- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Griekse wijnen, meer dan Retsina alleen

Griekse wijnen, meer dan Retsina alleen – Griekse wijn, dat is toch die harswijn die Retsina wordt genoemd? Bestaat die eigenlijk nog? En is er meer? Allemaal vragen, die we voor je proberen te beantwoorden.

Retsina, de harswijn

In Griekenland werd al meer dan 7000 jaar geleden wijn gemaakt. Men bewaarde die wijn in amforen die werden afgesloten met een zegel van hars. Ook werd de binnenkant soms ingesmeerd met hars, omdat ze poreus waren. Dit gaf de wijn, voornamelijk gemaakt van de savatiano-druif, de typische harssmaak. Inmiddels wordt de wijn gewoon gemaakt en bewaard in roestvrijstalen of houten vaten. Maar omdat er toch liefhebbers zijn van wijnen met die harssmaak, wordt er nu aan de Retsina een beetje hars toegevoegd. De hoeveelheid verschilt per merk, dus de ene heeft een sterkere smaak dan de andere. Volgens de liefhebbers is het een wijn die uitermate goed past bij de Griekse keuken. Volgens anderen echter is het maar goed dat er in Griekenland inmiddels honderden andere soorten wijn worden gemaakt.

Griekse wijnen, meer dan Retsina alleen

Griekenland heeft een mediterraan klimaat. De winters zijn kort en de zomers lang en warm. Het is bergachtig, grotendeels omringd door zeeën en in de bodem bevindt zich een grote diversiteit aan mineralen. Dit zorgt ervoor dat er veel verschillende microklimaten te vinden zijn en dus ook veel verschillende soorten wijn. Er zijn wel meer dan 300 inheemse Griekse druivenrassen te vinden, waarvan assyrtiko, savatiano (die van de Retsina dus), muscat en robola de meest bekende witte zijn en mavrodaphne, agiorgitiko en xynomavro de bekendste rode. Inmiddels worden ook meer en meer internationaal bekende druivenrassen zoals chardonnay, sauvignon blanc en merlot aangeplant.

Griekse wijnen: moderne technieken

Jarenlang had de Griekse wijnindustrie het lastig. Men borduurde voort op oude regels en gebruiken. Maar rond 1980 kwamen jonge wijnmakers door studie en reizen in aanraking met moderne wijnmaak-technieken en durfden in hun land investeringen aan die de kwaliteit van de wijnen ten goede kwam. Een nieuwe generatie wijnmakers stond op. Sinds Griekenland is toegetreden tot de EU volgt men ook de Europese regels voor de wijnwetgeving. Zo heet de hoogste beschermde Europese herkomstbenaming DOP op een Grieks wijnetiket POP en de iets minder strenge IGT heet PGE. Het is even een weetje.

Malagouzia van Alpha Estate

Vandaag kies ik voor een mooie Griekse witte wijn: de Malagouzia van Alpha Estate[1]. Dit wijnhuis, door Wines & Spirits uitgeroepen tot ‘Winery of the Year’ in 2013, bevindt zich in het Noordwesten van Griekenland, in de zogenaamde  Amyndeon regio. Het is een nog jong bedrijf, in 1997 opgericht door de ervaren viticulturist (wijnbouwer) Makis Mavridis en de oenoloog (wijnmaker) Angelos Latridis. De wijn is voor 100% gemaakt van de Griekse druif malagouzia, de naamgever van de wijn. Klik hier voor een verkoopadres van Malagouzia[2].

Waar is Malagouzia lekker bij?

De wijn is heerlijk fris en aromatisch. In de neus ruik je vruchten als passiefruit, abrikoos en perzik. Hij is droog en rond in de mond met frisse zuren en een lange aromatische, licht bloemige afdronk. Hij past heel goed bij mediterrane salades met vis en/of fruit, gebakken of gegrilde groentes, pasta vongole, gegrilde gamba’s, schaal- en schelpdieren, gegrilde tonijn… of drink hem gewoon lekker als aperitief.

Geniet ervan!

 

Links in dit artikel
  1. Alpha Estate: http://alpha-estate.com
  2. Klik hier voor een verkoopadres van Malagouzia: http://bit.ly/1UUAKcW