Andijvie

Er bestaan twee soorten andijvie: de krulandijvie en gewone. Beide soorten worden zowel verbouwd in kassen als in de volle grond.

Andijvie heeft een sterke, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond en kun je rauw (als salade met wat dressing bijvoorbeeld op een broodje gezond) en gekookt opdienen. Bovendien bevat deze groente veel vitamines en mineralen.

Seizoen of verkrijgbaarheid

Andijvie is er het hele jaar door. Toch zie je veel verschillen in de aangeboden kwaliteit van deze groente. De feiten op een rij:

Andijvie komt een groot deel van het jaar gewoon uit Holland. Daarbij maken we echter verschil tussen de kasandijvie en de andijvie van de volle grond. In januari en februari is vooral de Spaanse variant verkrijgbaar. Andere landen is ook mogelijk maar Spanje levert wel het belangrijkste deel.

De platte kroppen hebben een hard dat duidelijk geel is. Dit is een heerlijk zachte variant om te koken, maar ook in de stamppot. De Hollandse, langwerpige kroppen hebben een wat stevigere bladstructuur. Deze is erg geschikt voor salades.

Simpele tip: Neem Hollandse andijvie, snijd in reepjes, gepelde walnoten erdoor scheppen, dressing maken van suiker, olie en azijn en een gekookt eitje erover. Dat is smullen van verse Hollandse bladgroenten.

Globaal:

Januari en Februari = uit het buitenland

Maart t/m December = Hollandse andijvie uit de kas of van de volle grond.

Andijvie bereidingstijden

Verse andijvie bereiden is hartstikke makkelijk en ook heel erg snel. Voor koken en stomen moet je net even meer tijd uittrekken. Wil je snel? Kies dan voor andijvie uit de wok of gesmoorde andijvie.

  • Koken: 10 – 13 minuten
  • Roerbakken: 6 – 8 minuten
  • Smoren: 7 – 8 minuten
  • Stomen: ca. 15 minuten

Krop of voorgesneden?

Hoe makkelijk is het om een zak andijvie te kopen die al is gewassen en gesneden? Toch raad ik je aan om een krop te nemen. Het is wat bewerkelijker maar wel een stuk betaalbaarder dan de kant-en-klare versie. Wanneer je een krop koopt moeten de bladeren stevig aanvoelen en er “mals” uitzien, lekker frisgroen dus. Snijd de krop doormidden en verwijder de harde kern. Was de bladeren goed en snijd de andijvie dan in de gewenste grootte. Zat er veel zand in? Was de groente dan nu nogmaals en slinger deze droog in een slacentrifuge.

Andijvietaart; weer eens wat anders dan stamppot

Bij andijvie gaat het al snel over stamppot. Een andijvietaart is een mooie variant met deze alledaagse groente. De andijvietaart wordt gemaakt met bladerdeeg en heerlijk op smaak gebracht met gruyère en spek. Echt een gerecht voor de herfst- en wintermaanden maar je mag deze quiche natuurlijk ook 's zomers...

Andijviestamppot op z’n Italiaans

De Hollandse andijviestamppot met een lekker Italiaans tintje. Ook met stamppot kun je blijven verrassen! Andijviestamppot op z'n Italiaans is gewoon een kwestie van afstappen van de bekende weg. Een tomaatje, een pijnboompitje en wat Parmezaan maken Andijviestamppot op z'n Italiaans een heerlijke ontdekking.

Zo wordt andijvie geteeld:

Bij de plantenkweker worden vanuit zaadjes de andijvieplantjes gekweekt. Als deze voldoende groot zijn, ze zijn dan nog maar heel klein, gaan ze naar de teler. Deze plant ze op ongeveer 30 centimeter van elkaar in de grond. Afhankelijk van het seizoen waarin ze groeien, kan de andijvie na 8 tot 12 weken worden geoogst. De plantjes zijn op dat moment uitgegroeid tot stronken van ongeveer een halve kilo (buitenteelt) tot 350 gram (glasteelt). Goede andijvie heeft een mooi geel hard met daar omheen gezonde groene bladeren.

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten