niet blind op allerlei logo’s en keurmerken! De Nederlandse Schol bijvoorbeeld heeft niet zo’n keurmerk. Toch wordt er in de scholvisserij van alles aan gedaan om zo duurzaam mogelijk te vissen. Wat ons betreft is Nederlandse vis duurzaam genoeg!

Verse Nederlandse Vis

Bereiden; De vele mogelijkheden op een rij

Verse vis bereiden kan op vele manieren. Kies voor visfilet als je de vis in z’n geheel niet aan durft. Je leverancier helpt je graag op weg zodat jij bij de bereiding alleen nog na hoeft te denken hoe je dat filetje op smaak brengt en de juiste garing meegeeft. We geven je hier een overzicht van bereidingswijzen. Kies je voor even snel een visje bakken of ga je voor een gepocheerd visje.

Vis uit de oven recepten

Vis uit de oven; Een heerlijke manier van bereiden

Vis bereiden in de oven heeft zo zijn voordelen. Het is één van de makkelijkste en minst tijdrovende bereidingswijzen. Naast het gewoon bakken van een visje is de ovenbereiding erg populair. Al is het alleen maar dat jij de tijd hebt om een wijntje te pakken terwijl de vis gaart in de oven en de geur je vast tegemoet komt. Zeker weten dat jij straks dubbel geniet. In deze special tref je de voordelen van bereiding in de oven en helpen we je aan een aantal heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.

Waarmee kook jij vandaag?

Vis

KabeljauwScholTongZalmSkreiDorade – RoodbaarsMakreelZeebaarsForelRode PoonHaringTonijnAnsjovisHondshaaiPalingHeilbot

Schaal- & Schelpdieren

MosselenGarnalenOestersKreeftKokkelsScheermessenCoquilles

Gezond

Vis eten is gezond. Niet alleen omdat het caloriegehalte erg laag is maar ook de vetten zijn erg gezond. Veel vette vissoorten bevatten Omega 3. Overigens adviseert het Voedingscentrum om minimaal 1 keer per week vis te eten. Wij zeggen doen! Gemiddeld halen we in Nederland de 1 keer per week niet.

Bewaren

Ons advies is om vis helemaal niet te bewaren. Eet vis bij voorkeur op de dag van aankoop. We geven je dan ook graag de nodige tips om echt verse vis te kopen.

Verse vis ziet er fris uit en ruikt naar de zee. Hele vis heeft een glanzende huid en heldere, bolle ogen. De kieuwen zijn rood of roze, de staart is stevig en eventuele schubben sluiten goed aan.

Verse visfilets en vismoten zijn stevig, veerkrachtig en licht doorschijnend. Als vis niet vers is, ruik je dit direct aan de onaangename geur.

Reken bij het kopen van vis op ongeveer de volgende hoeveelheden per persoon:

  • 150 gram gefileerde vis
  • 200 gram vismoten
  • 250 gram hele vis
  • 1 kilo mosselen

Wil je wel vis bewaren, zorg dan voor kou. Hoe meer hoe beter zouden we zeggen. Tussen de 1 en 4 graden is optimaal.

Visbouillon maken

Visbouillon; de basis

Handig die blokjes, maar tjonge als je zelf bouillon maakt, dan proef je het verschil echt. Niet zeggen dat je hier uren mee bezig bent, 30 minuten pruttelen en je hebt een prima basis om een heerlijke vissoep te maken. Ik denk dat ik meer tijd kwijt was met naar de markt gaan, wachten bij de viskraam, en weer terug naar huis. Ja, inderdaad alleen de viskraam, want wat je verder nodig hebt, zal je gok ik zo, al standaard thuis hebben liggen.

 

vis-kalender-seizoen

Klik op de afbeelding voor de volledige versie

Vette- en magere vis

Er zijn twee soorten vis: magere vis en vette vis. Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia. Deze zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën.

De vette, olierijke vissen als ansjovis, haring, makreel, zalm, sardine, sprot, tonijn en forel zijn wellicht nog belangrijker voor je gezondheid. Deze vissoorten bevatten de goede vetsoorten die ervoor zorgen ervoor dat je lijf gezond blijft en je bloedvaten schoon. Ook zorgen ze voor een goede cholesterolverhouding.

