Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Graham’s Port; het nummer 1 portmerk van de wereld

Port heb je in veel verschillende soorten en stijlen: van frisse, fruitrijke ruby’s tot heel oude, gerijpte tawny’s. En alle stijlen daar tussenin. Vandaag op de proeftafel vier ports in twee stijlen van het porthuis Graham’s, een van de meest bekende en gelauwerde portproducenten.

0 429

Port heb je in veel verschillende soorten en stijlen: van frisse, fruitrijke ruby’s tot heel oude, gerijpte tawny’s. En alle stijlen daar tussenin. Vandaag op de proeftafel vier ports in twee stijlen van het porthuis Graham’s, een van de meest bekende en gelauwerde portproducenten.

De beste port maken

De geschiedenis van Graham’s port gaat drie eeuwen terug als William en John Graham hun bedrijf starten. De twee broers richten zich van het begin af aan op het maken van de beste portwijnen uit de Dourovallei. Dat dat is gelukt mag duidelijk zijn, want inmiddels is Graham’s uitgegroeid tot het nummer 1 portmerk van de wereld benoemd door Drinks International.

“Het doel is sinds de oprichting in 1820 al duidelijk: dé specialist worden én blijven in de productie van de allerbeste port”

Wijngaarden in de Douro-vallei

De vijf wijngaarden waar de druiven voor de port van Graham’s groeien, bevinden zich in verschillende delen van de Douro-vallei. Elke wijngaard heeft de maximale ‘A’ klasse. De bekendste wijngaard is wel Quinta Dos Malvedos, de eerste door Graham’s aangekochte wijngaard in de Douro –vallei. De wijngaard ligt op het zuiden waardoor de druiven volop profiteren van de Portugese zon. De bodem heeft een fijne samenstelling wat zorgt voor een goede drainage. De Malvedos wijngaard behoort mede daardoor tot de beste in de Dourovallei en produceert jaar op jaar hoge kwaliteit ports.

“Graham’s blijft vooruitstrevend en combineert traditie met hedendaagse technologie om de best mogelijke port te maken”

Portrijping in Vila Nova de Gaia

Zoals bij alle grote porthuizen groeien de druiven van Graham’s in de Douro-vallei, maar rijpen de ports daar niet. Die rijpen in de eigen port lodges, uit graniet opgetrokken schuren, in Vila Nova de Gaia. Deze stad ligt aan de monding van de rivier de Douro, waar de omstandigheden voor de rijping ideaal zijn. Het is er minder warm dan in de Douro-vallei. Door de koele wind van de Atlantische Oceaan is dit de ideale plek voor het langzaam rijpen en bewaren van de port. De logdes van Graham’s bevatten meer dan 2.000 eiken vaten en 40 tonnen met rijpende port en een kelder waar de Vintage Ports in flessen liggen te rijpen.


2 x Graham’s ruby-stijl

1) Six Grapes Reserve Port

De Six Grapes Reserve Port is een ruby port, maar heeft langer gerijpt dan een ‘gewone’ ruby: 4-5 jaar. Het is een blend van verschillende oogstjaren van druiven van Quinta Dos Malvedos. De zes druiven op het etiket zijn een kwaliteitsindicatie die de familie van oudsher gebruikte. Hoe meer druiven hoe beter. En zes was het maximale aantal! De Six Grapes is paars-rood van kleur en heeft veel sappig donker kersenfruit en stoere, maar ronde tannines. Een frisse port, waarbij een stukje (blauwe) kaas of (niet al te) donkere chocolade lekker smaakt.

€ 16,95 Graham’s shop of vind hier de dichtstbijzijnde Wijnkring winkel

2) Quinta Do Malvedos Vintage 2004

Vintage Ports zijn ook een ‘ruby stijl’. Ze gaan immers snel (na 2 jaar op vat) de fles in. De Quinta Dos Malvedos 2004 is een prachtig exemplaar. Rijp donker fruit, vol en stevig maar toch elegant. Van zo’n mooie top-port geniet je natuurlijk het liefst zonder ‘iets erbij’. Wil je er toch iets bij eten? Dan passen ook bij deze port blauwe kazen en donkere chocolade heel goed. Let er wel op dat er in de fles depot bevindt, wat is ontstaan door de jarenlange rijping. Voorzichtig schenken of decanteren is dus aan te raden.

€ 46,95 Graham’s shop of vind hier de dichtstbijzijnde Wijnkring winkel.

2 x Graham’s tawny-stijl

1) Graham’s The Tawny

Naast de ‘gewone’ tawny maakt de wijnmaker van Graham’s ook deze mooie ‘special’. Het is een blend van ports die langer dan 3 jaar op houten vaten hebben gerijpt. Daardoor is de kleur en smaak anders dan een ruby port. Hij is amberkleurig en verleidelijk zacht van smaak. In de neus en mond rozijntjes, dadels, sinaasappelzest en caramel. Bij dat laatste smaakt hij dan ook heerlijk. Denk bijvoorbeeld aan een crème brûlée (met vanille-ijs! Nomnomnom…), amandeltaart of donkere chocolade met sinaasappel. Maar geniet ook van deze port met een stukje oude boerenkaas of gedroogde (Spaanse) ham.
€ 15,95 Graham’s shop of vind hier de dichtstbijzijnde Wijnkring winkel

2) Graham’s 20 Years Old Tawny

De druiven voor deze port komen van de wijngaarden van Quinta dos Malvedos en Quinta do Tua. Het is een blend van jonge en oude ports waarvan de gemiddelde leeftijd 20 jaar is. Ook deze port is weer de overtreffende trap van zijn voorganger. Rijk en complex. Amberkleurig en bijna romig in de mond. Gedroogd fruit, vanille, kaneel, amandel, honing, caramel. Van deze port geniet je ‘gewoon zomaar’, liefst bij de openhaard. Maar ook hier zijn de bij de The Tawny genoemde lekkernijen heerlijk bij!

€ 43,95 Graham’s shop of vind hier de dichtstbijzijnde winkel

Graham’s Port Ambassadors

De Graham’s ports zijn te koop bij de meer dan 100 Wijnkring leden en online via Grahamsshop.nl, maar ook in steeds meer restaurants wordt de port van Graham’s geschonken. Er zijn zelfs restaurants die de titel ‘Graham’s Ambassador’ dragen. Dat zijn toonaangevende restaurants die zich willen onderscheiden en die zo enthousiast zijn over Graham’s Port, dat zij graag hun naam verbinden aan deze producent. Ze serveren uitsluitend deze ports en zijn te herkennen aan de Graham’s Ambassador plaquette aan de deur of gevel. Van een ambassadeur mag men verwachten dat hij of zij alles van de producent en haar producten weet. Daarom worden de ambassadeurs maar liefst twee keer per jaar getraind door Pedro Leite Ferreira (Marketing Manager) of Euan MacKay (Executive Director Sales) van Graham’s.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer