• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Wijn

Chardonnay, een wijn en een druif

door Anne-Wies
in Wijn
0
0
Chablis Chardonnay

Chardonnay, Chardonneeën – In de trein ben ik getuige van een geamuseerd gesprek tussen een leuke dame, twintiger, en iemand aan de andere kant van haar oordopje. Relaties, carrière (en een switch daarin) en alle zorgen daaromtrent worden uitbundig besproken. Tot de trein stopt en zij in haar microfoontje roept: “Ik moet nu uitstappen! Het wordt tijd dat we weer even chardonneeën. Kun je vrijdag?”

Huh…. ? Chardonneeën? Staat dat gelijk aan ‘een wit wijntje drinken’ ? Wat is er gebeurd sinds ‘ABC’ (Anything But Chardonany)? Tijd om weer eens in de Chardonnay te duiken. Wat maakt hem zo populair? En wat juist niet?

Chardonnay, een wijn en een druif

Chardonnay is tegenwoordig zo bekend als wijn, dat je bijna zou vergeten dat het ook de naam is van de druif die eraan ten grondslag ligt. Je schrijft hem overigens als druif met een kleine letter en als wijn met een hoofdletter. De druif chardonnay is onder wijnmakers wereldwijd heel populair. Hij stelt niet al te hoge eisen aan zijn omgeving en kan grote oogsten opleveren.

Doordat hij vroeg ontluikt loopt men met deze druif echter wel het risico van schade door nachtvorst in het vroege voorjaar. Ook is hij door zijn relatief dunne schil vatbaar voor schimmelziektes. Iets anders waar de wijnmaker op moet letten is hem niet te laat te plukken, want dan verliest hij zijn natuurlijke frisheid. Hij kan wijnen opleveren met een hoog alcoholgehalte, wat hem een ‘zoetje’ geeft waar veel mensen van houden.

Chardonnay verspreidt zich razendsnel

Met zijn oorsprong in de Bourgogne wist chardonnay zich in de loop van de 20ste eeuw razendsnel over de wereld te verspreiden. Vooral in Australië en Californië werd hij populair. Daar werd echter een heel andere stijl Chardonnay gemaakt dan in de Bourgogne. In de Bourgogne en Chablis, met zijn vele microklimaatjes, draaide het vooral om ‘terroir’ en ‘mineraliteit’. Men gebruikte geen nieuw hout voor de rijping om de frisheid te behouden.

In de zogenaamde ‘Nieuwe-Wereldlanden’ ging men anders met de chardonnay om. De druiven werden onder meer rijper geplukt en kregen daardoor een hoog alcoholgehalte. Ook voedde men ze op vaten van Amerikaans eiken op, wat ze forse vanilletonen gaf. De wijnen werden daardoor vaak zo bombastisch en log dat men ze snel zat was. De ‘Anything But Chardonnay’ beweging was geboren.

Lichtere stijl Chardonnay

Rond de jaren 80-90 van de vorige eeuw begonnen wijnmakers in te zien dat deze manier van wijn maken geen lang leven beschoren was. Niet alleen in de Nieuwe Wereld, maar ook in Frankrijk, met name in de Languedoc, ging men een lichtere stijl Chardonnay maken. Zonder houtrijping en met minder alcohol.

Drie kurken FransDe handel in deze witte wijn leeft weer op. Zo zeer dat veel Bourgogne-producenten het woord ‘chardonnay’ nu ook stiekem ergens op hun etiket willen vermelden, hoewel dat volgens de Franse wijnwetgeving verboden is. Een Chablis (zie de foto bovenaan), een witte wijn uit het noorden van de Bourgogne, is altijd gemaakt van de druif chardonnay, maar volgens diezelfde (oude) Franse wet mag dit dus niet op het etiket staan. In de Bourgogne zijn ze heel streng, terwijl juist daar witte wijnen gemaakt zijn van de chardonnay. In de Languedoc mag het weer wel. En een Chardonnay uit Bordeaux…..nee dus, daar is geen chardonnay.

Chardonnay, een merk?

Inmiddels zijn er zoveel stijlen Chardonnay dat er voor iedereen wel een geschikte te vinden is. Het lijkt er zelfs op dat Chardonnay synoniem wordt voor witte wijn, getuige het telefoongesprek in de trein. De ‘spa rood’ onder de wijnen? Dan krijg je tenslotte ook regelmatig een ander merk voor je neus.

Welke kies je?

Een stevige houtgerijpte Chardonnay past goed bij vis met een rijke saus of bijvoorbeeld bij kalfsvlees. Een lichte niet-houtgerijpte Chardonnay doet het goed als aperitief, bij een lichte maaltijd en als terraswijn, om te chardoneeën dus!

Tags: wijnen
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

wijn-stamppot
Wijn

Welke wijn is lekker bij winterse stamppot

Champagne, cava, prosecco…. Met deze info kies je de juiste bubbels
Wijn

Champagne, cava, prosecco…. Met deze info kies je de juiste bubbels

Skaap wijnen
Wijn

Skaap Wijnen – Exclusieve import uit Zuid-Afrika

Dessertwijn
Wijn

Dessertwijn; Een feestelijk dessert vraagt om een feestelijke wijn

Oesters en wijn
Wijn

Oesters; Welke wijn drink je daarbij?

Wijnen bij stoofschotels - Wijn
Wijn

Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?

Sangiovese
Wijn

Sangiovese, de wijn en de druif

Welke wijn kies je bij de mosselen? Muscadet natuurlijk
Wijn

Welke wijn kies je bij de mosselen? Muscadet natuurlijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen