Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Het combineren van wijn en spijs

Het combineren van wijn en spijs is leuk! Een glas wijn bij de maaltijd is lekker en gezellig. Maar hoe kies je de wijn die het best past bij jouw gerecht? En, nog belangrijker, welke wijn vind je er zelf het lekkerst bij? Ik geef je een paar tips om je op weg te helpen.

0 751

Het combineren van wijn en spijs is leuk! Een glas wijn bij de maaltijd is lekker en gezellig. Maar hoe kies je de wijn die het best past bij jouw gerecht? En, nog belangrijker, welke wijn vind je er zelf het lekkerst bij? Ik geef je een paar tips om je op weg te helpen.


Tips bij het combineren van wijn en spijs

De herkomst van de wijn en het gerecht

Vaak passen wijnen uit een bepaalde streek goed bij gerechten uit dezelfde streek. De grondstoffen voor het gerecht groeien immers in dezelfde omgeving, het terroir, als de druiven waarvan de wijn is gemaakt. Een Barolo-wijn uit Piëmonte met truffels is zo’n fijne combinatie. Een zeevisgerecht gaat vaak goed samen met een frisse, ziltige Muscadet of een Albariño-wijn uit het aan de Spaanse kust gelegen wijngebied Rias Baixas. Ook maakt men in sommige streken juist het soort wijn dat past bij de gerechten uit die streek. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool met een Riesling uit de Elzas. Die hebben allebei een fris-zuur karakter.

If it grows together, it goes together’

Strak of filmend

Verse zalmAlles wat je eet voelt anders aan in je mond. Dan bedoel ik niet de SMAAK, maar echt wat je VOELT in je mond als je een hap neemt. Daarbij is de structuur van het gerecht maatgevend. Een STRAK gerecht geeft een wat stroef gevoel in je mond. Een gerecht noem je FILMEND als het rond en romig in je mond aanvoelt.

Zalmspiesjes van de barbecue is heel anders dan als je de zalm opdient met pasta in een kaassausje. Het eerste gerecht kun je STRAK noemen het tweede FILMEND.

Een vuistregel is hier: kies bij een strak gerecht ook een strakke wijn en bij een filmend gerecht een filmende. Strakke witte wijnen zijn bijvoorbeeld knisperfrisse Rieslings of Chablis, filmend is een houtgerijpte Chardonnay.

Smaak en smaakgehalte

Naast het mondgevoel is natuurlijk ook de SMAAK van een gerecht belangrijk. En het SMAAKGEHALTE. Sommige gerechten hebben veel smaak zoals lamsrack uit de oven, andere gerechten hebben meer subtiele smaken. Bij de eerste past een kruidige rode Rhônewijn goed, bij een verfijnde salade met rode biet een licht gekoelde Pinot Noir.

Zoet, zuur, zout, bitter en umamie

Zoet, zuur, bitter en umamie zijn ook belangrijke smaak-componenten in gerecht om bij je wijnkeuze rekening mee te houden. Bij een zoet (na-)gerecht kies je het liefst een nog iets zoetere wijn dat het gerecht zelf. Bij veel zuur in het gerecht (bijvoorbeeld een salade met een fris-zure dressing)  past een frisse wijn met eveneens veel zuur het best. Bij zoute kazen smaken zoete wijnen goed. Denk aan de klassieke combinatie van Blue Stilton (zout) en rode port (zoet). Zuur kan goed zout maskeren, dus een wijn met een redelijke zuurgraad is hier op zijn plaats. Bitter is een smaak die veel mensen niet weten te waarderen. Denk aan spruitjes, witlof of radicchio. Een wijn met bitters zoals een witte Grenache of Viognier heeft past hier het best bij. Umami tenslotte is een bijzondere smaak die je het best kunt vertalen als ‘hartig’. Denk aan smaakbommetjes als sojasaus of marmite . Daar moet een geweldenaar tegenover staan. Een stevige houtgerijpte Chardonnay of een Australische Shiraz zijn daar voorbeelden van. Let er wel op dat ze geen harde tannines hebben. Ze moeten vol en rond zijn waardoor ze bijna ‘zoet’ overkomen.

Asperges hebben zoet én bitter. Met een Pinot Blanc zit je dan altijd goed!

Pittig en vet

Een pittig (Aziatisch) gerecht vraagt ter compensatie om een wijn met een ‘zoetje’. Vette gerechten hebben een frisse tegenhanger nodig. Een mousserende wijn verfrist je mond na een vette hap. Het is niet voor niets dat men in Italië vaak geniet van een lekkere prosecco of lambrusco bij de pizza of pasta!

En weet je wat nu het allerleukste is? Om zelf eens de proef op de som te nemen. Open eens een paar verschillende wijnen bij je gerecht en kijk wat er gebeurt in je mond. Of kies een fles wijn uit waar je nieuwsgierig naar bent en maak er verschillende hapjes bij.

Meer leren over het combineren van wijn en spijs? Een heel leuk en leerzaam boek over het combineren van Wijn en Spijs is De Wijn-Spijs Bijbel van Victoria Moore

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer