Witlof

Witlof; Het hele jaar door een inspirerende bladgroente – Witlof is jaarrond verkrijgbaar. Toch ligt de topaanvoer in de wintermaanden. Van november t/m februari koop je volop lof van goede kwaliteit en voor een lage prijs. En juist in deze tijd is dat een perfecte aanvulling op alle koolsoorten. In deze special een aantal tips en verrassende recept ideeën.

Witlof bereiden

Witlof is wel het makkelijkst schoon te maken product binnen de bladgroenten. Even het kontje wegsnijden, de buitenste blaadjes vallen er dan vanzelf af. Grote struikjes even halveren en de harde pit, die je dan prachtig ziet lopen, even verwijderen.

Door de licht bittere smaak is deze groente niet altijd populair. Rauw is deze groente bitterder dan wanneer je deze eerst kookt. Het wokken van witlof is steeds populairder geworden, en ook een makkelijke bereidingswijze. Als je de roerbakt met roomboter en er een lepeltje honing aan toevoegt ben je in 5 minuten klaar en heb je een witlofgerechtje op tafel waar ook de kinderen van smullen. Alle bitterheid is er dan uit verdwenen. Wil je witlof koken, dan heb je toch een kwartier kooktijd nodig.

 

Je kunt lof wel een week bewaren. Leg deze dan donker ( in een papieren zak ) in de koelkast.

Witlof teelt

Teelt

De teelt gebeurt voornamelijk in grotten of donkere schuren. Terwijl steeds meer kinderen denken dat eten ‘uit de fabriek’ komt, vinden wij het des te meer van belang dat we begrijpen wat er allemaal bij komt kijken voordat een product van boer tot winkel komt. Lees hier alles over de teelt van witlof.

Lees hier verder

Groeit in het donker

Witlof wordt in het donker gekweekt, waardoor het bladgroen geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Een goede groenteman zorgt ook dat zijn lof mooi geel blijft. Groene witlof heeft teveel in het licht gelegen en is dan ook meestal wat ouder. Als je dus witlof meeneemt, kijk dan goed naar de kleur.

2 x luxe voorgerechtjes

3 x Salade met witlof

Ontdek ook de witlofsoep

Recepten: 4 x bijgerecht met witlof

Recepten met witlof

Onderstaand nog veel meer recepten waarin witlof een hoofdrol speelt. Zo zet je steeds iets origineels met witlof op tafel. Ga voor een lekkere ovenschotel of een stamppot maar probeer ook eens de prachtige combinaties met vis of vlees.

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen