Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De geschiedenis van wijn

Stap in en volg de online wijncursus op Lekker Tafelen. In les 2 van ‘Meer leren over Wijn’ gaan we in vogelvlucht door de geschiedenis van wijn heen. Want we moeten natuurlijk wel even weten waar de basis ligt. Wijn van vroeger tot de wijnen zoals we die nu kennen.

5 728

In les 2 van ‘Meer leren over Wijn’ gaan we in vogelvlucht door de geschiedenis van wijn heen. Want we moeten natuurlijk wel even weten waar de basis ligt.

Mesopotamië of Kaukasus

En die basis, tja, waar ligt die precies. Daar zijn, net als bij meer geschiedkundige zaken, de meningen over verdeeld. Miljoenen jaren geleden bestonden er al planten, wilde wingerds, die de voorlopers van de huidige wijnstokken waren. Vast staat dat de eerste wijnstokken al meer dan 5000 jaar voor onze jaartelling aangeplant waren. De eerste resten van wijn zijn gevonden bij opgravingen in kruiken en amforen in het Nabije Oosten, in Mesopotamië en de Kaukasus. Mesopotamië (letterlijk: land tussen de rivieren) is een streek in landen die nu Irak, Iran, Syrië en Turkije heten. Door zijn ligging tussen die rivieren, de Eufraat en de Tigris, was de grond vruchtbaar en geschikt voor landbouw. In de Kaukasus claimt Georgië het oudste wijnland te zijn. Daar zijn bij opgravingen kruiken met druivenresten van meer dan 7000 jaar oud gevonden!

Egypte, Griekenland en de Romeinen

Vanuit het Nabije Oosten heeft de wijncultuur en -handel zich verder verspreid. Ongeveer 3000 jaar voor onze jaartelling bereikte de wijnstok het oude Egypte en zo’n 1000 jaar later Griekenland. Langzaamaan raakte de wijnstok bekend in het hele Middellandse Zeegebied.

In de Romeinse tijd bloeide de wijnbouw weeldig: in de veroverde gebieden werden druivenstokken geplant om het leger te kunnen voorzien van wijn. Toen in de 5e eeuw het Romeinse Rijk ineen stortte werden veel wijngaarden vernietigd door de Moren en Germanen.

Christendom: een bloeiende periode

Na een periode van verval in wijnland bloeide de wijncultuur weer op door de opkomst van het Christendom. Wijn was (en is nog) heel belangrijk bij de Katholieke kerkdiensten. In de kloosters waren het de monniken die oude wijngaarden herstelden om hun miswijn te maken. Nieuwe wijngebieden werden ontdekt en de handel in wijn bloeide op. Niet alleen het volume aan wijn nam toe, ook de kwaliteit. Men ging wijn bewaren in flessen en afsluiten met een kurk.

Een allesverwoestende plaag

In de tweede helft van de 19e eeuw sloeg het noodlot toe: duizenden hectaren wijngaarden in Europa werden getroffen door een allesverwoestende plaag: de druifluis (oftewel Phylloxera Vastratix) sloeg toe. Die kleine monsters tastten de wortelstokken aan waardoor die doodgingen. Geen middel hielp! Pas na jaren ontdekte men dat de druivenstokken in Noord-Amerika niet vatbaar waren voor de druifluis en een oplossing was geboren:  Amerikaanse wortelstokken werden geïmporteerd en daarop werden de Europese druivenrassen geënt.

Daarna is de wereld van wijn gegroeid zoals wij die nu kennen. Europa is nog steeds heel belangrijk, maar nieuwe wijnlanden zijn erbij gekomen. Zuid-Afrika, Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland….

In les 3 van Meer leren over Wijn over de wijnbouw wereldwijd. Voor nu: geniet van een mooi glas wijn! Santé!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 Reacties
 1. Rik zegt

  Haha werd op jou lessen attent gemaakt door Mr. T. omdat ik ja a.s. woensdag SDEN1 ga doen en daarna verwacht ik over te stappen naar SVH2 in Houten. Neem jou lessen evengoed mee omdat de kennis bij mij vaster komt te zitten en je toch eigen zaken zult hebben die je uniek maken..
  Wie ik ben?? Ask mr. T. (the boss LOL) een uitge(ko)o(k)te jongen die thuis nog steeds vol passie met zijn vak bezig is.. voedsel en alles wat daarmee samenhangt.. echter wil ik nu ook het wijntje erbij kunnen kiezen…
  Ja, wel wijn- en drankenkennis in mijn opleiding gehad maar nooit tijd om de wijnkennis (waar ik toch wel interesse in had) uit te diepen….

 2. Rik zegt

  Wederom leerzaam Anne-Wies..
  Zag bij Ilja Gort vorig jaar dat in Italië (in de laars) de oer-wijnstokken van voor de plaag nog te vinden zijn…

  1. Anne-Wies zegt

   Dank je Rik! Ja, die staan nog hier en daar in Europa. Ik zag ze ook in de Champagne en Santorini. Was dat bij Ilja op TV?

   1. Rik zegt

    Inderdaad bij “Gort over de Grens” en als ik me niet vergis de laatste aflevering (nog te zien bij NPO).
    De primitivodruif ?? Sorry nog.. een leek hier..

    De serie was interessant want Ilja liet niet alleen dat zien maar ook de druiven die bijv. op de zolders te drogen worden gelegd waardoor een intensieve smaak word bereikt.
    Ook de “stroopwijn” (sorry naam kwijt) was te zien.. of stroop die gebruikt wordt voor.. de basis is reeds honderden jaren oud..

    1. Anne-Wies zegt

     Leuk! Wordt ook allemaal behandeld in de komende lessen. Kun je ‘op herhaling’???

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer