Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Asperges, wat drinken we daarbij? Muscat!

De allereerste asperges eet ik het liefst zo naturel mogelijk. Slechts begeleid door een goede gekookte ham, een gekookt eitje en gesmolten roomboter. Én een mooi glas wijn natuurlijk. Maar welke wijn pak je dan?

0 515

Asperges, wat drinken we daarbij? Muscat! – Asperges, ze zijn er weer. De allereerste eet ik het liefst zo naturel mogelijk. Slechts begeleid door een goede gekookte ham, een gekookt eitje en gesmolten roomboter. Én een mooi glas wijn natuurlijk.


Etiënne Hugel

Aspergewijn Muscat classic HugelDe eerste wijn waar je aan denkt bij witte asperges blijft toch altijd de Pinot Blanc. Met name de Pinot Blancs uit de Elzas vliegen de schappen uit in het vroege voorjaar. Maar deze keer ga ik eens voor iets anders: een Muscat, eveneens uit de Elzas. Die proefde ik namelijk laatst tijdens een lunch en ik vind hem heerlijk! Etiënne Hugel, uit de bekende wijnmakers-familie Hugel uit Riquewihr, presenteerde die middag de nieuwe look-and-feel van hun familiebedrijf.

Landjepik

De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de grens met Duitsland. Door oorlogen en ‘landjepik’ was de Elzas soms Duits en dan weer Frans. Na de tweede wereldoorlog is de streek Frans geworden én gebleven. Veel van die wisselingen heeft de familie Hugel meegemaakt, want het bedrijf is al sinds 1639 in de familie! Nu, ruim 70 jaar na die laatste oorlog, is het tijd om te kiezen voor nieuwe, strakkere labels en het ‘Hugel et fils’ te vervangen door ‘Famille Hugel’. Van die ‘Famille’ staat inmiddels al de 12e en 13e generatie aan het roer!

Te zoet

De goede wijnen uit de Elzas hebben het jarenlang niet gemakkelijk gehad, zo vertelt Etiënne Hugel. Ze leden onder het repertoire van de slechte. Er werd veel te veel geproduceerd en vaak van een slechte kwaliteit. Hugel maakt altijd al droge wijnen, maar de perceptie voor Elzaswijnen in het algemeen was dat ze altijd (te) zoet waren. Gelukkig is dat 100% omgedraaid en leren meer en meer mensen de hoge kwaliteit van veel Elzaswijnen kennen. Zoals ook ik deze middag!

De Muscat Classic 2013

In deze wijn ruik en proef je echt muskaatdruiven. Hij is mooi droog, knisperend fris en aromatisch. Tijdens de lunch drinken wij hem bij bij gegrilde coquilles met venkel en sinaasappel. Daar is hij heerlijk bij, ook door het kleine bittertje dat de wijn heeft. Geniet van Muscat als verfrissend aperitief, bij geitenkaas, gekruide gerechten, gerookte vis (makreel!) en natuurlijk….. Hollandse asperges!

Adviesprijs: 12,69
Wijnhuis: http://www.hugel.com
Verkoopadressen: http://www.orbwijn.nl/nl/verkooppunten.html

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer