Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Chianti, een fiasco of een fles?

Tot zo’n 25 jaar geleden had Chianti niet zo’n beste naam. Inmiddels zijn er veel mooie Chianti’s te koop, mede door een nieuwe, strengere wijnwetgeving.

0 702

Chianti, een fiasco of een fles? – Tot zo’n 25 jaar geleden had Chianti niet zo’n beste naam. De wijn werd voornamelijk verkocht in pizzeria’s in de welbekende traditionele mandflessen, welke ook nog eens aan visnetten aan de muren en de plafonds hingen. De naam van de flessen, die deels omwikkeld zijn met stro, is ‘Fiasco’. Dat kan bijna geen toeval zijn, want de kwaliteit van de wijn was vaak abominabel. De Italiaanse wijnwet die in 1963 werd vastgesteld stond toe dat er tot 30% witte druiven in Chianti mocht worden gebruikt. Om de bleke wijn op te peppen werden er en masse druiven uit het hete Zuid-Italië toegevoegd. Kortom: het rommelde.

Tot er rond 1990 wijnmakers opstonden die wél voor kwaliteit gingen. Inmiddels zijn er veel mooie Chianti’s te koop, mede door een nieuwe, strengere wijnwetgeving. De controle op naleving ervan vindt plaats door het ‘Consorzio Chianti Classico’, een associatie van voornamelijk wijnbouwers die nastreeft de kwaliteit, en daarmee de goede naam, van Chianti te behouden.


Wat is nu eigenlijk Chianti?

Maar wat wil Chianti op een etiket nu eigenlijk zeggen? Chianti is een geografische benaming voor een wijngebied in Toscane, gelegen tussen de steden Florence in het noorden en Siena in het zuiden. Met alleen DOCG Chianti op het etiket kunnen de druiven voor de wijn uit dit hele Chianti-gebied komen. En dat gebied is groot: van noord naar zuid wel zo’n 160 kilometer! De wettelijke verplichtingen, behalve de herkomst, zijn minimaal.

De subzones

Er is echter een klein aantal subzones, waar strengere eisen aan de wijn wordt gesteld. Zo mag de ‘gewone’ Chianti bijvoorbeeld al vanaf 1 maart in het jaar na de oogst in de handel worden gebracht. Chianti Classico en de Chianti’s uit de diverse subzones daarentegen mogen pas per 1 juni worden verkocht. DOCG Chianti Classico, DOCG Chianti Colli Senesi en DOCG Chianti Rufina zijn zo’n beetje de bekendste subzones.

Chianti

Chianti Classico

De druiven voor de Chianti Classico komen uitsluitend uit het hart van het Chianti-gebied. Omdat dit gebied toch nog wel heel groot is, is de diversiteit in bodemsoorten, hellingen en daarmee ‘terroirs’ ook nog best groot. Er zijn dus veel verschillen tussen de diverse Chianti Classico’s. Het is bij deze classificatie belangrijk dat je de producent kent, of je de stijl wijnen die hij/zij maakt je aanstaan. Hij kan immers voor één wijn druiven gebruiken (blenden) uit een vrij groot gebied.

Chianti Colli Senesi

De wijnen met deze naam op het etiket komen van een subzone binnen het wijngebied Chianti. Deze subzone Colli Senesi ligt ten zuidwesten van Siena, rondom het op een heuvel gelegen historische stadje San Gimignano.

Chianti Rufina

Chianti Rufina tot slot komt uit een nog veel kleiner gebied binnen de DOP Chianti. Het ligt in het noordoosten en heeft daar, door een pas in de Appenijnen, profijt van de verkoelende zeewinden. Dit geeft het gebied een eigen speciaal microklimaat en de wijnen een eigen karakter. Het zijn wijnen die lang kunnen rijpen en die rijping vaak ook nodig hebben om zich goed te kunnen presenteren.

De druiven

Voor alle Chianti’s geldt dat ze rood zijn. Ze worden voornamelijk gemaakt van de sangiovese-druif (85-100% voor de Classico’s en subzones), eventueel aangevuld met andere druivensoorten. Dat mogen, voor de ‘gewone’ Chianti’, zelfs ook witte druiven zijn, maar slechts in een laag, door de wet vastgesteld percentage. De druiven die mogen worden gebruikt als toevoeging in de blend zijn wettelijk vastgelegd. Tot slot: de extra toevoeging ‘Riserva’ op het etiket betekent dat hij extra lang (meer dan drie jaar) heeft gerijpt.

Chianti

Wat eet je erbij

De meeste Chianti’s hebben wat stroeve tannines en een hoge zuurgraad. Dat maakt hen meestal niet geschikt om ‘zomaar’ van te genieten, maar bij de maaltijd des te meer. Vooral bij gerechten met tomaat! En dat kennen ze in Italië wel! Pasta met een tomatensausje, een stukje kalfsvlees, een fijne dunne pizza met tomaat…. Of geniet er na de maaltijd van met wat broertjes Parmezaanse kaas. Mogelijkheden te over!

Chianti Classico Riecine

In de Chianti Classico Riecine die ik proef ruik ik een fijne kruidigheid en een lichte houttonen naast donker fruit en iets medicinaals. Het is een stevig wijn met zachte, ronde tannines en ook in de mond donker fruit naast mediterrane kruiden en een tikje drop. In de afdronk is hij heerlijk fris en fruitrijk. Een aanrader bij rood vlees, pasta met truffel of paddenstoelen, met rozemarijn gekruide gerechten en ook hier… schotels waar tomaat bij gebruikt is.

Te koop bij Wijnhandel B.J. de Logie

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer