Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De Cru’s van de Beaujolais; Een kennismaking

De Cru’s van de Beaujolais – Er zijn meer mooie Beaujolais wijnen dan alleen de bekende Beaujolais primeur!

0 932

De Cru’s van de Beaujolais; Een kennismaking – Om Nederland te laten kennismaken met de mooie wijnen die in de Beaujolais-streek worden gemaakt organiseert Janna Rijpma, bestuurslid van het ‘Devoir van de Orde de Compagnons du Beaujolais, Pays Bas’, dit jaar i.s.m. The Wine and Food Association en Inter Beaujolais voor de derde keer het Beaujolais Concours des Grands Vins – Pays Bas. De Cru's van de Beaujolais ConcoursImporteurs zonden hun mooiste Beaujolais- wijnen in en een 8-koppige jury proefde blind de in totaal 82 wijnen. Alle wijnen waren daarna ook te proeven voor geïnteresseerden tijdens de Vakbeurs Gastronomie in de Utrechtse Jaarbeurs. Op de bekende horeca- vakwijnbeurs Wine Professional in januari 2018 worden de winnaars bekend gemaakt. 

De vier DOP’s van de Beaujolais

De Cru's van de Beaujolais streekIn de Beaujolais wordt voornamelijk rode wijn gemaakt van de gamay-druif. Minder dan 5% is wit, gemaakt van chardonnay met een kleine aanvulling van aligoté. Beaujolais, in het noorden grenzend aan de Bourgogne en in het zuiden aan de Rhône-streek, kent vier DOP’s (beschermde herkomstbenamingen). De meest eenvoudige is de DOP Beaujolais. De druiven voor die wijn komen voornamelijk uit 72 dorpen in het zuidelijke deel van de Beaujolais: de Bas-Beaujolais. Staat er DOP Beaujolais Superieur op het etiket dan komen de druiven uit datzelfde gebied maar heeft de wijn iets meer alcohol dan de ‘gewone’ Beaujolais. Wijnen met de DOP Beaujolais Villages komen vooral uit het midden van de streek. Er zijn 38 dorpen waar de druiven voor deze classificatie vandaan mogen komen. Van deze drie wijnen wordt op de derde donderdag van november met veel tam-tam ook een primeurwijn op de markt gebracht. Een heel jonge wijn die binnen het jaar gedronken moet worden. Dat is niet het geval bij de prachtige Cru’s uit de Beaujolais!

De DOP ‘Cru’s du Beaujolais’

De wijnen van slechts 10 dorpen uit de hele Beaujolais mogen de naam van hun dorp op het etiket vermelden. Ze liggen allemaal in het noorden van de wijnstreek, de Haut-Beaujolais, tegen de Bourgogne aan. De wijngaarden in de Haut-Beaujolais profiteren van de beste bodemsoorten: graniet met daaronder hier en daar een laagje mangaan. Ze worden meestal traditioneel gevinifieerd, in tegenstelling tot de ‘gewone’ Beaujolais, die volgens de maceration carbonique wordt geproduceerd. Ook hierdoor zijn ze complexer en steviger dan de ‘gewone’ Beaujolais en een feestje in je glas. Elke Cru heeft zijn eigen ‘gezicht’. Van noord naar zuid laat ik ze de revue passeren.

Juliénas

Een van de oudste Cru’s. Julius Cesar was de naamgever van het dorp. De appellatie beslaat ruim 530 ha. Juliénas wijnen zijn harmonieus en hebben een goede structuur. Ze zijn heerlijk om jong te drinken, maar je kunt ze ook nog even bewaren. De beste zelfs een jaar of 10!

Saint-Amour

Een naam die tot de verbeelding spreekt. Maar het is toch echt de naam van het dorpje. De wijnen uit de 302 ha Saint-Amour zijn echter toch ook wat de naam doet vermoeden: ze zijn elegante, zachte verleiders.

Chénas

De naam van dit dorp komt van de eikenbomen (chêne = eiken) die hier vroeger groeiden. Chénas is van de Cru’s de kleinste appellatie: nog geen 250 ha, maar de wijnen van hier zijn zeker niet klein! Het zijn genereuze wijnen met veel fruit en goed te bewaren.

Moulin à Vent

Deze 627 ha grote Cru is de enige die niet naar een dorp is vernoemd, maar naar een oude gerestaureerde molen. Moulin-à-Vent was de eerste officieel erkende Cru du Beaujolais. Het is een krachtige, complexe wijn die wellicht het best kan ouderen van alle Cru’s: hij gaat dan lijken op een mooie Bourgogne!

Fleurie

Deze Cru is niet de grootste met zijn 840 ha, maar wel de meest bekende. Het is een van de meest verfijnde Cru’s van de Beaujolais. Met zijn fruitrijke en florale bouquet wordt hij ook de meest vrouwelijke Cru van de Beaujolais genoemd.

Chiroubles

Een Cru met slechts iets meer dan 320 hectare. De wijngaarden zijn de hoogste van de Cru’s en liggen ronde het dorpje Chiroubles. Zacht, levendig, rond, elegant en rood fruit zijn hier de kernwoorden.

Morgon

Morgon is met zijn 1.100 ha de een-na-grootste Cru du Beaujolais. De wijnen zijn krachtig, rijk en vlezig. In een Morgon vind je, naast rood fruit, ook zwarte kersen, en pruimen. Hoewel je er jong ook van kunt genieten kan deze wijn heel mooi ouderen.

Régnié

Régnié werd pas in 1988 tot de Cru’s toegelaten en is daarmee de jongste appellatie. De wijnen van de 424 ha wijngaarden zijn zacht en soepel en bedoeld om jong van te genieten: 1-3 jaar na de oogst.

Côte de Brouilly

De 316 ha wijngaarden van de Cru Côte de Brouilly liggen op de steile hellingen van de Mont Brouilly. De wijnen zijn iets krachtiger dan buurman Brouilly, maar blijven met hun licht geparfumeerde karakter elegant en delicaat.

Brouilly

Dit is de meest zuidelijke Cru van de Cru’s du Beaujolais en met zijn 1.261 hectare tevens de grootste. De wijnen zijn zacht, rond en fruitrijk en hebben vaak een fijne mineraliteit.

Beaujolais, wat eet je daarbij?

Beaujolais schenk je iets koeler dan de meeste andere rode wijnen: 13-14 graden is ideaal. De ‘gewone’ Beaujolais-wijnen drink je het best ‘gewoon’; eventueel met wat charcuterie of een halfhard kaasje. Maar de Cru’s: daar eet je natuurlijk iets moois bij! Ze zijn zo veelzijdig en passen zich graag aan het gerecht aan. Kies bijvoorbeeld aan een mooie paté, lamsvlees met rozemarijn, kalfsvlees, duif of ander gevogelte. En probeer een Cru zeker ook eens bij pikante Aziatische gerechten. Succes verzekerd!

Wat is jouw favoriete Cru? Santé!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer