Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Biologische wijn is hot en hip

Biologische wijn is hip. Maar wat is nu het verschil tussen biologische wijn, biodynamische wijn en natuurwijn? We leggen het uit.

0 563

Biologische wijn is hot en hip! – Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld worden steeds meer biologische wijnen geproduceerd, verkocht en gedronken. Wat zijn de overeenkomsten tussen biologisch, biodynamisch, natuurlijk…. En wat zijn verschillen?

Biologisch

Biologisch is een term die binnen de Europese Unie wettelijk beschermd is. Dit houdt in dat wijnen die biologisch claimen te zijn streng worden gecontroleerd voordat deze in Nederland of een ander Europees land verkocht mogen worden. In Nederland controleert de organisatie Skal in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken of biologische producten ook echt biologisch zijn. Goedgekeurde biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene b|aadje’.


Biologische wijn

Om voor wijn het certificaat ‘biologisch’ te verkrijgen worden er aan het werken in de wijngaard strenge regels gesteld. Zo mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Om ziektes en ongedierte in de wijngaard tegen te gaan worden natuurlijke manieren gebruikt. Zo eten lieveheersbeestjes schadelijke luizen en worden bepaalde vogels gelokt om schadelijke insecten te verorberen. Elk bedrijf zoekt zijn eigen oplossingen. Bij Cono Sur in Chili bijvoorbeeld heeft men last van de schadelijke burrito-kever. Daar laat men ganzen rondlopen die zich tegoed doen aan de kevertjes en zet men met vet en knoflook ingesmeerde stukken karton tegen de onderkant van de druivenstokken om te voorkomen dat deze kevers tegen de stam opklimmen. Bij biologische wijnbouw is een natuurlijk evenwicht in de wijngaard een belangrijk uitgangspunt. Kunstmest mag niet worden gebruikt. Door gras en speciaal uitgekozen bloemen en planten tussen de druiven te laten groeien ontwikkel je een natuurlijke flora. De wortels zorgen op een natuurlijke manier voor de beluchting van de aarde.

Ook de vinificatie (het proces na de wijngaard tot de wijn in de fles zit) is aan regels gebonden; er mag vrijwel niets aan toegevoegd worden. Een kleine hoeveelheid sulfiet (belangrijk voor de houdbaarheid van de wijn) is echter bij biologische wijn nog wel toegestaan.

Biodynamische wijn

Hier gaat men nog wat verder dan bij de biologische wijn. Bij deze manier van wijn maken gaat men uit van de antroposofische ideeën van Rudolf Steiner. Men gaat ervan uit dat hemellichamen de groei van de druiven beïnvloeden. Zo wordt de zaaikalender van Maria Thun gebruikt die naar de stand van de maan de cyclus van de natuur heeft vastgelegd. lets wat je ook ziet bij het maken van biodynamische wijn is het gebruik van mest uit koehoorns. Van de koehoorn wordt verondersteld dat die krachten vanuit de kosmos verzamelt. De koehoorns worden in het najaar gevuld met koemest en ingegraven in de wijngaard. In het voorjaar worden ze uitgegraven en wordt de inhoud met regenwater verdund terwijl men op een bepaalde manier roert. Dit preparaat wordt gebruikt als bemesting van de druivenstokken. Ook voor biodynamische wijnen is een certificering. Goedgekeurde wijnen krijgen het Demeter keurmerk.

Natuurwijn

Voor natuurwijn is (nog) geen certificering en er zijn dus ook geen regels opgesteld. Bij natuurwijn laat men, zoals de naam al zegt, de natuur volledig zijn gang gaan. Men grijpt zo weinig mogelijk in. Chemische producten of industriële gisten worden niet gebruikt. Wettelijk toegestane moderne technieken om de tannines in de wijn te verzachten, het alcoholgehalte te verhogen c.q. verlagen of een houtsmaak aan de wijn te geven worden ook niet toegepast. Men probeert zo dicht mogelijk bij ‘de wijn’, bij ‘het terroir’ te blijven. Veel wijnen worden gemaakt naar de smaak van de consument. De consument verwacht van ‘zijn of haar’ wijn een constante kwaliteit. Dat is bij natuurwijnen anders. De wijn wordt gebotteld ‘zoals hij is’. Er wordt geen sulfiet toegevoegd. Dit kan van invloed zijn op de wijn; de kans op oxidatie is groter dan bij ‘normale’ wijn. Elke fles kan dus anders zijn. Dat maakt het kopen c.q. drinken van een natuurwijn ingewikkelder, maar zeker ook spannend.

Keurmerken

Tot slot moet nog even vermeld dat een groot aantal wijnmakers wel biologisch werkt maar niet het keurmerk voert. In een koeler klimaat is de kans immers groot dat de hele oogst door een (schimme|)ziekte wordt vernietigd als die eenmaal in je wijngaard komt. Dan zou een faillissement om de hoek staan. Vraag dus bij je slijter of wijnwinkel over de wijn waarin je bent geïnteresseerd. Ze vertellen je er graag over!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer