Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Grüner Veltliner wijn – Oostenrijkse wijn bij winterse gerechten

Grüner Veltliner is een wijn die wordt genoemd naar de druif waarvan hij is gemaakt, de grüner veltliner. Die staat volop aangeplant in Oostenrijk.

0 926

Grüner Veltliner wijn – Oostenrijkse wijn bij winterse gerechten – Ook lekker op wintersport geweest? Of ga je nog? Drink je dan een biertje na het skiën, of een warme glühwein. En ’s avonds lekker aan de raclette, kaasfondue of ander wintersportgerecht! Daar smaakt een Oostenrijkse Grüner Veltliner wijn lekker bij. En daar kun je ook in Nederland van genieten!


Grüner Veltliner, een wijn, een druif

Grüner VeltlinerGrüner Veltliner is een wijn die wordt genoemd naar de druif waarvan hij is gemaakt, de grüner veltliner. Die staat volop aangeplant in Oostenrijk. De meeste Grüner Veltliner wijnen zijn droog en lekker fris met aroma’s en smaken van exotisch fruit, een wit pepertje en een fijne kruidigheid. Maar er zijn ook stevige Veltliners, waarvan sommige zelfs in houten vaten hebben gerijpt. Op het etiket worden de verschillende stijlen aangegeven met de termen ‘Steinfeder’, ‘Federspiel’ en ‘Smaragd’.

Roofvogels en salamanders

‘Steinfeder’ is genoemd naar een veerachtig gewas (feder = veer) en is de lichtste categorie. Bij de Steinfeder is het alcoholgehalte het laagst: slechts maximaal 11,5%. Daarna komt ‘Federspiel’, genoemd naar het spel van roofvogels die je boven de wijngaarden ziet vliegen. Van deze wijn is het alcoholgehalte tussen 11,5 en 12,5%. De derde en meest complexe categorie is ‘Smaragd’, met een alcoholgehalte boven 12,5%. De naam ‘Smaragd’ refereert aan de groene salamander die in Oostenrijk in de natuur leeft.

Rijping van Grüner Veltliner

De lichte Steinfederwijnen, gaan na de vinificatie vrijwel direct in de fles. Het zijn wijnen om jong te drinken. De wijnen in de categorie Federspiel en Smaragd gaan, afhankelijk van de kwaliteit van de jonge wijn, enkele maanden tot jaren op hout. Daarvoor worden grote oudere vaten gebruikt om niet te veel houtsmaak aan de wijn mee te geven.

Grüner Veltliner ‘Terrassen’, Domäne Wachau

De Grüner Veltliner ‘Terrasssen’ Federspiel van Domäne Wachau komt uit het gelijknamige wijngebied Wachau. De wijngaarden liggen tegen zeer steile hellingen langs de rivier de Donau. Om wijnbouw mogelijk te maken zijn de wijngaarden daar in terrasvorm aangelegd. De druiven voor deze Grüner Veltliner zijn een blend van verschillende microklimaatjes en terroirs.

Wat is daar lekker bij?

De wijn is fris, met in de neus groene appel en mango en een zachte kruidigheid. Mede door het witte pepertje en de frisse zuren een prima begeleider van stevige kaasgerechten. Maar drink hem ook, zoals de Oostenrijkers dat doen, bij een Wiener Schnitzel, of bij een net te uitgesproken kip-of visgerecht. Enne…. Harold Hamersma gaf hem een 9+!

€ 12,75, Anfors-Imperial

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer