Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

4 Stoere winterse wijnen uit Zuid-Amerika

4 Stoere winterse wijnen uit Zuid-Amerika. De Barrel Selection wijnen van Salentein (Argentinië) en De Max Reserva wijnen van Errázuriz (Chili)

De Barrel Selection wijnen van Salentein, Argentinië

Het verhaal van Bodegas Salentein begint in de jaren 90 als de Nederlander Mijndert Pon tijdens een van zijn zakenreizen verliefd wordt op Argentinië. Tegen alle adviezen in plant hij zijn eerste wijnstokken aan in wat anderen als een ‘woestijn’ zagen. Hij bleek een visionair want zijn wijnen behoren inmiddels tot de top van Argentinië. De wijngaarden voor de Barrel Selection wijnen liggen hoog op de hellingen van het Andesgebergte in de Valle de Uco. Hier profiteren de druiven van optimale omstandigheden voor wijnbouw: warme zon overdag en koele nachten, een stenige, goed waterdoorlatende bodem en het pure smeltwater van de besneeuwde bergtoppen van de Andes. De Barrel Selection wijnen zijn, zoals de naam al zegt, gerijpt op eikenhouten vaten. Dit geeft de wijnen hun structuur en stevige body maar ook hun ronde karakter.

Salentein Barrel Selection Chardonnay

Exotisch, Vol, Zacht

Een zeer elegante, zachte en romige wijn. Goudgeel van kleur met aroma’s van tropisch fruit, honing, een lichte toast en vanille door de 6 maanden houtrijping.

Lekker bij stevige vissoorten zoals zeebaars, gebakken tong

Salentein Barrel Selection Malbec

Complex, Fruitig, Hout gelagerd

Een wijn met een mooie body en een fruitrijk karakter. Geuren en aroma’s van rood fruit, bramen, pruimen, chocolade en vanille.

Lekker bij gegrild vlees, wild, hazenpeper. Deze wijn kun je na de maaltijd ook lekker doordrinken bij een kaasplankje met (harde) kazen.

De Max Reserva wijnen van Errázuriz, Chili

Nog zo’n pionier was Don Maximiano Errázuriz. Al in 1870 plantte hij zijn eerste wijnstokken in de woeste Valle de Aconcagua in Chili. De onherbergzame omgeving vormt vandaag de dag nog steeds het perfecte decor voor wijnbouw met zijn natte en koele winters en warme en droge zomers in combinatie met de vochtige bries afkomstig van de Stille Oceaan. Het dorre landschap transformeerde onder leiding van Don Maximiano naar een gebied rijk aan wijngaarden van wereldklasse. Inmiddels staat Eduardo Chadwick Errázuriz, de 5e generatie aan het roer. De hoofd-wijnmaker heeft een Franse achtergrond. Hierdoor onderscheiden de wijnen van Errázuriz zich van andere Chileense wijnen: ze zijn minder bombastisch en hebben een meer klassiek Frans karakter. Errázuriz bezit verschillende wijngaarden, die worden aangeduid als MAX I t/m MAX VII. De Max Reserva wijnen zijn een blend van de mooiste druiven uit de verschillende MAX wijngaarden.

Errázuriz Max Reserva Chardonnay

Complex, Intens, Rijk, Zuiver

Deze complexe wijn is rijk aan tropisch fruit en honing. Het is een volle wijn met vanilletonen door de vergisting en 10 maanden rijping op eikenhouten vaten. De frisse citrustonen en mineraliteit zorgen ervoor dat hij niet log wordt.

Lekker bij romige visgerechten, licht gegrild vlees, avocado, schaal- en schelpdieren, gegrilde tonijn en salades met artisjokken.

Errazuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon

Complex, Krachtig, Pittig, Rijp

Een wijn met body en structuur maar toch elegant. Je ruikt en proeft kersen, cassis mokka en een fijne kruidigheid. Ook in deze wijn vanilletonen door de rijping van 10 maanden op eikenhouten vaten. De afdronk is lang en vraagt om meer.

Lekker bij ossenhaas, wild, risotto met paddenstoelen.

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.