Aardappels

Ouderwets lekker!

Aardappels met een naam en met een smaak

Gewoon een aardappel. Nee, niet voorgekookt, alvast geschild of diepgevroren en al helemaal geen poeder uit een pakje dat de naam aardappelpuree draagt. Gewoon een aardappel. Zo’n knol die je moet schillen. Hier lees je alles over de aardappel en geven we je heel veel tips & recepten. Haal uit die bruine knollen wat er daadwerkelijk in zit en dat is vooral heel veel smaak en voedingswaarde.

Bereiden

Wist je dit al?

aardappelsoorten

Aardappelsoorten

Er zijn ontzettend veel aardappelsoorten. Wij hebben de 50 meest voorkomende soorten op een rij gezet, inclusief schilkleur, kooktype, verkrijgbaarheid.


Eet jij regelmatig aardappelen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Ontdek deze aardappelrecepten

Naast de aardappel als bijgerecht zijn er nog talloze mogelijkheden om de aardappel op tafel te zetten. Natuurlijk in de stamppot, maar probeer ook eens aardappelbrood, aardappelpannenkoeken of soepen, gratins en nog veel meer. Wij hebben een lekkere selectie voor je klaargezet zodat je die gezonde pieper nog vaker kunt serveren.

Tips van onze lezers

Voorgekookte iets kruimige aardappeltjes volledig laten afkoelen en vervolgens afbakken in ossenwit. Lekker smeuïg van binnen met een krokant korstje en een heerlijke smaak. Vergeet tot slot het grof zeezout niet!!!

Aardappelen kun je het beste op zetten met koud water. Bewaar aardappelen in een groenten netje en niet in een afgesloten blik. Sinds ik ze in een groenten netje bewaar hebben ze geen uitlopers meer.

Doe aardappels met schil 5 minuten in de magnetron. Dan de schil eraf pellen. Dat gaat dan namelijk supermakkelijk. Bak ze daarna af in de airfryer. Heerlijk!

De beste gebakken aardappelen! Krokant van buiten en luchtig van binnen. Vastkokende aardappelen 11 minuten voorkoken, in dikke plakken snijden (1 cm), bakken in boter en olie, en dat duurt dan wel een kwartiertje!

Ik ben gek op de smaak van Frieslanders en koop ze bij de boerenlandwinkel. Omdat wij geen grote eters zijn bewaren we ze donker en koel.

Gebruik eens bij het maken van aardappelpuree bouillon in plaats van melk. De puree krijgt hierdoor een lekkere smaak. Of roer er een paar lepels kruidenroomkaas doorheen.

Aardappel flinterdun snijden op een mandoline en vervolgens stapelen in een cakeblik met klontjes roomboter ertussen en afbakken op 190 graden 30 min. en voila: een heerlijke en vooral simpele bereiding van aardappel. Een terrine van aardappel. Lekker culinair ook!

Voordat we frieten bakken deze eerst even koken dan worden ze krokanter

Rassen en smaken

aardappelEr zijn talloze soorten en rassen aardappelen. Ze verschillen onderling van schilkleur, smaak en seizoen. Een beetje liefhebber zal zijn of haar smaak heel goed kennen. Helaas wordt er steeds meer gekozen voor massa. Goedkope aardappelen waarbij je geen idee hebt welk ras je koopt. Jammer, want daarmee wordt de aardappel inderdaad saai. Mislukte teelt experimenten komen toch in de winkel terecht onder de naam snelschillers of consumptie aardappelen. Ze zijn of kwetsbaar, of smakeloos.

Probeer eens een eigenheimer, een bildstar, een doré, een irene, een eersteling of een opperdoezer ronde. Stuk voor stuk zijn het smaakvolle rassen die we meer zouden moeten waarderen. Onze naam zegt het al. Lekker Tafelen wordt pas echt lekker als je weet wat je eet.

Hopelijk inspireert deze pagina je om deze gezonde bruine knollen weer vaker te kopen en te eten. Er zijn mogelijkheden genoeg om ze iedere dag van de week op een andere manier te serveren. Natuurlijk wissel je af en toe af met pasta of rijst. Over het algemeen worden pasta’s en rijstgerechten met veel minder groenten gegeten dan aardappelgerechten. Lekker zijn vooral ook de aardappelschotels. Gebakken aardappeltjes met vlees, vis, kaas of groenten die je serveert met een salade. In de zomermaanden zijn aardappelschotels en aardappelsalades populair. In de wintermaanden de ovenschotels, gratins en stamppotten. Zo tafel je het hele jaar door lekker.

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten