Recepten om zelf te makenFruit; Kies voor de smaak van het seizoen

Terug naar homepage

Fruit; kies voor de smaak van het seizoen – Vers fruit is op z’n lekkerst in het juiste seizoen. Op Lekker Tafelen ontdek je niet alleen die seizoenen, we helpen je ook aan tips om fruit eens heel anders te gebruiken. Even geen peer uit het handje maar een peer op een sandwich, in een salade of in een echt lekkere fruitcake.

Fruit; Lekker vers van de markt

Koop je een schaaltje appels in de supermarkt of ga je naar de echte markt waar je de appels zo uit een veilingkist raapt. Het prijsverschil is enorm en een middagje op de markt is echt goed voor je inspiratie in de keuken en ben je even inspiratieloos, vraag je groenteman om tips, een vakman deelt maar wat graag zijn warenkennis met zijn klanten.

Fruit - variaties op lemon curd

Variaties op lemon curd

fruit - appelrolletjes

Appelrolletjes met butterscotch saus

Gebakken banaan met honing

Gebakken banaan met honing


Fruit uit het seizoen; om eindeloos van te genieten

Fruit dat kort na de oogst gegeten wordt heeft gewoonweg de meeste smaak, om van het lekkerste fruit te kunnen genieten is het dus belangrijk dat het fruit zo weinig mogelijk kilometers heeft afgelegd. Kies je voor fruit uit Nederland of liever nog uit je eigen regio, dan kies je voor smaak. Naast dat seizoensfruit dus veel lekkerder is, is het goedkoper en makkelijker verkrijgbaar.

De Hollandse aardbei, hij is er weer

De eerste vroege Hollandse aardbeien zijn er weer. Zoet en dieprood, dat is natuurlijk de Lambada, één van de lekkerste aardbeien die we kennen. Een vroeg ras met een perfecte aardbeiensmaak. Een echte Hollandse aardbei herken je aan het mooie, puntige, groene kroontje, de aardbeien met een flinke grote groene kroon zijn vaak aardbeien afkomstig uit het buitenland. Nu ons eigen land weer ons dit lekkers biedt is er toch gelijk weer reden genoeg om met deze heerlijke vrucht aan de slag te gaan.

Gebruik deze heerlijke vrucht in een salade, bak er een taart of ander soort gebak mee of kies een mooi potje en maak je eigen aardbeienjam om erin te doen. De aardbei biedt tal van mogelijkheden in de keuken maar vergeet niet dat hij zo uit het vuistje natuurlijk ook heerlijk is.

Let op, er zijn ook veel buitenlandse aardbeien op de markt. Maak je keuze op smaak en kies voor lokaal.

Twee stuks fruit per dag

Eet jij 2 stuks per dag? Het blijkt dat veel Nederlanders dat niet halen. Alle reden dus om aan de slag te gaan met recepten waarin fruit een hoofdrol speelt. Soms zoet, soms hartig en soms als hoofdgerecht. Ruim 300 recepten moet toch voldoende inspiratie zijn.

Appels

recepten met appels

Markt mango's

recepten met mango

bananen

recepten met banaan

Verse ananas schoonmaken

Verse ananas, de ene is andere niet

Vers fruit eten, we weten allemaal hoe gezond dat is. De ananas behoort absoluut tot de populairste fruitsoorten. Wie in de supermarkt langs een koeling loopt met bakjes (vers) gesneden ananas kan de verleiding vaak niet weerstaan. Menig bakje verdwijnt direct in het mandje om al heel snel na aankoop genuttigd te worden.

Kiwi

Kiwi; de frisse Nieuw-Zeelandse vitaminebom

De benaming kiwi duidt niet alleen op de decoratieve vrucht, maar ook op een klein pluizig vogeltje. En de bewoners van Nieuw-Zeeland mogen zichzelf ook graag introduceren als kiwi’s. Kortom; Nieuw-Zeeland is onlosmakelijk verbonden met de kiwi. Op Lekker Tafelen willen wij ons natuurlijk verder verdiepen in het kiwifruit.

Granaatappel, een exotisch vrucht om te ontdekken

De granaatappel is niet de meest gegeten vrucht. Zelfs in de top 25 komt ie niet voor. Kom doe mee, kijk mee, lees mee, en vooral…. proef mee! We gaan samen ontdekken hoe mooi, makkelijk en smaakvol deze exoot is.


Superfoods

Of superfoods al dan niet bestaan daar kun je over discussiëren, wel is het natuurlijk een feit dat er voedingsmiddelen zijn die wel heel veel goede eigenschappen bevatten, de avocado is hier een goed voorbeeld van maar ook de dadel en laten we de verschillende noten ook niet vergeten. Lees en leer zelf en bepaal dan wat goed voor jou is.

Avocado superfood! 11 overtuigende bewijzen

De avocado; hij zou geen superfood genoemd worden, als er niet heel veel goede voedingsstoffen in zouden zitten!!

  • Een avocado is een vrucht geen groente
  • Een avocado bevat ontzettend veel proteïne
  • Een avocado bewaar je op een koele plek, maar niet in de koelkast
  • Een avocado rijpt sneller als je hem naast een appel of een banaan legt

Dadels

Dadels; een verantwoorde snack

Dadels zijn ideaal om verantwoord mee te bakken of  te koken. Ze kunnen perfect fungeren als zoetmiddel, je hebt dan geen suiker meer nodig.


Soorten noten

Soorten noten in één handig overzicht

Noten, ze zijn gezond en je kan er zoveel lekkers mee maken. Wij zetten de soorten noten voor je op een rij. Natuurlijk delen we ook onze recepten waarin noten een hoofdrol spelen. Noten zijn tenslotte hartstikke gezond. We willen je dan ook graag overtuigen om eens vaker een zak chips in te ruilen voor een zak vers gebrande noten.

Recepten met peer

Achter alledaags fruit als een peer gaat een hele wereld schuil. Best leuk om je daar eens in te verdiepen. Dat hebben we dan ook voor jullie gedaan en tegelijk geven we je een aantal heerlijk recepten mee.

Lekkers uit de slowjuicer

Slowjuicer van Wartmann; een krachtige alleskunner

De slowjuicer perst langzaam het sap uit fruit en groenten. De Wartmann Slowjuicer doet dit met 30 omwentelingen per minuut. Vitaminen en mineralen blijven op deze manier optimaal behouden en sappen worden er op deze manier tot de laatste druppel uitgeperst. Ook bij de slowjuicer houd je net als bij de sapcentrifuge een deel pulp en een deel sap over. Ik heb persoonlijk helemaal niets met tarwegras, maar dit apparaat schijnt dit goedje als enige van de drie ook prima te kunnen persen. Het sap schijnt langer houdbaar te zijn dan dat van de sapcentrifuge, tot wel 48 uur, maar zoals eerder gezegd, ik kan het niet controleren. Ik drink het daarbij liever meteen op. Wat me wel logisch lijkt is dat wanneer je groente en fruit langzaam kneust er meer sap uitkomt, met een slowjuicer haal je dus meer sap uit je appeltje dan bij een sapcentrifuge.