Omega 3

Vette vis bevat ook echt gezonde vetten. Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten. Deze Omega 3-vetzuren zijn zowel in vis als in schaal- en schelpdieren terug te vinden. Tijdens zwangerschap of borstvoeding wordt ook geadviseerd geen visolie capsules te slikken maar om gewoon verse vis te eten.

De R van Mosselen

Mosselen zijn er volop wanneer de “R in de maand zit” Van september t/m april kun jij genieten van een goed bordje mosselen. En echt, wat we ook proberen…. puur zijn ze het allerlekkerst.

Expeditie Yerseke

Op naar de mosselen! Wat waren wij blij bij Lekker Tafelen om zo vlak voor de start van het mosselseizoen een uitnodiging te krijgen van Christaan van der Poel van www.vis-winkel-online.nl om eens backstage in Yerseke te kijken.

Gezellig mosselen eten

Gezellig mosselen eten, dat is de associatie die wij Nederlanders met mosselen hebben. We eten de mosselen graag gezellig met vrienden of met de hele familie, met zijn allen rond een grote pan geschaard.

Jumbo mosselen ook als larven

Lang geleden gebruikte elke mosselhandelaar een eigen aanduiding om de grootte van zijn mosselen aan te geven. Later kwam hiervoor een uniforme aanduiding in klassen van groot naar klein: Goudmerk, Jumbo mosselen, Imperiaal, Super

Zalm carpaccio

Zalm, veelzijdig en gezond

Natuurlijk komt de zalm niet uit Nederlandse wateren. Het kan natuurlijk geen kwaad om ook eens zalm te eten. Deze populaire vis is overal verkrijgbaar en ook op Lekker Tafelen vind je talloze variaties met verse zalm. Geen idee welke zalm je dan zou moeten kopen? De viswijzer geeft antwoord, maar het blijft allemaal best wel ingewikkeld.

Zalm roken

Zelf zalm roken

Zelf zalm roken is een leuke uitdaging. Moeilijk? Nee, helemaal niet! Je moet alleen even weten wat je aan het doen bent. Doordat je het hele proces zelf in de hand hebt kun je er je eigen smaak aan meegeven. Het doet allemaal een beetje denken aan het gevoel van een pan hachee of een andere stoofpot op het vuur. De geur, de charme en alleen maar wachten op het eindresultaat.

Verse kreeft bereiden; Dat doe je zo:

Aan de hand van stap voor stap foto’s leggen we uit hoe je een verse kreeft bereid. Dat wordt toch vaak nog best een beetje eng gevonden, maar als je het eenmaal een keer gedaan hebt valt dat reuze mee. En als je later aan tafel zit te genieten van echt verse kreeft besef je je dat je dat er graag voor over had.

Oesters

Geniet vaker van Oesters

We eten ze vaak onderweg, maar thuis eten we nauwelijks oesters. Ze zijn hartstikke gezond en vooral heel lekker. Daarom laten we graag zien hoe je oesters openmaakt, maar ook hoe je echt lekkere oesters op tafel zet. Dat kan puur zijn, maar wij zetten drie bereidingswijzen op een rij.

Poke; De nieuwe foodtrend

Poke (spreek uit: poké) is een koud voor- of lunchgerecht uit Hawaï bestaande uit een mengsel van stukjes rauwe vis, fijngesneden groenten en kruiden, een sausje met sesamolie en sojasaus, gebrande nootjes en in een kommetje geserveerd, meestal op een bedje van sushirijst of noedels. Poke is nog een beetje een onbekende in Nederland, maar dat was sushi 15 jaar geleden ook nog. Inmiddels is sushi zó mainstream geworden dat niet alleen hele Chinese horecafamilies zich hebben omgeschoold tot sushimasters, maar ook de Albert Heijn en andere supermarkten een heuse sushibar hebben geïnstalleerd in hun winkel.

Lekker Tafelen heeft zo sterk het vermoeden dat het met poke net zo zal vergaan. Poke is inmiddels vanuit Hawaï met een tornadosnelheid in de VS komen aanwaaien en het zal niet lang meer duren, of de oversteek naar Europa zal een feit zijn.