Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bourgondische Chablis; Welke wijn drink jij bij oesters?

Zowel oesters als Chablis hebben een frisse, minerale ziltigheid die perfect matcht. De wijn is rond en vol met frisse citrustonen en een lichte kruidigheid

2 1.216

Oesterwater, zo wordt Chablis ook wel genoemd. En dat is zo gek nog niet, Deze witte wijn uit de Bourgogne doet het perfect bij oesters! Maar hoe komt dat nu precies? Eerst maar eens kijken waar die wijn vandaan komt.


Kimmeridge bodem

Chablis is een wijngebied in het uiterste noorden van de Bourgogne en wordt, evenals de meeste andere witte wijnen uit die streek, voor 100% van chardonnay gemaakt. De wijnen uit Chablis verschillen wezenlijk van hun soortgenoten uit de Côte d’Or, de wijnstreek net onder Chablis. Een belangrijke oorzaak daarvoor is de unieke bodem waarop de druivenstokken staan aangeplant. Die bodem, ook wel ‘kimmeridge-bodem’ genoemd, is rijk aan mineralen uit fossiele schelpdieren die de zee hier duizenden jaren geleden heeft achtergelaten. Die mineralen proef je in de wijn terug in de vorm van een zekere ‘stenigheid’, vuursteen en een licht zilt karakter.

Chablis uit de Bourgogne; Welke wijn drink jij bij oesters
Chablis uit de Bourgogne; Welke wijn drink jij bij oesters

Koel gebied

Door de noordelijke ligging heeft Chablis een redelijk koel klimaat. Een voordeel daarvan is dat de wijnen veelal frisse zuren hebben wat ze prettig drinkbaar maakt en vaak lang te bewaren. Een nadeel voor de wijnboer is echter dat er veel kans is op nachtvorst in het voorjaar, wanneer de wijnstokken juist gaan uitlopen. Dit kan grote schade berokkenen. Een van de oplossingen die de wijnboeren hebben verzonnen is het plaatsen van kacheltjes in de wijngaard. Een andere is het benevelen van de druivenstokken als er nachtvorst dreigt. Het laagje ijs beschermt de stokken tegen schade door te lage temperaturen.

Kwaliteitsklassen

Niet alle wijnen met Chablis op het etiket zijn echter hetzelfde. Er is een onderverdeling gemaakt in kwaliteitsklassen. De geografische ligging ligt daaraan ten grondslag. De beste wijngaarden liggen daar waar het kimmeridge-sediment het meest in de bodem aanwezig. AOP Petit Chablis is de eenvoudigste klasse. De wijnen uit de AOP Chablis, de grootste appellatie, zijn doorgaans iets complexer, met daartussen grote verschillen. De wijnen met AOP Chablis Premier Cru op het etiket komen van de betere wijngaarden ten noorden van de stad Chablis. AOP Chablis Grand Cru is de top. Deze wijn komt van de allerbeste wijngaarden die op één speciale heuvel liggen. De naam van de wijngaard staat op het etikelt vermeld, bijvoorbeeld ‘Blanchots’ of ‘Les Preuses.

Waarom Chablis bij oesters

Je kunt je na het lezen van dit verhaal wellicht al voorstellen waarom Chablis en oesters zo goed matchen? Juist ja, zowel oesters als Chablis hebben een frisse, minerale ziltigheid die hen tot een perfect koppeltje maakt. De Chablis die ik vandaag proef is er een met de AOP Chablis. De wijn is niet enorm complex en bedoeld om jong van te genieten. Hij is rond en vol met frisse citrustonen en een lichte kruidigheid. Lekker bij je oestertje, maar ook bij Chaource, een heerlijk romig koemelks-kaasje uit de Bourgogne met ook datzelfde ziltige ondertoontje.

De wijn is te koop bij Lidl

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Sjaak Kaptein zegt

    Wat leuk dat er aandacht is voor Chablis. Ondanks zijn bekendheid toch nog een onderschatte wijn. In Chablis proef je Chardonnay in zijn meest intensieve puurheid. Heerlijk en soms magisch. Petit Chablis en Chablis. Deze tonen hun mineralogiee magie vooral in hun jeugd. De Chablis Premier Cru en Grand Cru hebben tijd nodig om al hun kwaliteiten te ontwikkelen. Heerlijk een Chablis met complexiteit. Een Grand Cru uit Chablis kan een regelrechte sensatie zijn om te proeven en te drinken.

    Jammer dat voor de voorbeeld Chablis een Lidle Chablis is gekozen. Bij het kiezen van een Chablis is strenge selectie gewenst.

    1. Anne-Wies van Oosten zegt

      Ha Sjaak, er zijn inderdaad heel veel soorten en klassen Chablis. Deze van Lidl was niet verkeerd en leuk dat Chablis op deze manier voor een groot publiek toegankelijk is. Binnenkort komen er ook andere Chablis op deze website. Voor elk wat wils:-). Als je tips hebt die de moeite waard zijn: graag! Hartelijke groet,

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer