• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Wijn Druivensoorten

Syrah de druif die warmte en kruidigheid in je glas brengt

0
Syrah de druif die warmte en kruidigheid in je glas brengt

De herfst klopt aan. Je merkt het in de lucht. Je jas gaat weer mee naar buiten. De keuken ruikt ineens vaker naar sudderende pannen. Dit is geen seizoen voor half werk. Dit is de tijd van stoofgerechten die uren pruttelen en van wijnen die dat tempo aankunnen. En precies daar komt Syrah het toneel o!

Syrah is een druif die vele geuren en smaken meebrengt. Deze zijn duidelijk en warm. Denk aan bramen zwarte bes en (bijna altijd) peper leer en tabak. Soms zelfs een hint van rook alsof de wijn zelf een avond bij het haardvuur heeft doorgebracht. Je merkt meteen dat dit een druif is die zich thuis voelt in de herfst.

Zet een stoof van rund of lam op tafel en schenk daar een Syrah bij. Alles valt op zijn plek. Het vlees heeft diepte en de wijn voegt daar kruidigheid en kracht aan toe. In de Rhône wordt Syrah strak en mineraal. Eleganter. Perfect bij gerechten die niet te zwaar zijn.

In Australië noemen ze hem Shiraz. Daar is de druif zonovergoten. Rijper voller met tonen van specerijen en cacao. Ideaal bij een rijke stoof of een kruidige saus.

Toch hoeft Syrah niet altijd groots en zwaar te zijn. Koel een fles licht terug tot veertien a zestien graden en je proeft hoe het fruit naar voren komt. Fris en levendig zonder de warmte te verliezen. Dat maakt Syrah verrassend veelzijdig.

Wat ik persoonlijk zo mooi vind is dat Syrah altijd iets van spanning meebrengt. Je hebt altijd “wat” in je glas zitten. Nog een tip. Je hoort mensen wel eens zeggen: “Dit is een wijn om mee te koken”. Vaak bedoelen ze dan. Hij is niet zo lekker dus doe hem maar door het eten. Maar nu daag ik je uit. Kook eens met een mooie wijn. Moet je eens opletten wat dat met je gerecht doet.

De herfst verdient een wijn! Syrah is die wijn. Warm kruidig en vol maar ook met frisheid.

Geniet ervan.

Melvin Hardey

Melvin Hardey

Melvin heeft een passie voor gastronomie en in het bijzonder wijn. Na de Hogere Hotelschool dook hij dieper in de wijnwereld en werd Register Vinoloog. Als wijndocent en liefhebber neemt hij anderen graag mee in de beleving van wijn – toegankelijk, persoonlijk en met veel enthousiasme.

🍷 Ontdek de wereld van wijn met een gezellige wijnproeverij aan huis!
Boek nu bij Taste 4 Wine.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.