Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Hongaarse wijn, Egri Bikavér, bagger of bijzonder?

De juiste Egri Bikavér is bijzonder! En zeker geen bagger! Drink hem bij een stevig stuk rood vlees, bij de barbecue of gerookte kip.

0 616

Hongaarse wijn, Egri Bikavér, bagger of bijzonder? – Op doorreis naar Roemenië maken we onder meer een tussenstop in het historische stadje Eger, gelegen in het noordoosten van Hongarije. De naam Eger kennen de meesten alleen van de wijn die in de tweede helft van de 20ste eeuw in ongezellige literflessen verhandeld werd. Meestal was hij donker van kleur, slap en aan de zoete kant. En o ja, je kon er ook best hoofdpijn van krijgen. Gelukkig is daaraan inmiddels veel veranderd, zo ervaar ik hier aan den lijve.


Stierenbloed

Hongaarse wijn, Egri Bikavér, stierenbloed (1)Wat is dat ook alweer, Egri Bikavér? Letterlijk vertaald is het ‘stierenbloed uit Eger’: Bika = stier, vér = bloed. Er gaan verschillende verhalen over de oorsprong van deze naam. Vanouds was het een heel stevige rode wijn. De Hongaren zouden tijdens de Turkse bezetting veel van deze wijn hebben gedronken om zich sterk te houden. Die donkerrode wijn zat nog in hun baarden als ze vochten als stieren. De Turken schrokken daarvan en sloegen op de vlucht. Een ander verhaal is dat de vrouwen hun mannen deze stevige rode wijn te drinken gaven omdat ze dachten dat het hen sterker zou maken, zo sterk als een stier.

Kadarka

Wat de waarheid ook is, aanvankelijk werd de krachtige wijn uitsluitend rond Eger van de druif kadarka gemaakt. Echter, tijdens het communistische bewind werden druiven vanuit heel Hongarije voor het maken van Egri Bikavér gebruikt en werd het de slappe, lichtzoete ‘supermarktwijn’ die velen zich nog wel zullen herinneren. Gelukkig vond er rond de jaren 90 een kentering plaats.

Hongaarse wijn, Egri Bikavér, stierenbloed (2)Topblend

De naam Egri Bikavér geven de meeste wijnmakers in Eger nu juist aan hun top-wijn. Door de nieuwe wijnwetgeving moet de wijn bestaan uit minimaal drie druivenrassen, maar vaak ook kiest men voor een blend van meerdere druivenrassen, net zoals bijvoorbeeld in de Franse Châteauneuf du Pape. De wijnmaker kan kiezen uit de authentieke rassen kadarka, kékfrankos (ook genoemd blaufränkisch), en kékoportó (portugieser) , maar ook meer bekende rassen als cabernet sauvignon, zweigelt, merlot, cabernet franc en pinot noir zijn toegestaan. Er wordt door de wijnwetgever controle uitgeoefend tijdens het gehele productieproces van de wijn, vanaf de pluk tot aan de fles. Zo moet de productie plaatsvinden in officieel geregistreerde kelders en moet de wijn een vastgestelde minimumtijd in die kelders rijpen.

Egri Bikavér, waar drink je die bij?

Je zult begrijpen uit dit verhaal: de juiste Egri Bikavér is bijzonder! En zeker geen bagger! Drink hem bij een stevig stuk rood vlees, bij de barbecue of gerookte kip.

Welke en waar koop je ze?

Goede producenten zijn onder andere St. Andrea en Thummerer.
En kijk eens op de websites van Lekkers uit HongarijeWijn uit Hongarije of Andere Wijn voor meer info over Hongaarse wijn.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer