Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardappel; veelzijdig en gezond

Aardappel – Ren nou niet om half 5 naar het diepvriesvak of naar de koelvitrine voor je aardappelen, maar zorg gewoon dat je altijd een zak aardappelen in huis hebt. Iets Kruimige aardappelen zijn voor alledaags echt een must-have voor in je voorraadkast. Bewaar ze op een donkere plek en dan blijven ze veel langer goed dan zo’n plastic zakje aardappelen en heb je altijd om wat op teug te vallen.  Zet ze in water en koken maar. Of snij ze in plakjes voor gebakken aardappelen, of ga ze lekker pureren voor een zachte aardappelpuree. Zo zie je dat je met een goede basis alle kanten op kunt. Maar begin eerst maar eens met schillen!

[row][double_paragraph]


Aardappelteelt; Kiemen en poten

Als je wilt weten hoe aardappelen bij de winkel terecht komen, moet je eerst weten waar ze vandaan komen en hoe ze groeien. We kopen ze tegenwoordig op kooktype in de supermarkt en het ras zegt ons weinig meer. Tegenwoordig staan er verre landen op deze zakken terwijl wij in Nederland ontzettend lekkere aardappelen telen zoals Borgers, Doré, Frieslanders en Eigenheimers. Wij gingen naar een familiebedrijf in Friesland te Franeker om te kijken hoe aardappelen worden geteeld. En dat begint bij het kiemen en poten.


[/double_paragraph][double_paragraph]

Aardappelteelt; kiemen en aardappels poten header

[/double_paragraph] [/row]

[row][third_paragraph]

Aardappelsalade met hollandse garnalen (4)

Verse salades met aardappel

[/third_paragraph][third_paragraph]

gekruide aardappelen header bovenaaf

Aardappel, voor veelzijdige bijgerechten

[/third_paragraph][third_paragraph]

Cottage pie

Ovenschotels met aardappel, zo makkelijk!

[/third_paragraph][/row]

aardappelpagina devider

Wist je dat….

[row][third_paragraph]

Ieder aardappelras zijn eigen smaak heeft. Zo smaakt een Irene weer anders dan een Doré. Varieer dus met aardappelrassen voor een echte smaakbeleving.

[/third_paragraph][third_paragraph]

Aardappels geen dikmakers zijn zoals pasta. Maar ze bevatten juist veel vitamines, mineralen en vezels! Een gezonde en voedzame begeleider van de maaltijd.

[/third_paragraph][third_paragraph]

Wij Nederlanders gemiddeld 140 kg. aardappels per persoon per jaar eten. De aardappel is nog altijd favoriet tijdens de warme maaltijd.

[/third_paragraph][/row]

aardappelpagina devider

Aardappelbasisrecepten

De aardappel is lekker veelzijdig. Maar daar moet je wel de basis voor kennen. Wij leggen je graag deze basisrecepten uit zodat jij er straks mooie variaties op kunt maken.

[row][forth_paragraph]

Lekker smeuïge aardappelpuree

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Homemade pommes duchesse

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Gebakken aardappelen

Perfect gebakken aardappeltjes

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Aardappel courgette koekjes

Verrassende Aardappelpannenkoeken

[/forth_paragraph][/row]

[row][forth_paragraph]

Rosti van aardappel gaar in de pan

Echte Rösti uit de pan, net als in Zwitserland

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

patat bakken

De lekkerste frieten maak je zelf!

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

Gnocchi

Ontdek gnocchi; de Italiaanse basisklassieker

[/forth_paragraph][forth_paragraph]

zelfgemaakte aardappelkroketjes

Heerlijk krokant, zelf gemaakte aardappelkroketten

[/forth_paragraph][/row]

[row][double_paragraph]

Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen

[/double_paragraph][double_paragraph]

Aardappels koken header schaal

Aardappels koken, stap voor stap instructie

[/double_paragraph] [/row]


Aardappel informatie en tips

Wist je dat er ontzettend veel soorten aardappelen zijn? Dat de eerste aardappelen in april gepoot worden zodat wij in juni van nieuwe aardappelen kunnen genieten? En wist je dat er verschillende kooktypen zijn die ervoor zorgen dat jouw aardappelgerecht perfect word? Wij vertellen je o.a. hoe je aardappelen bewaard en welke basisbereidingen er zijn zodat je eindeloos kunt variëren.

[row][third_paragraph]

aardappelen oogst

Aardappelsoorten

Er zijn wereldwijd over de duizend soorten aardappelen en alleen al in Nederland worden daar zo’n 550 soorten van geteeld. Echter zijn lang niet alle soorten voor de winkel bestemd. Wij hebben een top 50 voor je opgesteld met de 50 meest voorkomende soorten. Je vind er de soorten, welk kooktype ze zijn en voor welke bereiding ze geschikt zijn. En wanneer ze verkrijgbaar zijn, indien bekend.

[/third_paragraph][third_paragraph]

Aardappelen bewaren

Wanneer worden aardappelen geoogst, wat is eigenlijk natrot en hoe voorkom je dat. Hoe kom ik van die vervelende uitlopers af? Kortom, hoe bewaar ik eigenlijk aardappels zodat je er langer van kunt genieten. Wij vertellen je het in dit artikel.

[/third_paragraph][third_paragraph]

Aardappel kooktypen

Er zijn een aantal vaste soorten kooktypen voor aardappelen. Vastkokend, vrij vastkokend, kruimig en zeer kruimig. Ieder kooktype is geschikt voor een bepaald doel. Zo maak je van kruimige aardappelen de heerlijkste frites en zijn vastkokende aardappelen juist heel geschikt voor salades en ovenschotels. Lees hier waar alle kooktypen geschikt voor zijn.

[/third_paragraph][/row]


 

Voor nog meer recepten met aardappelen klik je hier

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Printen