Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gebottelde GSM een leuke cadeautip via Greetz.nl

Via Greetz.nl kun je ook wijnen versturen. Lees meer over de Grenache-Syrah-Mourverdre Réserve Duc de la Forêt of de Gebottelde GSM.

0 440

Gebottelde GSM een leuke cadeautip via Greetz.nl – Ken je Greetz? Die website waar je heel gemakkelijk via internet kaarten en bloemen mee kunt versturen? Ik deed dat al zo af en toe, maar heb kennelijk toch even onder een steen gezeten. Want ik zie nu pas op hun website dat je ook allerhande andere feestelijke producten kunt laten bezorgen: ballonnen voor elke gelegenheid, heerlijke chocolade, fruitmanden, kraamcadeaus, keramiek en beautyproducten. Maar ook….. een groot aantal mooie wijnen! Nou, dat wil ik wel eens uitproberen natuurlijk, dus ik kies voor een GSM.

Deze GSM heeft niets met telefoons te maken, maar alles met een een mooie wijn! De naam is een combinatie van de eerste letters van de druivenrassen die voor deze wijn geblend zijn: grenache, syrah en mourvèdre.


Voor elk druivenras de juiste terroir

Blenden van verschillende wijnen tot één harmonieus geheel is geen gemakkelijke opgave. Catherine Delauny heeft, samen met haar partner Laurent, met deze GSM Duc de la Forêt Réserve een aardig succesje behaald. De twee jonge wijnmakers, afkomstig uit de Bourgogne, hebben beiden oenologie gestudeerd, waarvoor ze zelfs naar Californië afreisden. Inmiddels zijn zij zich, naast de Bourgogne, ook gaan interesseren voor de wijnen van de Rhône en Languedoc. Het is voor Catherine een uitdaging om daar voor elk druivenras het juiste terroir te vinden, de perfecte plek.  Ze werkt daartoe samen met wijnboeren uit de omgeving om wijnen te maken waarin de karakteristieke eigenschappen van hun druiven goed tot uitdrukking komen.

Specifieke karakters

Voor deze GSM gebruikte Catherine dus drie druiven. Elk van de drie draagt zijn specifieke steentje bij aan de uiteindelijke blend.

Grenache Noir (in Spanje garnacha genaamd) heeft een dunne schil die niet veel kleur geeft aan de wijn. Vaak wordt er dan ook een lichte rosé van gemaakt. Maar het is een langzame, late rijper, zodat hij een hoog suiker- en daarmee alcoholgehalte kan behalen. Dat is, naast zijn fruitrijke karakter, zijn voornaamste aandeel in deze blend.

Syrah vind je veel in Australië, waar hij als Shiraz veelal dikke, alcoholrijke wijnen oplevert. Syrah heeft juist wél een heel dikke schil. Daardoor is hij een belangrijke leverancier van kleur en tannines in de blend.

Mourvèdre komt, net als grenache, veelvuldig voor in Spanje. Daar is hij bekend onder de naam monastrell. Mourvèdre geeft doorgaans robuuste wijnen met stevige tannines en veel alcohol. Je zou hem dus de ruggegraad van de GSM kunnen noemen.

Gebottelde GSM: Een gulle wijn

In deze GSM Duc de la Forêt Réserve ruik en proef je sappig fruit, denk aan bramen, blauwe bessen en frambozen, en een zoete kruidigheid naast een tikje tabak, leer en laurier. Hij is vol en sappig, met ronde tannines. Echt een gulle wijn om bij veel gelegenheden van te genieten. Drink hem bij een stukje rood vlees van de grill of barbecue. Ook bij stoofpotjes (waarin eventueel iets van fruit is verwerkt) doet hij het goed. Laat de herfst maar komen!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer